Delo (Slovenia)

»Odločitev za gradnjo ob napačnem času«

Teš 6 Rotnik meni, da ni naredil nič narobe, očitke zavrača tudi Reisel

- STA, I. R.

Nekdanji direktor Termoelekt­rarne Šoštanj (Teš) Uroš Rotnik, ki je na celjskem okrožnem sodišču nadaljeval zagovor zaradi očitkov o gradnji Teša 6, je pojasnil, da dveh aneksov k rezervacij­ski pogodbi, ki jo je Teš sklenil z Alstomom, nadzorni svet elektrarne ni potrjeval, saj to menda ni bila praksa.

Prvi aneks je Alstomu prinesel še dva dodatna meseca za dobavo tehnološke opreme za Teš 6, v drugem pa je bilo zapisano, da se zaradi razmer na trgu ne bo določila cena montaže opreme za šesti blok.

Po Rotnikovih besedah je Alstom leta 2009 zaradi višjih borznih cen zvišal ceno gradnje Teša 6. Zatrdil je, da je bila inančna konstrukci­ja Teša 6 ves čas zaprta, najeli so tudi posojila pri Evropski investicij­ski banki ter Evropski banki za obnovo in razvoj. Nenehno so tudi potekala pogajanja, da bi bil projekt Teš 6 čim cenejši, lastniki Teša pa so zahtevali, da mora biti cena gradnje pod milijardo evrov, je dodal.

Spomnil je, da je bila rezervacij­ska pogodba, po kateri je Teš Alstomu plačal 25 milijonov evrov, sklenjena septembra leta 2007. Takrat so se začeli tudi pogovori o projektira­nju Teša 6.

Tudi nekdanji poslovodja v Alstomu Josef Reisel v zagovoru krivde ni priznal. Tožilstvo mu očita, da je Rotniku naklepno pomagal pri zlorabi položaja in mu omogočil pridobitev 670.000 evrov premoženjs­ke koristi.

Kot je dejal Reisel, je bila njegova naloga zbirati informacij­e o gradnji termoelekt­rarn po Evropi.

Ponudbo za gradnjo Teša 6 je dalo vodstvo Alstoma, osebno pri tem ni sodeloval. »Nisem imel nobenih pooblastil za pripravo ponudbe glede gradnje Teša 6, prav tako nisem prejel nobene provizije od tega projekta,« je zatrdil.

Pojasnil je, da mu njegov položaj v Alstomu, ki ga je zapustil 2015, ni omogočal, da bi storil kaznivo dejanje, ki mu ga očita tožilstvo. Meni tudi, da se je Slovenija za gradnjo Teša 6 odločila ob napačnem času, saj so bile leta 2008, ko je bila podpisana glavna pogodba za gradnjo šestice za 798 milijonov evrov, cene zelo visoke.

Obtožnica Rotniku in soobtoženi­m očita sporno nabavo merilne tehnike in opravljanj­e nepotrebni­h meritev za peti blok. Poleg tega jim očita zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega bloka Teša in gradnjo šestega bloka.

Vsi obtoženi so krivdo doslej zanikali, priznal jo je le pravni naslednik Alstoma, ameriško podjetje General Electric, ki je s Tešem ob tem sklenilo dogovor o poravnavi.

 ?? ?? Uroš Rotnik (levo) je na celjskem sodišču nadaljeval zagovor.
Uroš Rotnik (levo) je na celjskem sodišču nadaljeval zagovor.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia