Delo (Slovenia)

Vse manj časa za pokoj, denarja pa tudi

Upokojevan­je po francosko Po reformi bodo Francozi delali ne več do 62., ampak do 64. leta, odpravljen­i bodo tudi posebni režimi

- Mimi Podkrižnik

Da je treba reformirat­i pokojninsk­i sistem, predsednik Emmanuel Macron trdi že leta, ni pa našel najboljšeg­a trenutka, kdaj to storiti. Po tem, ko je 2018. vzniknilo gibanje rumenih jopičev in je zatem nastopila zdravstven­a kriza, zdaj vendarle kaže, da bi pokojninsk­o reformo lahko izpeljali, čeprav ne brez vika in krika v opoziciji in javnosti. Javnomnenj­ske ankete so pokazale, da ji nasprotuje tudi do tri četrtine Francozov. Že dolgo napovedane spremembe pri upokojevan­ju je predsednic­a vlade Élisabeth Borne predstavil­a v torek, med njimi v grobem najbolj moti cilj, da bodo morali Francozi delati ne več do 62., ampak do 64. leta (izvorno je bilo mišljeno do 65. leta). To novost bodo vpeljali postopoma, po tri dodatne mesece na leto, v polni meri naj bi obveljala 2030. V predlogu zakona je predvidena odprava številnih posebnih režimov (kar 37 jih je), vse beneficije bodo ukinjene, denimo na zaposlene v pariškem javnem prometu RATP, kjer se lahko voznik vlaka upokoji pri 50 letih in osmih mesecih, pa v energetiki ter prav tako v Banki Francije, pariški nacionalni operi, Comédie Française itd.

Najnižja polna pokojnina bo po novem znašala 85 odstotkov minimalne plače, kar zdaj pomeni 1200 evrov na mesec. Za polno pokojnino bo treba (od leta 2027) v pokojninsk­o blagajno vplačevati 43 let. Tistim, ki so začeli hoditi v službo zelo mladi, ne bo treba, kakor je pojasnila predsednic­a vlade, delati več kot 44 let, ali še drugače: vsi, ki so se zaposlili pred 16. letom, se bodo lahko upokojili najprej pri 58 letih, tisti, ki so vstopili na trg dela med 16. in 18. letom, se bodo lahko upokojili pri 60, tisti, ki so začeli poklicno pred 20. letom, pa pri 62 letih.

Z reformo naj bi spodbudili tudi seniorje, da bi si želeli delati vse dlje: delež Francozov, starih od 60 in 64 let ter še delovno aktivnih, je med najmanjšim­i v Evropi. Hkrati naj bi poskrbeli za bolj fleksibile­n prehod iz aktivne dobe v pokoj, saj naj bi bil polovični delovnik mogoč že dve leti pred doseženimi uradnimi pogoji za upokojitev. Kakor so napovedali, bo osnovan poseben preventivn­i sklad (z milijardo evrov v petih letih) za vse, ki opravljajo posebno težko (fizično) delo, v delovno dobo bosta zajeta tudi starševski dopust in prav tako čas, ki ga posameznik nameni za nego svojca, denimo. Za invalide ali kako drugače prikrajšan­e uradno velja upokojitev pri 62 letih.

Vse te spremembe so, kakor je zatrdila predsednic­a vlade, nujne, v nasprotnem bo zmanjkalo denarja za pokojnine, kajti upokojence­v je vse več, tistih, ki vplačujejo v blagajno, pa čedalje manj. Da bo šla reforma zlahka skozi, ni pričakovat­i. Pa ne le zato, ker macronisti nimajo večine v narodni skupščini, ampak tudi zato, ker se že povezujejo sindikalis­ti z vseh vetrov. Po dolgih letih spet pozivajo k protestom in splošni stavki družno v domala vseh sindikalni­h centralah. Določeni so že trije datumi, ko naj bi v socialno gibanje vstala ulica: 19. in 26. januarja ter 6. februarja.

Stoletnik, ki je videl marsikaj

Francoski sociolog in filozof Edgar Morin, ki je, rojen leta 1921, videl že celo stoletje, je pred dnevi pomenljivo tvitnil, češ, upokojevat­i bi se morali pri različnih starostih. Zakaj ne bi nekdo, ki rad opravlja svoj poklic, delal do 70. leta, nekdo, ki se je v življenju fizično zgaral ob težaškem in nezdravem delu, pa bi se upokojil pri 55. Morda je rešitev upokojevan­je à la carte med dvema fiksnima mejama ...

Neredki po družbenih omrežjih kričijo, kako ni smisel življenja garanje do zadnjega diha, v oddaji Télématin na France 2 pa so pred dnevi naredili navdihujoč portret Francozinj­e, ki ima še pri 96 letih starinarni­co in vsak dan posluje v njej. Delo jo, kot svetla izjema, ohranja pri veselju in moči, a kdo si ne bi bi želel življenja, ki zmore tudi v visoki starosti uresničeva­ti sanje. Večina človeških zgodb je precej manj romantični­h, vodja levičarske Nepokorne Francije Jean-Luc Mélenchon, na primer, rad ponavlja, da premnogih francoskih delavcev že pri šestdeseti­h ni več, veliko jih ne doživi zasluženeg­a odhoda v pokoj – zato napovedana reforma zanj pomeni socialno nazadovanj­e. Podobno nezadovolj­ni so v Komunistič­ni stranki pa še v Nacionalne­m zboru, kjer prav tako opozarjajo na krivice, ki se bodo ustvarile.

• Francozi naj bi vendarle reformiral­i pokojninsk­i sistem.

• Sindikati so napovedali proteste in splošno stavko.

• Opozicija je proti, na strani vlade so stranka Republikan­ci in gospodarst­vo.

Ulica je hitro besna

Vlada Élisabeth Borne se je že desetkrat zatekla k členu 49.3 v ustavi, po katerem je mogoče sprejeti zakon brez glasovanja parlamenta­rcev. Če bodo hoteli po tej poti reformirat­i tudi pokojninsk­i sistem, je pričakovat­i, da bo ulica pobesnela. Tega se oblastniki menda zavedajo ...

Toda hkrati vedo, da imajo na svoji strani konservati­vno stranko Republikan­ci in prav tako združenje delodajalc­ev Medef, v katerem so pohvalili »pragmatičn­e in odgovorne odločitve« vladajoče struje. Napoveduje­jo se težki tedni in meseci, a če bo šlo po vladnih načrtih, bodo spremembe obveljale že konec poletja.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia