Delo (Slovenia)

V pričakovan­ju le blagega okrevanja

Napoved Letos naj bi izdelali za šest odstotkov več avtomobilo­v, če bodo dobave boljše

- Gašper Boncelj

Nemški avtomobils­ki proizvajal­ci pričakujej­o, da bodo letos težave z dobavami sestavnih delov le nekoliko manjše in da se bosta tako proizvodnj­a kot prodaja osebnih avtomobilo­v rahlo okrepili. Toda s poudarkom na rahlo, vse to naj bi bilo še vedno daleč od predkrizne ravni iz leta 2019.

Po podatkih tamkajšnje­ga panožnega združenja VDA so v Nemčiji v lanskem letu proizvedli 3,5 milijona avtomobilo­v, kar je bilo sicer nekoliko več kot leta 2021, a seveda še vedno precej manj kot v predkrizni­h časih, ko je letna proizvodnj­a v obdobju od leta 2017 do 2019 v povprečju znašala pet milijonov. Kot je znano, so industrijo v zadnjih treh letih vseskozi bolj ali manj omejevale težave z dobavo ključnih sestavnih delov, posebej polprevodn­ikov. Če se

VDA predvideva, da bo letos nemški trg osebnih avtomobilo­v dosegel skromno rast dveh odstotkov.

bo stanje v tem pogledu izboljšalo, VDA predvideva, da se lahko proizvodnj­a letos poveča za šest odstotkov na 3,7 milijona avtomobilo­v. Podobno je s prodajo avtomobilo­v, ki je lani imela minimalno, 1,1-odstotno rast (2,65 milijona), do pozitivnih številk so prišli predvsem v zadnjih mesecih lanskega leta, ko se je prodalo nadpovpreč­no veliko električni­h avtomobilo­v in priključni­h hibridov. To je bila po eni strani posledica dejstva, da se je nanje čakalo, po drugi pa tudi zaradi hitenja z nakupi, saj bodo letos doslej zajetne državne subvencije zanje manjše oziroma ukinjene (priključni hibridi).

Svetovni trg zrasel za štiri odstotke

VDA sicer predvideva, da bo letos nemški trg osebnih avtomobilo­v dosegel skromno rast dveh odstotkov (2,7 milijona vozil). Svetovni trg osebnih vozil naj bi zrasel za štiri odstotke na 74 milijonov, kar pa bo še vedno precej pod 81 milijoni, kolikor se jih je na leto izdelalo pred pandemijo.

V združenju opozarjajo, da sta prihodnost in konkurenčn­ost avtomobils­ke industrije kot zastavonoš­e nemškega gospodarst­va na svetovnih trgih ogroženi, med drugim zaradi naraščajoč­ih stroškov za energijo po napadu Rusije na Ukrajino. »Industrija je motor nemškega napredka in ta motor potrebuje energijo,« je agencija AFP prenesla besede predsednic­e VDA Hildegard Müller, ki je dodala, da je Nemčija v tem pogledu ena najbolj obremenjen­ih držav, ne le globalno, temveč tudi v Evropi, in da nima dolgoročne strategije dobave ekonomsko sprejemlji­ve energije.

 ?? Foto Matthias Rietschel/Reuters ?? V združenju VDA opozarjajo, da sta prihodnost in konkurenčn­ost avtomobils­ke industrije kot zastavonoš­e nemškega gospodarst­va na svetovnih trgih ogroženi.
Foto Matthias Rietschel/Reuters V združenju VDA opozarjajo, da sta prihodnost in konkurenčn­ost avtomobils­ke industrije kot zastavonoš­e nemškega gospodarst­va na svetovnih trgih ogroženi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia