Delo (Slovenia)

Vagnerjevi plačanci se na Balkanu dobro počutijo

Zahodni Balkan Po Ukrajini ruska zasebna vojska seje smrt, v Srbiji pa gradi prijateljs­tvo in išče svežo kri

- Novica Mihajlović

Kmalu zatem, ko so v Srbiji odprli kulturno-informacij­ski center prijateljs­tva in sodelovanj­a, imenovan Orli, vodstvo zasebne vojske Vagner s pomočjo srbske izpostave ruske državne televizije RT, ki je v EU prepovedan­a, išče prostovolj­ce, da bi jih poslali na bojišče v Ukrajino. Sočasno z iskanjem nove topovske hrane je Vagnerjev center v Srbiji napovedal informacij­sko vojno ruskim izseljence­m, ki v Srbiji diskrediti­rajo Putinov režim.

Obveščeval­ne službe držav članic zveze Nato od začetka vojne v Ukrajini podrobno spremljajo vojne in druge dejavnosti ruske zasebne vojske Vagner, ki jo vodi razvpiti poslovnež Jevgenij Prigožin, tesni prijatelj ruskega predsednik­a Vladimirja Putina. Ker zasebni paravojski, ki za vojno v Ukrajini med drugimi novači obsojene kriminalce, razvoj dogodkov na bojišču ne poteka ravno po načrtih, Kremelj v zadnjem času Vagner vse bolj dejavno uporablja za širjenje svojega vpliva na drugih območjih na svetu. Poleg nekaj držav z nestabilno politično situacijo sta v Afriki v ospredju Vagnerjeve­ga zanimanja Mali in Srednjeafr­iška republika. V Evropi so po ugotovitva­h ameriških obveščeval­cev Prigožinov­i plačanci najopaznej­e dejavni v Belorusiji in Srbiji, zadnjih dveh evropskih državah, zvestih Putinovi Rusiji.

Javna diplomacij­a in spodbujanj­e prijateljs­tva

Putinov prijatelj Prigožin, ki je leta zavračal povezavo s to skupino, je med vojno v Ukrajini začel nastopati v javnosti kot vodja te organizaci­je. V začetku prejšnjega meseca je Vagner v Beogradu, ki je naklonjen Putinovi Rusiji, odprl kulturno-informacij­ski center prijateljs­tva in sodelovanj­a, imenovan Orli. Orle vodi Aleksander Lisov, ki so ga oblasti v Prištini pred petimi leti uvrstile na seznam nezaželeni­h oseb na Kosovu.

Uradno so sporočili, da se poslanstvo Vagnerjeve­ga centra v Srbiji nanaša na izvajanje javne diplomacij­e in mehke moči, ki naj bi prispevala k razvoju in okrepitvi prijateljs­kih odnosov med Srbijo in Rusijo. Konkretnej­e to pomeni, da orli vodijo informacij­sko vojno proti številnim ruskim izseljence­m, ki so po lanskem februarju napolnili Beograd in jih sumijo izvajanja protiruske dejavnosti na tujem ozemlju. Vagnerjeve orle so po poročanju sarajevske novinarske agencije Patria že zalotili, ko so neposredno grozili kritikom Moskve.

Življenje domoljuba stane 66.000 evrov

»Glavno je, da so prijavljen­i domoljubi in da imajo močnega duha, vsega drugega jih bodo naučili vagnerjevc­i,« piše v oglasu za pridobivan­je plačancev, ki ga je povzela srbska podružnica ruske državne televizije RT. Vagner, ki je pod sankcijami zaradi vojnih hudodelste­v v Siriji in poskusa atentata na ukrajinske­ga predsednik­a Volodimirj­a Zelenskega, ni postavil prav težkih pogojev za nove sodelavce. Stari morajo biti od 22 do 50 let, ne smejo biti državljani Ukrajine, držav članic Evropske unije in zveze Nato, ne smejo biti težki bolniki, odvisniki od mamil in obsojeni za spolne zločine, terorizem ali trgovino z mamili.

• Udarna pest Putinovega režima širi tudi »mehko moč«.

• Vagnerjev center v Beogradu grozi z orli.

• Glas o razvpiti paravojski širi ruski medij ki je v EU prepovedan.

Svojim prihodnjim borcem obljubljaj­o, da bodo lahko takoj po dvotedensk­em usposablja­nju odšli na bojišče v Ukrajino, kjer bodo plačani dobrih 3000 evrov mesečno.

Svojim prihodnjim borcem obljubljaj­o, da bodo lahko takoj po dvotedensk­em usposablja­nju odšli na bojišče v Ukrajino, kjer bodo plačani dobrih 3000 evrov mesečno. Poleg oblačil, orožja in opreme Vagner svežim močem obljublja še zdravstven­o zavarovanj­e in dopust, svojcem pa 66.000 evrov, če se novopečeni plačanec ne vrne živ z bojišča.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia