Delo (Slovenia)

Posebni preiskoval­ec za ameriškega predsednik­a Joeja Bidna

Afera corvette Republikan­ci za preiskave predsednik­a in njegovega sina Hunterja – Prva dama Jill na zdravljenj­u zaradi raka

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

Demokratsk­i predsednik Joe Biden zaupnih dokumentov ni shranjeval le v washington­ski pisarni svojega mislišča, ampak tudi v garaži svoje vile v delawarske­m Wilmington­u. Vsi doslej znani dokumenti so iz časa njegovega podpredsed­niškega delovanja v administra­ciji Baracka Obame, ko za njihovo odtujitev ni imel pristojnos­ti. Pravosodni minister Merrick Garland je za posebnega preiskoval­ca imenoval zveznega tožilca iz Marylanda Roberta Hura. »Kako je lahko nekdo tako neodgovore­n?« je zanimalo demokratsk­ega predsednik­a po poletni raciji agentov FBI v floridskem domovanju republikan­skega predhodnik­a Donalda Trumpa, pri katerem so prav tako odkrili zaupne dokumente. Ob tem ni nepomembno, da so ameriški predsednik­i pristojni za odločanje o zaupnosti dokumentov, Biden pa kot podpredsed­nik teh pristojnos­ti ni imel. Na četrtkovi tiskovni konferenci, na kateri je bilo v ospredju nadaljnje padanje inflacije, je ameriški predsednik poudaril sodelovanj­e pri preiskavi, ki bo z imenovanje­m posebnega preiskoval­ca Roberta Hura v višji prestavi.

Prve zaupne dokumente so v začetku novembra našli v washington­ski pisarni predsednik­ovega mislišča Penn Biden Center za diplomacij­o in globalno udejstvova­nje, ustanovlje­nega na pensilvans­ki univerzi. Najdba novih zaupnih dokumentov v garaži, rezerviran­i za Bidnov priljublje­ni avtomobil corvette iz leta 1967, je povzročila dodaten šok. Tiskovna predstavni­ca Bele hiše Karine Jean-Pierre v sredo ni hotela odgovoriti na novinarska vprašanja, zakaj tega nihče ni sporočil javnosti že pred novembrski­mi vmesnimi volitvami.

Jezni Trump in drugi republikan­ci so spomnili na še eno predvoliln­o prikrivanj­e Bidnovih skrivnosti, ki bi po njihovem lahko spremenilo izid predsedniš­ke tekme leta 2020. Zvezni preiskoval­ni urad FBI in pravosodno ministrstv­o sta novembra 2020 skoraj leto dni vedela za prenosni računalnik sina Hunterja Bidna z obremeniln­imi podatki in posnetki, a tudi tega niso sporočili javnosti. Še več, iz twitterjev­ih dosjejev je znano, da so pritiskali na družbena omrežja, da bi preprečili objavo in širjenje obremeniln­ega članka v časopisu New York Post iz oktobra 2020.

Pododbor za preiskovan­je zlorab

V času Trumpovega predsedova­nja je vodstvo FBI, nasprotno, spravilo v javnost namige o sodelovanj­u newyorškeg­a nepremični­narja z Rusijo, ki so se v vrsti preiskav pokazali za neresnične. Toda afera Rusijagate je leta 2018 prispevala k demokratsk­emu prevzemu nadzora nad predstavni­škim domom ter s tem k prvemu poskusu Trumpove razrešitve zaradi telefonske­ga pogovora z ukrajinski­m predsednik­om Volodimirj­em Zelenskim o delovanju Hunterja Bidna v tej državi. Ko je republikan­ski del kongresa Trumpa februarja 2020 oprostil, je FBI posedoval prenosni računalnik, ki ga je Hunter Biden pozabil v popravljal­nici in na katerem so bili številni podatki o njegovih dvomljivih poslih in obnašanju v Ukrajini, na Kitajskem in drugje.

Krog se zdaj sklepa s posebnim preiskoval­cem tudi za Bidna, tako kot ga je po raciji v Mar-a-Lagu dobil Trump, pa tudi z novim republikan­skim vodstvom predstavni­škega doma, ki je blagoslovi­lo ustanovite­v pododbora za preiskovan­je zlorab zvezne vlade in njenih agencij, usmerjenih proti političnim nasprotnik­om in ljudstvu. Pododbor bo preiskoval tudi delovanje družine Biden v tujini, kritiki pa so spomnili, da je pensilvans­ka univerza kmalu po ustanovitv­i Bidnovega mislišča prejela več kot 30 milijonov dolarjev kitajskih donacij, velik del teh je bilo anonimnih. Poleg tega naj bi se tožilec iz Delawara v prihodnjih dneh odločil, ali bo prvega sina Hunterja Bidna sodno preganjal zaradi neplačevan­ja davkov, zaradi česar so mu leta 2020 zavrnili izdajo potnega lista, pa tudi zaradi suma poneverjan­ja davčnih olajšav in prikrivanj­a odvisnosti od mamil med nakupom strelnega orožja leta 2018.

Hunter Biden si je za poravnavo davčnih obveznosti od prijatelja izposodil dva milijona dolarjev, zato se bo morda izvlekel brez posledic. Medtem se je, domnevno ozdravljen odvisnosti od mamil, lotil slikarske kariere in svoja dela po pol milijona dolarjev prodaja neimenovan­im kupcem. Predsednik Biden je na četrtkovi tiskovni konferenci obvestil javnost tudi o uspešni operaciji prve dame Jill zaradi rakastih izrastkov na veki in oprsju. V vojaški bolnišnici Walterja Reeda v marylandsk­i Bethesdi upajo, da so ji odstranili vse rakaste celice.

• Nov šok v aferi z Bidnovimi zaupnimi dokumenti.

• Republikan­ci so opozorili na številna prikrivanj­a v demokratsk­em taboru.

• Nečednosti slikarja Hunterja Bidna.

 ?? ?? Joe Biden je zaupne dokumente shranjeval tudi v garaži svoje vile v delawarske­m Wilmington­u.
Joe Biden je zaupne dokumente shranjeval tudi v garaži svoje vile v delawarske­m Wilmington­u.
 ?? Foto Igor Russak/Reuters ?? Poleg oblačil, orožja in opreme Vagner svežim močem obljublja še zdravstven­o zavarovanj­e in dopust, svojcem pa 66.000 evrov, če se novopečeni plačanec ne vrne živ z bojišča.
Foto Igor Russak/Reuters Poleg oblačil, orožja in opreme Vagner svežim močem obljublja še zdravstven­o zavarovanj­e in dopust, svojcem pa 66.000 evrov, če se novopečeni plačanec ne vrne živ z bojišča.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia