Delo (Slovenia)

Scholz znova pod pritiskom zaradi dobav Ukrajini

Nemčija Vse več zaveznic podpira dobavo tankov leopard 2 Ukrajini, nemški kancler pa znova pritiska na zavoro

- Barbara Zimic dopisnica iz Frankfurta

Pritisk na kanclerja Olafa Scholza, naj dobavi Ukrajini tudi tanke leopard 2, ki so namenjeni ofenzivam, ne le obrambi, narašča. Začelo se je s Poljsko, ki je napovedala dobavo 14 tankov leopard, Veliko Britanijo in nazadnje še tihim soglasjem Francije.

Kanclerju Scholzu zmanjkuje izgovorov. Nanj pritiskata tudi koalicijsk­i partnerici, liberalna FDP in Zeleni, katerih ministrica za zunanje zadeve Annalena Baerbock se je v sredo seznanila z razmerami v Ukrajini na obisku v Harkovu. V opozicijsk­i CDU so zahtevali tudi čim hitrejši začetek urjenja ukrajinski­h vojakov.

Kancler Scholz je, kot že ničkolikok­rat doslej, dejal, da Nemčija v oboroževan­ju Ukrajine ne bo soli

Tanki, za katere si prizadeva Ukrajina

Dobava sodobnih glavnih bojnih tankov, kot so britanski challenger­ji 2 in nemški leopardi 2, bi bila pomemben korak pri podpori Zahoda Kijevu.

1998 štiričlans­ka rala, ampak se bo o vsem uskladila s partnerji. Tudi ali predvsem, ko gre za pošiljanje ofenzivneg­a orožja. A kot že velikokrat doslej tudi tokrat kanclerja dogodki na terenu prehitevaj­o po desni. Poljska, Velika Britanija in, kot so poročali nemški mediji, tudi Francija podpirajo oboroževan­je Ukrajine s tanki leopard 2. Poljska je napovedala, da

BAE Systems 120-milimetrsk­i top je Ukrajini pripravlje­na poslati 14 teh tankov, Velika Britanija deset. Komentator­ji se sprašujejo, ali bo Nemčija znova pesek v kolesju.

Da se to ne bi zgodilo, Zeleni pritiskajo na kanclerja Scholza, naj Nemčija prevzame koordinaci­jo in vodenje dobave leopardov Ukrajini. Poslanka Zelenih Sara Nanni, sicer članica odbora za obrambo v zveznem parlamentu, je za časnik Der Spiegel izjavila, da »Ukrajina te tanke potrebuje in da iz nekaterih evropskih držav prihajajo bolj ali manj jasni signali o želji po skupnih dobavah«. To po mnenju Sare Nanni pomeni, da ne bi šlo za samostojno akcijo, ki se je otepa kancler, ampak za skupno odločitev zaveznikov. Nemčija mora sicer, kot so poročali tamkajšnji mediji, Poljski odobriti dobavo tankov leopard, saj te proizvajaj­o v Nemčiji. Tako Zeleni kot liberalna FDP so podprli podelitev soglasja. Če bi dodelili takšno soglasje Poljski, bodo bržčas sledile dobave neposredno iz Nemčije.

• Komentator­ji se sprašujejo, ali bo Nemčija znova pesek v kolesju.

• Dobavo tankov podpirajo liberalna FDP, Zeleni in opozicijsk­a CDU.

• Rusija naj bi za novo ofenzivo pripravlja­la 300.000 dodatnih vojakov.

Strah pred dolgotrajn­o vojno izčrpavanj­a

»Ukrajina mora potisniti ruske vojake iz države. Za to potrebuje tanke. Le tako lahko dosežemo mir, v nasprotnem nas čaka dolgotraje­n

Zeleni so pozvali Scholza, naj prevzame vodenje in koordinaci­jo dobave leopardov.

in smrtonosen status quo, « je za nemški javni radio DLF poudaril Norbert Röttgen iz CDU, ki je tudi poudaril, da edina pot do miru vodi prek zmage Ukrajine proti Rusiji. V zadnjih dneh se kopičijo informacij­e, da Rusija za vstop v ukrajinsko vojno pripravlja dodatnih 300.000 vojakov, kar je napoved nove, močne ofenzive. Najhujši boji trenutno potekajo v Soledarju blizu strateško pomembnega Bahmuta, kjer se borijo tudi ruski plačanci skupine Vagner. Pred Ukrajino in predvsem njenimi zavezniki so zato znova izjemno pomembne odločitve. Zeleni so opozorili, da bi se razmere na območjih spopadov v Ukrajini spomladi lahko močno poslabšale.

Ministrica za obrambo Christine Lambrecht si je včeraj ogledala oklepna vozila marder, ki jih bo Nemčija dostavila Ukrajini. Skupaj bo dostavila 40 vozil, ki jih mora deloma še popraviti in usposobiti za obratovanj­e. Na novinarsko vprašanje o dobavi tankov leopard je ministrica dejala, da v vladi o njihovi dobavi še niso odločali niti niso dobili zahteve za takšno dobavo iz Nemčije. Prav tako še niso dobili zahteve Poljske po izdaji dovoljenja za dobavo leopardov, ki jih je Poljska nabavila v Nemčiji. Iz odgovorov je sklepati, da bo Nemčija dobavo teh tankov vendarle odobrila.

Čez dober teden dni, natančneje 20. januarja, se bodo v vojaškem oporišču Ramstein znova sestali predstavni­ki Ukrajine in njenih zaveznic, kjer naj bi bila dobava leopardov ena od ključnih točk v razpravah. Težko si je predstavlj­ati, da bi ob širokem soglasju zaveznic Nemčija zavrnila dobavo. Tudi po dosedanjih izkušnjah je mogoče sklepati, da bo Nemčija nazadnje vendarle dobavila tudi leoparde. Podobno je namreč doslej zavračala dobavo oklepnikov marder pa protiraket­nih sistemov in druge oborožitve.

 ?? Foto Odd Andersen/AFP ?? Ministrica za obrambo Christine Lambrecht si je ogledala oklepna vozila marder, ki jih bo nemška vojska uporabljal­a v okviru enote za hitro posredovan­je Nata. Štirideset takšnih vozil iz zalog bo Nemčija poslala tudi Ukrajini.
Foto Odd Andersen/AFP Ministrica za obrambo Christine Lambrecht si je ogledala oklepna vozila marder, ki jih bo nemška vojska uporabljal­a v okviru enote za hitro posredovan­je Nata. Štirideset takšnih vozil iz zalog bo Nemčija poslala tudi Ukrajini.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia