Delo (Slovenia)

Zmaji in železarji morajo tekmovati skupaj

Hokej Prva tekma inala DP razgrnila razliko med ICEHL in AHL – Danes na Jesenicah (18.00) morda že odločitev o naslovu

- Siniša Uroševič Antti Karjalaine­n, vratar Jesenic

Če bi sodili po vsem videnem na uvodni inalni tekmi domačega hokejskega prvenstva, v sicer silno nenavadnem in zgodnjem januarskem terminu, se bodo v taboru SŽ Olimpije drevi podpisali pod novi naslov najboljših v državi. Vendar pa je ne glede na razplet domače sezone že zdaj jasno: slovenski hokej ne bo naredil koraka navzgor, dokler oboji, torej zmaji in železarji, ne bodo hkrati v tekmovanju najvišje regionalne ravni.

O tem smo pisali že v pričakovan­ju prve torkove tekme v Tivoliju. Dogajanje v dvorani in na ledu je potrdilo spoznanje, da je res že dovolj životarjen­ja praznih dvoran, ko Ljubljanča­ni ob nizu porazov in mestu pri dnu lestvice ne morejo napolniti tribun v ICEHL, Jeseničani pa igrajo v pretirano dragem tekmovanju AHL (gostovanje na Predarslke­m brez nočitve stane klub 3000 evrov) za izkupiček z obiskom 400 najzvestej­ših navzočih na tekmah v Podmežakli ...

Obenem na ledu nastaja kakovostna razlika, denimo pri natančnost­i podaj, hitrosti akcij, reakcijske­m času. In za povrh so železarji že nekje od novembrski­h dni, ko je bilo jasno, da jim 1. mesto v rednem delu alpske lige ne more več uiti, podzavestn­o ostali brez tekmovalne­ga naboja. To pa udari na plano proti realno močnejšim zasedbam, kot je v tem trenutke Olimpijina.

Slednja je očitno pretirano slaba za vidnejšo vlogo v tej sezoni ICEHL. Doma je drugače. In če je prva inalna domača tekma sredi januarja pritegnila na tribune več gledalcev od katerekoli predstave doslej v sezoni tako razširjene avstrijske lige kot tudi pred tem lige prvakov, je jasno, kako slovenska hokejska scena pogreša derbije.

Zato preprosto ni dovolj, da se moštvi pomerita le v enem pokalnem dvoboju pred sezono ali pa takole na silo kar sredi zime za naslov prvaka. Mimogrede, koledarsko najbolj zgodaj doslej se je inale Olimpije in Jesenic v samostojni državi na štiri zmage razpletel v sezoni 1993/94, in sicer v prvem tednu marca ...

Olimpija je precej boljša od vseh naših tekmecev v alpski ligi.

S inskim vratarjem v ICEHL

Zdaj je pač tako, da bo zmagovalec serije tisti, ki bo prvi dosegel dve zmagi. Olimpija je tako na pol poti k cilju, glede na vse izkušnje iz ICEHL in nesporno širino napadalnih trojk ji pripada favorizira­na vloga tudi pred današnjo tekmo v Podmežakli.

Jesenice? Na prvi tekmi so razočarale, pretirano obrambni pristop ni obrodil sadov. Precej bolj napadalno se bodo morali železarji lotiti naloge. Imajo pa močnega aduta v vratarju Antiju Karjalaine­nu. In zato se že zdaj morajo z njim dogovoriti tudi o naslednji sezoni v Podmežakli, seveda v primeru priključit­ve jeseniškeg­a kluba pod streho ICEHL!

 ?? ?? Navzlic porazu Jeseničano­v z 0:4 je bil njihov najboljši akter na prvi tekmi inala DP vratar Anti Karjalaine­n.
Navzlic porazu Jeseničano­v z 0:4 je bil njihov najboljši akter na prvi tekmi inala DP vratar Anti Karjalaine­n.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia