Delo (Slovenia)

Nad Poljake še z malce več samozavest­i

Rokomet Slovenija je SP odprla z zmago nad Savdsko Arabijo, pet igralcev debitiralo, štirje prvič zadeli na velikem tekmovanju

- Peter Zalokar, poročevale­c iz Katovic

Rutinsko so prvo nalogo na 28. svetovnem prvenstvu opravili slovenski rokometaši, Savdsko Arabijo so odpravili s 14 goli razlike in si še malce okrepili samozavest pred verjetno že ključnim sobotnim dvobojem v boju za četrtinale proti domači Poljski. Igralec tekme je bil Blaž Janc, prve zadetke na velikem tekmovanju so vpisali Aleks Vlah, Aleks Kavčič, Domen Novak in Staš Slatinek Jovičić, selektor Uroš Zorman pa je debitiral z zmago.

Zorman se je odločil pustiti na tribuni prvega dirigenta Deana Bombača. Koprčan, ki se je zgolj ogreval, namreč čuti rahlo bolečino v hrbtu in bo bolj potreben na tekmi s Poljsko. Kljub drugačnim napovedim reprezenta­nčni direktor Vid Kavtičnik ni mogel prepričati Borisa Deniča, nekdanjega selektorja Savdske Arabije in Slovenije, da bi namesto pomočnika selektorja Luke Žvižeja – ta je zaradi covida-19 še v domovini – na klopi delal družbo Zormanu. Tako je nekdanji kapetan Kavtičnik vlogo svetovalca prevzel sam.

Denič je Zormanu informacij­e o tekmecih predal že prej. Oba sta bila na SP 2013 v Španiji, kjer so fantje nazadnje igrali s Savdsko Arabijo. Ob polčasu je bilo v Zaragozi presenetlj­ivih 17:15, na koncu prepričlji­vih 32:22. Je bilo pa to opozorilo, da tekmecev ne gre podcenjeva­ti. Savdski selektor, Danec Jan Pytlick, ki je nasledil Didierja Dinarta, ta pa leta 2021 Deniča, je igralce pripravlja­l predvsem na Slovence, ki so se mu zdeli najbolj ranljivi v skupini B.

Rekord je bil nedoseglji­v

Vseeno se je obetal boj mačke z mišjo. Kako izraziti favoriti so bili Slovenci, bronasti s SP 2017, sta ponazarjal­i kvoti v stavnicah, 1,001:26. Kakšnih 150 slovenskih navijačev se je hitro prepričalo, da njihovi rojaki ničesar ne bodo pre

pustili naključju. V vratih je začel Urban Lesjak, Rok Ovniček je imel vlogo organizato­rja igre in je bil tudi prvi strelec, v obrambi sta tekmece krotila Blaž Blagotinše­k in Borut Mačkovšek, mrežo nekonkuren­čnih igralcev iz kraljevine pa je pridno polnil Janc.

Že po 10 minutah je bilo pri 9:3 jasno, da bo razlika visoka. Da bi padel rekord izpred dveh let, ko je Slovenija mundial v Egiptu odprla z zmago proti Južni Koreji z 51:29, pa tudi ni bilo možnosti. Zorman je lahko že po četrtini tekme delal taktične menjave, razporejal minutažo in še skril nekatere akcije, ki jih bo uporabil proti gostitelje­m in Francozom.

Dobra novica je, da se nihče ni huje poškodoval, čeprav je Jovičić čutil bolečine v stopalu. »Vesel sem, ker sem dosegel prve tri gole na prvenstvu. Noga me boli, a verjamem, da ni zloma in da bo vse v redu,« je na les potrkal sin nekdanjega reprezenta­nta Zorana Jovičića, medtem ko ga je v svojo ordinacijo že vabil reprezenta­nčni zdravnik Sašo Djurić.

Novaku je odleglo: »Moram priznati, da sem imel pred tekmo precej treme, ki pa je popustila, ko sem dosegel gol. Mislim, da smo lahko zadovoljni s prikazanim in gremo odločno nad Poljake.« Vlah je zabil štiri gole. »O tem sem sanjal kot otrok in zdaj se je začelo uresničeva­ti. Zadovoljen sem z našo predstavo, bile so tudi slabše stvari, ki pa jih bomo odpravili,« je bil nasmejan eden od petih Primorcev v ekipi.

Štirje zaboji bi bile preveč

Interno pravilo pravi, da mora vsak igralec za prvi gol na velikem tekmovanju častiti zaboj. Zorman ni vedel zanj ... »Kakšen zaboj? No, ja. To je lahko tudi zaboj soka ali mleka. Šalim se. Spoštujem pravilo in tudi za pivo bo čas, samo ne danes ali jutri,« je bil zadovoljen Zorman, ki je dodal: »Edino zamero imam zaradi slabega začetka drugega polčasa. To bomo morali popraviti. Imamo šest debitantov (Stefan Žabić je priigral sedemmetro­vko, Gašper Horvat tokrat ni dobil priložnost­i; op. p.) in takšne stvari so normalne. Na prvi tekmi je vedno malce več nervoze. S Poljsko bo drugače. Dvorana Spodek bo polna in v takšnem vzdušju bodo moji igralci samo še boljši.«

Edino zamero imam zaradi slabega začetka drugega polčasa. To bomo morali popraviti.

Uroš Zorman

 ?? Foto Slavko Kolar ?? Tilen Kodrin je bil nezgrešlji­v, izkoristil je vse štiri strele.
Foto Slavko Kolar Tilen Kodrin je bil nezgrešlji­v, izkoristil je vse štiri strele.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia