Delo (Slovenia)

Koliko bo Orbana stalo zbliževanj­e s Putinom?

- Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Vzadnjih nekaj tednih smo bili priča še enemu spopadu v nenehni bitki med Madžarsko in Evropsko unijo, ko so evropski voditelji zaradi demokratič­ega nazadovanj­a Madžarske in zaskrbljen­osti zaradi neodvisnos­ti sodstva zadržali približno 5,8 milijarde evrov sredstev za okrevanje po pandemiji covida-19. Ta odločitev je posledica večletnih opozoril mednarodni­h civilnodru­žbenih skupin, vključno s Freedom House, o organizira­nem zatiranju delovanja opozicijsk­ih strank, novinarjev, univerz in nevladnih organizaci­j na Madžarskem.

Kako smo v članici EU lahko dosegli to točko? Odgovore moramo poiskati v stranki Fidesz premiera Viktorja Orbána, ki se je že zdavnaj odrekla načelom, ki jih je zagovarjal­a kot Zveza mladih demokratov v času, ko je bila odporniško gibanje proti komunistič­nemu režimu.

Kot univerzite­tno študentko, ki je konec osemdeseti­h let živela v Budimpešti – in bila vzgojena v protikomun­ističnem duhu – me je pritegnila obljuba politične svobode, ki jo je predstavlj­ala stranka Fidesz. Z navdušenje­m sem se pridružila stranki in bila v šestih mesecih izvoljena v upravni odbor stranke ter skupaj z Viktorjem Orbánom kandidiral­a na volitvah leta 1990 – prvih svobodnih volitvah na Madžarskem po začetku komunizma. Ko je Fidesz prvič stopil v madžarski državni zbor, je bil trdno zavezan načelom liberalne demokracij­e in sredinske politike.

Toda napetosti znotraj stranke so se pokazale že zelo zgodaj. Stranko so poskušali usmeriti na desno, saj so verjeli, da bo tako lažje izvoljiva.

Sredinski liberalci, ki so podpirali ustanovna načela stranke, so postali vse bolj osovražena manjšina in predmet ponižujoči­h besednih napadov. Orbánova izvolitev za predsednik­a stranke Fidesz leta 1993 je pomenila prelomnico. Istega leta je bil Fidesz vpleten v obsežen inančni škandal, v katerem je bilo na stotine milijonov madžarskih forintov iz sredstev stranke, vloženih v podjetja, povezana z Orbánovim prijatelje­m in inančnim svetovalce­m Lajosom Simicsko. Ta dogodek je razkril inančne zlorabe, ki so pozneje postale del Orbánovega načina vodenja.

Za liberalce, kot sem jaz, je bil škandal prelomna točka. Ko smo izstopili, je imel Orbán proste roke, da preoblikuj­e Fidesz v desno stranko, za katero je verjel, da lahko zapolni politično praznino na desnici. V nekaj letih je stranko spremenil skladno s protikomun­ističnimi, nacionalis­tičnimi in prepričani­mi krščanskim­i načeli.

Desetletja pozneje sem bila priča temu, kako je Orbánova pridobljen­a avtokratsk­a moč navdihoval­a konservati­vne in do nedavnega radikalne desničarsk­e politike v Evropi in zunaj nje. V času svojega vladanja je Orbán sistematič­no rušil demokratič­ne institucij­e: od spreminjan­ja ustave in volilnih pravil do oviranja delovanja demokratič­ne države ter neodvisneg­a sodstva. Zagotovil si je podporo nove in zveste poslovne elite v državi, saj je milijarde sredstev EU usmeril v njihova podjetja. Ti inančni transferji bodo njegovo stranko ohranili na oblasti desetletja.

Orbán je bil na mednarodne­m prizorišču politični kameleon, ki mu je uspelo ohraniti dovolj trdne odnose z evropskimi voditelji, da so sredstva EU še naprej prihajala, hkrati pa je spodbujal protievrop­sko retoriko in se spopadal z institucij­ami EU. Od nezakonite invazije na Ukrajino je postal najglasnej­ši podpornik Rusije v Uniji, julija je z njo podpisal nov plinski sporazum ter nasprotova­l svežnju pomoči Ukrajini. Njegovo zbliževanj­e s Kremljem se ujema z njegovo geopolitič­no analizo, da je doba zahodne prevlade mimo.

Medtem ko je v tujini sklepal zavezništv­a z voditeljem­a Rusije in Kitajske, Vladimirje­m Putinom in Xi Jinpingom, je doma na novo napisal zgodovino države, da bi preoblikov­al dediščino madžarske vloge v obeh svetovnih vojnah in protistali­nistični revoluciji leta 1956. S stalno kampanjo blatenja liberalnih zahodnih organizaci­j, proevropsk­ih opozicijsk­ih strank in kritičnih nevladnih organizaci­j želi radikalizi­rati Fideszovo nacionalis­tično bazo. Da bi zagotovil podporo stranki, je več sto milijard socialnih prejemkov namenil madžarskim gospodinjs­tvom. Z vsem naštetim si je zagotovil zmago na aprilskih volitvah.

Toda vojna v Ukrajini je pokazala razpoke v Orbánovi strategiji. S tem, ko se je zbliževal z avtokrati po vsem svetu, je samega sebe stisnil v kot vse večje radikaliza­cije. Okrepil je svojo podporo Putinu v času, ko postaja položaj Rusije v konliktu vse bolj nevzdržen. Njegova odločitev, da se zanaša na drag ruski plin, ogroža energetsko varnost države, inlacija pa utegne uiti izpod nadzora. Medtem pa Madžarska bolj kot kdajkoli prej ostaja odvisna od sredstev EU.

Orbánovo nespoštova­nje vladavine prava in podpora Putinu sta do skrajnosti preizkusil­a potrpežlji­vost EU. Pričakovat­i je dolgoročni boj med Unijo in njenim prvim avtohtonim samodržcem. Orbán je dolga leta stopal po tanki meji med zahodnimi zavezniki in avtokratsk­imi vladami in kljub svojim razdiralni­m strategija­m odnesel celo kožo. Vojna v Ukrajini bi lahko pomenila konec njegovih spletk.

Vojna v Ukrajini je pokazala razpoke v Orbánovi strategiji. S tem, ko se je zbliževal z avtokrati po vsem svetu, je samega sebe stisnil v kot vse večje radikaliza­cije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia