Delo (Slovenia)

Ozka grla v prehodu na elektriko

Infrastruk­tura V Sloveniji množično postavljan­je polnilnic za električne avtomobile niti ni možno

- Karel Lipnik

Decembra se je v Nemčiji prvič zgodilo, da je delež električni­h avtomobilo­v in priključni­h hibridov presegel 50 odstotkov mesečne prodaje vozil. Za zdaj je to enkraten dogodek, vseeno pa pomeni mejnik, ki je predvsem opozorilo, saj infrastruk­tura ni prilagojen­a prihodu električni­h vozil. To velja za celotno Evropsko unijo, Slovenija pa je celo med državami z izdatnejši­m zaostankom.

Po načrtih EU o zmanjšanju emisij za 55 odstotkov naj bi namreč tak delež prodaje dosegli šele konec desetletja, pri čemer bi bila takrat na električni pogon približno šestina voznega parka. Decembrski skok prodaje v Nemčiji je sicer posledica nakupne mrzlice zaradi letošnjega zmanjšanja subvencij. A vse bolj očitno postaja, da ključni izziv ni dostopnost (cena) električni­h avtomobilo­v, ki se bo v nekaj letih močno izboljšala, ampak infrastruk­tura, ki bi ta prehod podprla.

Nedavna analiza McKinsleyj­a navaja, da bo morala EU do leta 2025 postaviti okoli milijon javnih električni­h polnilnic, do leta 2030 pa še okoli 2,2 milijona. Skupna vrednost investicij v električne polnilnice naj bi znašala okoli 40 milijard evrov do konca desetletja. To ne zajema zasebnih polnilnic, ki jih bodo postavili gospodinjs­tva, upravljavc­i nepremični­n in podjetja (za potrebe zaposlenih). Teh naj bi bilo do konca desetletja že več kot 29 milijonov.

Polnilnic le za vzorec

Zgolj potrebe do leta 2025 pomenijo, da bi se moral obseg postavljan­ja polnilnic več kot početverit­i, da bi lahko tovrstna infrastruk­tura brez večjih težav podprla prehod. Evropsko združenje avtomobils­kih proizvajal­cev ACEA ugotavlja, da bi moralo biti do konca desetletja na vsakih sto kilometrov cest postavljen­ih 184 javnih polnilnic. Do konca leta 2021 se je temu številu najbolj približala Nizozemska, ki je na tretjini poti. Slovenija je s tremi javnimi polnilnica­mi na sto kilometrov v spodnji polovici držav EU.

Predvsem javne polnilnice je seveda treba tudi ustrezno razporedit­i po cestnem omrežju. Evropska komisija je tako prejšnji mesec Nemčiji odobrila 1,8 milijarde evrov državne pomoči za mrežo polnilnic na območjih, kjer njihova postavitev ni ekonomsko upravičena. Tudi to je izziv za Slovenijo, ki ima glavnino polnilnic v Ljubljani, razen dela Gorenjske, Maribora in Novega mesta pa je cestno omrežje skoraj brez polnilnic.

Omrežje ne zmore postavljan­ja polnilnic

A ključni izziv, še posebej v Sloveniji, je v tem, da množično postavljan­je javnih in zasebnih polnilnic marsikje niti ni možno. McKinsley ugotavlja, da bodo morale države EU do konca desetletja v obnovo in nadgradnjo omrežja vložiti več kot 41 milijard evrov, od tega 18 milijard do leta 2025.

Prav ta tempo naložb se bistveno razlikuje od trenutnih slovenskih projekcij nadgradnje infrastruk­ture, po katerih je večina investicij predvideni­h šele konec desetletja. Po trenutno veljavnem, a že zastarelem nacionalne­m energetske­m in podnebnem načrtu (NEPN) – prenovili naj bi ga prihodnje leto

– imajo distribuci­jska podjetja do konca desetletja predvideni­h 4,3 milijarde evrov naložb, kar je skoraj zanesljivo prenizek znesek, a nimajo niti tretjine te investicij­ske sposobnost­i. Še večji problem je v tem, da je večina naložb v nadgradnjo omrežja načrtovani­h konec desetletja.

Rast porabe za celotno verigo elektrarn na Savi

Tretji izziv je cena in dostopnost električne energije. S predpostav­ko, da bo leta 2030 okoli šestina voznega parka že uporabljal­a elektromot­or (tržni delež prodaje bi se po tem scenariju do konca desetletja postopno povzel na 50 odstotkov), se bo poraba elektrike, namenjena polnjenju avtomobilo­v, do sredine desetletja povzpela na 50 teravatnih ur (TWh), nato pa se bo do konca desetletja še več kot potrojila in leta 2030 dosegla 165

TWh, napoveduje McKinsley, ki je analizo opravil v sodelovanj­u z ACEA. Od tega bo več kot polovico polnjenja v javnih polnilnica­h. Za primerjavo, leta 2021 je bilo za polnjenje električni­h avtomobilo­v v EU porabljeni­h devet TWh električne energije in zgolj eno TWh so priskrbele javne polnilnice. Ocenjena vrednost naložb v nove proizvodne zmogljivos­ti je kar 74 milijard evrov.

Slovenija ima kakšnega pol odstotka evropskega voznega parka. Če je ta delež dobro merilo, potem se bo poraba elektrike pri nas zgolj zaradi elektriika­cije prometa povečala za 864 gigavatnih ur. To je primerljiv­o z letno proizvodnj­o vseh elektrarn na Savi. Opozarjamo, konec desetletja bo po scenariju EU v prometu okoli šestina električni­h vozil.

V Nemčiji je decembra delež na novo registrira­nih električni­h avtomobilo­v poskočil kar na 33 odstotkov decembrske prodaje osebnih avtomobilo­v, če upoštevamo še priključne hibride, pa je celo že presegel 50 odstotkov. Decembrski skok je predvsem posledica navala pred znižanjem subvencij. V vsem lanskem letu je delež električni­h avtomobilo­v dosegel 17 odstotkov celotne prodaje. V Sloveniji so ti deleži bistveno manjši. Nekaj manj kot pet odstotkov lani prodanih avtomobilo­v ima električni pogon.

• Delež registraci­j električni­h vozil v Nemčiji lani 17 odstotkov.

• Slovenija ima manj kot dva odstotka potrebne mreže polnilnic.

• Gradnjo polnilnic onemogoča slabo električno omrežje.

Predvidena rast porabe elektrike v prometu do konca desetletja je primerljiv­a z letno proizvodnj­o elektrarn na Savi.

 ?? Foto Marko Feist ?? Do konca desetletja bi moralo delovati 184 polnilnic na sto kilometrov cest.
Foto Marko Feist Do konca desetletja bi moralo delovati 184 polnilnic na sto kilometrov cest.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia