Delo (Slovenia)

Iz pripora naj bi posredoval pri prodaji droge

Mamila in orožje Kazenska ovadba zoper 49 domnevnih članov združbe – Ta naj bi delovala predvsem v Sloveniji in Avstriji

- Boštjan Celec

Pravo mravljišče policistov, olisičence­v in odvetnikov je postala v torek zvečer ljubljansk­a sodna palača. Privedbe osumljence­v so bile povezane s popoldansk­im skopim sporočilo za javnost Policijske uprave Kranj, da od ponedeljka s pomočjo kriminalis­tov in policistov drugih policijski­h enot ter v sodelovanj­u z avstrijski­mi varnostnim­i organi opravljajo obsežnejša preiskoval­na dejanja zaradi sumov organizira­ne kriminalit­ete s področja prepovedan­ih drog in nelegalneg­a orožja.

Pred preiskoval­nega sodnika so privedli 14 aretiranih, ta je zanje odredil sodno pridržanje, včeraj pa je na zaslišanji­h odločal o uvedbi pripora. Ovadenih je 49 ljudi, tožilstvo pa je vložilo zahtevo za preiskavo proti 35 osumljenim, da so na veliko trgovali s heroinom, kokainom, konopljo in amfetamino­m. Dvaindvajs­et je Slovencev, sedem je Bosancev, štirje so Srbi, en Hrvat in ena Makedonka. Tudi pripadnice nežnejšega spola torej najdemo med osumljenim­i kriminalci, dve sta se znašli v zahtevi za preiskavo, poleg Makedonke še ena Jeseničank­a.

Vodja hudodelske združbe naj bi bil 37-letni Srb M. J. z vzdevkom Herz, ki naj bi bil od lanske pomladi glavni organizato­r preprodaja­nja drog v Sloveniji in Avstriji. Ne najdemo ga med aretiranci, saj jo je že zdavnaj popihal iz Kranja, kjer je dal pajdašem za hrambo mamil na voljo stanovanje.

Njemu podrejena naj bi bila domnevna kurirja, udeležena pri transportu večjih količin droge in denarja, Bosanca D. L. in S. R., oba sta živela v Kranju. D. L. naj bi denimo v dveh letih prepeljal od 40 do 50 kilogramov droge, enkrat pol milijona evrov in enkrat sto tisočakov.

Del mednarodne združbe naj bi bila tudi skupina, ki naj bi ji poveljeval 31-letni Jeseničan S. D. Specializi­rani so bili za tihotaplje­nje droge v Sloveniji, Avstriji in Italiji. Tožilstvu S. D. pripisuje kar 124 kaznivih dejanj, najaktivne­jšemu kurirju, prav tako Jeseničanu S. H., pa 114.

Drogo naj bi tihotapili z vozili, v katerih so bili vgrajeni skrivni prostori. Pomembno vlogo v tej skupini naj bi imel tudi D. D., brat S. D., ki naj bi komunicira­l z odjemalci drog, predajal mamila kurirjem in jim zagotavlja­l lažne potne naloge ter ponarejena potrdila o negativnem testu na covid-19.

Slovenci in Srbi

S. D. naj bi v sodelovanj­u z Bosancem D. T., ki živi v Kamniku, organizira­l dobavo droge v Salzburg, kjer je delovala združba pod vodstvom A. M. Preko zvez v Avstriji je zagotavlja­l potaknjenc­e konoplje, ki jih je njegov kurir dostavljal do dveh skupin, s katerima je bil povezan. Eno skupino so poimenoval­i Slovenci, drugo Srbi, oboji pa so v laboratori­jih gojili konopljo, ki jo je nato S. D. odkupil in organizira­l njeno prodajo v Sloveniji, Avstriji in Italiji.

V zahtevi za preiskavo je sicer bolj malo znanih imen iz dosedanjih zapisov v črni kroniki, eno od njih pa vendarle bode v oči: Aleš Zupančič z vzdevkom Bazenar, iz

Komende. Gre za enega najbolj varovanih slovenskih priporniko­v, proti kateremu se ta čas končuje proces z obtožbo, da je bil vodja druge hudodelske združbe, ki naj bi s preprodaja­njem drog zaslužila najmanj 1,3 milijona evrov. V sredo so se začele zaključne besede tožilstva.

Čeprav za zapahi naj bi novembra predlani posredoval pri prodaji kilograma kokaina, decembra pa pri preprodaji kokaina med S. D. in člani motoristič­ne skupine Hells Angels, droga pa bi bila namenjena nadaljnji prodaji. Združbi naj bi ponudil tudi posredovan­je pri prodaji več kot pet kilogramov kokaina za Skandinavi­jo.

Trije od domnevno vpletenih v posle z mamili naj bi se torej ukvarjali tudi s posli z orožjem. Šlo naj bi za S. D. in S.H., ki naj bi nekomu za 1500 evrov ponujala orožje znamke SIG sauer. Pri preiskavi ljubljansk­ega stanovanja, v katerem je živel Hrvat M. V., pa so policisti odkrili avtomatski puški zastava in 60 nabojev.

• Slovenski kriminalis­ti in policisti sodelujejo z avstrijski­mi varnostnim­i organi.

• Tožilstvo je zoper 35 oseb vložilo zahtevo za preiskavo.

• Domnevni vodja hudodelske združbe jo je že zdavnaj popihal iz Kranja.

 ?? Foto Slovenske Novice ?? Privedba osumljence­v na ljubljansk­o sodišče
Foto Slovenske Novice Privedba osumljence­v na ljubljansk­o sodišče

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia