Delo (Slovenia)

Partnerico je surovo umoril in nato poklical policijo

Umor Mitja Orešek je bil menda tako ljubosumen, da je v hiši namestil snemalne naprave – O krivdi na predobravn­avnem naroku

- Oste Bakal

Septembra lani je pomursko in drugo slovensko javnost pretresla družinska tragedija, ko je 47-letni Mitja Orešek domnevno iz ljubosumja surovo vzel življenje svoji 35-letni zunajzakon­ski partnerici. Okrožno državno tožilstvo mu očita kaznivo dejanje umora, obdolženi pa bo v prihodnjih dneh stopil pred sodnika, saj je zanj razpisan predobravn­avni narok na murskosobo­škem okrožnem sodišču, kjer se bo lahko izrekel o krivdi.

Orešek je žensko, tako piše v obtožnici, najprej stiskal za vrat z obema rokama in z mehkim trakastim predmetom v obliki zadrge, nato pa jo je z neznanim ostrim predmetom zabodel v levo stran prsnega koša. Zaradi hudih vbodnih ran, ki so povzročile krvavitve in poškodbe levega pljučnega krila, je na kraju dogodka umrla. Vse to surovo izživljanj­e sta slišala njuna sinova, stara štiri in osem let.

Ni se zagovarjal

Orešek je od aretacije in zaslišanja pred dežurno preiskoval­no sodnico, kjer se po naših podatkih ni zagovarjal, niti ni odgovarjal na vprašanja, v priporu. Kmalu pa bo vsaj za hip zadihal zrak zunaj zaporniški­h zidov, saj je zanj v prihodnjih dneh razpisan predobravn­avni narok.

Obtožba mu očita kaznivo dejanje umora, zagrožena kazen je od 15 do 30 let zapora. Po naših podatkih si bo skupaj z zagovornik­om Mojmirjem Šafaričem prizadeval za to, da bi obtožnico prekvaliic­irali v kaznivo dejanje uboja, saj je zagrožena sankcija bistveno milejša, in sicer do največ 15 let zapora.

V obtožnici, pod katero je podpisana okrožna državna tožilka Jana Rogan, med drugim piše, da je iz nizkotnih nagibov v stanovanjs­ki hiši v Peskovcih med prepirom vzel življenje zunajzakon­ski partnerici, ker si je dopisovala z drugim moškim. Sumil je namreč, da ga vara.

Po surovem dejanju je tistega dne nekaj po 18. uri poklical intervenci­jsko številko 113 in operaterju sporočil, naj pridejo na njegov domači naslov na Goričko, ker je »ubil svojo partnerico«. Na kraj dogodka so brž poslali policiste in kriminalis­te, ti so v shrambi stanovanjs­ke hiše našli truplo. Ker je res vse kazalo, da je Orešek krvnik, so mu takoj nadeli lisice in mu odvzeli prostost.

Pozneje so po naših podatkih v kuhinji našli morilski nož, na katerem so bile vidne sledi brisanja oziroma čiščenja, ter še nekaj drugih materialni­h dokazov, ki bremenijo obtoženega. Med drugim pleteno vrečo, s katero naj bi partnerico davil.

Čeprav se takrat še osumljenec pred preiskoval­no sodnico ni zagovarjal, nam je uspelo izvedeti, da sta se partnerja v domači shrambi sprla. Verbalni prepir je prešel v nasilje, končalo se je s smrtjo.

Ljubosumje

Orešek je takrat poleg policije poklical tudi svojega brata, mu priznal dejanje in rekel, naj pride po otroka. Poklical je še sosedo in ji sporočil, da ji ne bo mogel več pomagati pri delu, kot sta se pogovarjal­a, saj bo šel v zapor. Omenjena soseda naj bi vedela največ o nesrečni družini, tudi o njihovih inančnih težavah. A te naj ne bi bile tako hude, saj je stric pokojne menda nanjo prepisal hišo, ker ni imel drugih dedičev. Orešek naj bi sosedi tudi potarnal, kako zelo je ljubosumen in da bo poiskal pomoč, a si je naslednji dan premislil.

Kot pravijo naši viri, je bil obtoženec tako bolestno ljubosumen, da je v hiši menda namestil celo prisluškov­alne in snemalne naprave. Vse to po prepričanj­u tožilke priča o tem, da je ljubosumno­st postala tako intenzivna, da je partnerici naposled vzel življenje.

Sicer naj bi veljali za umirjeno družino, ne policija ne okolica s storilcem do zdaj ni imela težav, o žrtvi, sicer vzgojitelj­ici v vrtcu, so imeli samo lepe besede.

Obtoženec je v priporu zaradi ponovitven­e nevarnosti, vendar je njegov zagovornik prepričan, da tovrstni priporni razlogi ne obstajajo in bi se moral braniti s prostosti.

• Obdolženi je partnerico najprej davil, nato pa zabodel v prsni koš.

• Pred preiskoval­no sodnico se ni zagovarjal.

• Od prijetja je v priporu zaradi ponovitven­e nevarnosti.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Obtožba mu očita kaznivo dejanje umora, zagrožena kazen je od 15 do 30 let zapora.
Foto Blaž Samec Obtožba mu očita kaznivo dejanje umora, zagrožena kazen je od 15 do 30 let zapora.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia