Delo (Slovenia)

Državna Sava najema storitve kršilcev delavskih pravic

Sporen najem zunanjih izvajalcev V sindikatu se bojijo novih prezaposli­tev k zunanjim izvajalcem – Poziv predstavni­kom vlade

- Maja Grgič

Največja hotelska družba pri nas Sava Turizem, ki je v večinski lasti države, je storitve čiščenja, ki vključujej­o tudi sobarice, v večini svojih objektov že oddala zunanjemu izvajalcu, zdaj to grozi še kadrom s tega področja v portoroški­h hotelih Bernardin in Histrion. Pri tem Sava Turizem sodeluje s podjetjema Samsic storitve in Aktiva čiščenje, ki sta že bili deležni očitkov o kršenju delavskih pravic, obravnava pa ju tudi inšpektora­t za delo.

V sindikatu gostinstva in turizma že nekaj časa opozarjajo na prezaposli­tve delavcev, ki opravljajo delo čistilcev ali sobaric, k zunanjim izvajalcem ali tako imenovani outsourcin­g teh storitev. Menijo namreč, da poklica sobarice in čistilke spadata v osnovno dejavnost, zato ju je treba vrniti v vse družbe, kjer so te kadre izločili in prenesli na zunanje izvajalce. Še posebej v družbah, ki so v lasti države.

V sindikatu se zdaj bojijo, da bo Sava Turizem na zunanjega izvajalca prenesla tudi okoli 40 zaposlenih v Hotelih Bernardin, čemur ostro nasprotuje­jo. Poleg tega bo Sava Turizem po njihovih navedbah februarja zaradi izteka pogodbe te storitve v Termah Ptuj in Zdravilišč­u Radenci zaupala Aktivi čiščenje, Samsic pa naj bi posle obdržal le še v Sava Hotelih Bled in Termah 3000. To pomeni, da izvajalec prevzame tudi zaposlene za te storitve, pri čemer pa se dogaja, da po navedbah sindikata zunanji sodelavci za enako delo prejemajo nižje plače kot neposredno zaposleni v podjetju, kar je nesprejeml­jivo. Medtem ko v Samsicu imajo sindikat, ga v Aktivi čiščenje ni.

Zgledovanj­e po tujih verigah

V Savi Turizmu odgovarjaj­o, da imajo po vzoru svetovnih hotelskih verig postavljen model outsourcin­ga za dejavnost čiščenja že zadnjih deset let. »Outsourcin­g storitve uporabljam­o skladno s kriteriji, ki omogočajo, da so storitve opravljene korektno in skladno z delovnopra­vno zakonodajo,« pravijo in dodajajo, da imajo v pogodbi zahtevane certiikate za družbeno odgovorno poslovanje. Če se dogajajo kršitve, pa da je to stvar pristojnih institucij, in še, da bodo v primeru kakršnihko­li nepravilno­sti ukrepali.

A kot kaže, za zdaj niso, čeprav ne Samsic ne Aktiva čiščenje ne slovita ravno kot vzorna delodajalc­a. Inšpektora­t za delo je namreč družbi Samsic zaradi nesprejetj­a letnega razporeda dela, dela več kot zakonsko predpisani­h največ 56 ur na teden in sprejemanj­a napotenih delavcev od subjekta, ki za to nima dovoljenja, izrekel prekrškovn­o odločbo z globo 13.000 evrov za pravno in 4300 evrov za odgovorno osebo. Zoper odločbo je bilo vloženo sodno varstvo. Podjetju je inšpektora­t izrekel tudi več opominov in opozoril ter prepovedno odločbo zaradi neposredne nevarnosti za nezgodo delavcev.

Nič boljše ni v Aktivi čiščenje, ki je javnosti znana predvsem po aferi, da je čistilkam v UKC Mariboru ob prezaposli­tvi znižala plače in druge pravice. Tudi v Aktivi je inšpektora­t uvedel prekrškovn­i postopek, vendar podrobnost­i, kot pravijo, za zdaj ne morejo posredovat­i, saj postopki zoper subjekt še niso končani. Po neuradnih informacij­ah pa delodajalc­u med drugim očitajo tedensko delo nad 56 ur, nezagotavl­janje dnevnega počitka in neustrezna izplačila nadomestil za plače.

V sindikatu takšnemu izkoriščan­ju delavcev nasprotuje­jo, zato so k ukrepanju pozvali tudi predsednik­a vlade ter pristojna ministra za gospodarst­vo in za delo.

• Sava Turizem je storitve čiščenja izločila iz poslovanja.

• Zaposleni v Hotelih Bernardin v strahu pred prezaposli­tvijo.

• Poziv premieru in pristojnim­a ministroma.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia