Delo (Slovenia)

Učna leta mladega rock'n'rollerja

Domen Don Holc Kitarist zasedbe Koala Voice je izdal samostojni prvenec Mlada leta

- Zdenko Matoz

Zasavčan Domen Don Holc se je uveljavil kot kitarist in avtor pri skupini Koala Voice, s katero je izdal štiri studijske albume in enega izštekaneg­a v živo. Nedavno je pri založbi Nika Records izdal samostojni prvenec Mlada leta z desetimi skladbami, ki je povzetek desetletja njegovega glasbenega ustvarjanj­a.

Čeprav ste član uspešne rockovske zasedbe Koala Voice, ste izdali samostojni prvenec Kako veste, katera skladba je za skupino in katera za lastno rabo?

leta.

Mlada

Ponavadi mi skupina kar sama pove. ( Smeh.) Avtomatsko se zgodi, da skupaj zaigramo skladbe, ki so jim všeč. Geting High With You, moje prve samostojne skladbe, ki sem jo napisal 2016, nismo nikoli skupaj igrali, razen predlanski­m, ko sva jo zaigrala z Manco.

Torej izbiro opravijo člani zasedbe?

Sem tak, da dajem prednost glasbi, ne pa osebnim ciljem. Veliko skladb, ki so bile mišljene kot moje solo pesmi, je pristalo na naših albumih. Tako da o tem ne odločam, pustim, da se zgodi.

Naslov albuma je zgovoren. Se vam veliko dogaja?

Zagotovo. Pri sedemnajst­ih letih sem si rekel, da bi rad igral kitaro v rock'n'roll bendu, postal rock'n'roll pesnik. Pri sedemindva­jsetih letih sem ugotovil, da to počnem in da je pred mano še vse življenje. Tako je moj samostojni prvenec neki povzetek desetletja mojega glasbenega ustvarjanj­a, poleg petih albumov z zasedbo Koala Voice. Ves čas so mi bile te pesmi v glavi, v duši. Potreboval sem lasten osebni glasbeni zapis tega desetletja.

Sprva je bilo načrtovano, da bo album izšel leta 2019, pa se je zavleklo. Dodal sem nekaj drugih skladb, nekaj pa jih odvzel. Naslov je zanalašč prešernovs­ki, saj sem nekatere pesmi napisal, ko sem imel šestnajst let. Recimo, ena od takih je Umrl bom mlad, ki sem jo napisal v pubu Pod skalco. Zato ima album naslov Mlada leta, ni pa nemogoče, da bo naslednji samostojni album imel naslov Mlada leta 2.

Pri petdesetih letih?

( Smeh.) Upam, da malo prej.

To je seveda pričakovan­o. Ko igram s Koala Voice, nimam kitarskih pedal. Kitara gre neposredno v ojačevalec. Je pa res, da ne uporabljam iste opreme. Tudi od različnih ljudi, ki niso moji prijatelji, sem dobil priznanje, da ima neki svoj prepoznave­n kitarski slog in zvok. Nimam drugega povedati kot hvala za to priznanje.

Album povzema vaše dosedanje glasbeno ustvarjanj­e in desetletje vašega življenja. Je to nekakšen zvočni dnevnik?

Tudi od različnih ljudi, ki niso moji prijatelji, sem dobil priznanje, da ima [album] neki svoj prepoznave­n kitarski slog in zvok.

 ?? Foto Nada Žgank ?? Opazna je sorodnost zvoka na albumu z glasbo matične zasedbe, ki ji s kitaro dajete prepoznave­n zvok.
Domen Don Holc je na prvencu povzel desetletje ustvarjanj­a.
V tem času ste tudi skladali glasbo za gledališke predstave in ilme. Ste imeli pri tem ustvarjanj­u več ali manj svobode?
Foto Nada Žgank Opazna je sorodnost zvoka na albumu z glasbo matične zasedbe, ki ji s kitaro dajete prepoznave­n zvok. Domen Don Holc je na prvencu povzel desetletje ustvarjanj­a. V tem času ste tudi skladali glasbo za gledališke predstave in ilme. Ste imeli pri tem ustvarjanj­u več ali manj svobode?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia