Delo (Slovenia)

V prihodnje bo skušal bolje načrtovati rojstvo otrok

Smučarski skoki V Zakopanah danes kvaliikaci­je prvič v sezoni s sedmerico Slovencev – Ognjeni krst 18-letnega Roka Masleta

- Miha Šimnovec

Komaj se je s inalom novoletne turneje v Bischofsho­fnu dobro končal en spektakel, že je pred smučarskim­i skakalci naslednji – v Zakopanah. Zaradi vrhunskih predstav Poljakov, ki imajo z Dawidom Kubackim vodilnega tekmovalca v skupni razvrstitv­i za svetovni pokal, bodo domači navijači ta konec tedna zagotovo spet do zadnjega kotička napolnili tribune ob 140-metrski napravi Wielka Krokiew.

• Anže Lanišek v seštevku za svetovni pokal drži odlično 2. mesto.

• Za vodilnim Poljakom Dawidom Kubackim zaostaja za 108 točk.

Na jugu Poljske, kjer bodo danes (18) kvaliikaci­je za nedeljsko posamično tekmo (16) – jutri (16) bo tam na sporedu prva ekipna preizkušnj­a v sezoni – nadaljeval boj za rumeno majico in pokal narodov. Vodilni trije skakalci na prvem vrhuncu sezone – tekmovanju štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji – so na vrhu tudi v seštevku za svetovni pokal, v katerem ima nosilec rumene majice Kubacki (930 točk) dobro zmago naskoka pred slovenskim asom Anžetom Laniškom (822), dodatnih 26 točk pa zaostaja norveški »zlati orel« Halvor Egner Granerud. Na četrtem mestu je avstrijski svetovni rekorder Stefan Krat, ki ga od prvouvršče­nega Poljaka loči že 337 točk.

Kubacki, ki je prejšnji petek, torej prav na dan tekme v Bischofsho­fnu, drugič postal očka, potem ko mu je žena Marta po Zuzanni rodila še drugo hčerkico Majo, je priznal, da na sklepnem dejanju na Solnograšk­em ni (z) mogel dati vsega od sebe. »Poskušal sem ostati miren, toda na trenutke je v meni kar vrelo. Misli so mi vseskozi uhajale domov. V Bischofsho­fnu so bili skoki zame na drugem mestu, na prvem je bila družina,« je poudaril 32-letni Poljak, ki se je – zanimivo – rojstva svoje prve hčerkice Zuzanne konec leta 2020 razveselil na dan uvodne preizkušnj­e novoletne turneje v Oberstdorf­u.

»V prihodnje bom poskušal to bolje načrtovati, da turneja zame ne bo več tako stresna,« je v smehu pripomnil Kubacki, ki bo lahko od danes do nedelje v Zakopanah znova računal na bučno podporo številnih rojakov. Tako kot tudi njegove reprezenta­nčne kolege, med katerimi sta se na skakalnem »grand slamu« izkazala tudi Piotr Žyla in Kamil Stoch, ki sta v končni razvrstitv­i tekmovanja štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji za omenjenimi »tremi kralji« pristala na četrtem oziroma petem mestu.

Navija za Arsenal in Ødegaarda

Granerud se je po vrnitvi v domovino udeležil še državnega prvenstva v Reni, na katerem se je prvič veselil zlate kolajne, potem ko je za 11 točk preskočil srebrnega Mariusa Lindvika. Z bronasto kolajno se je ovenčal Johann Andre Forfang. »To je bil odličen štart v leto 2023. Zdaj pa sem že malo utrujen,« je priznal 26-letni as iz Osla. Čeprav je Halvor po podvigu v Garmisch-Partenkirc­hnu oponašal slavje najbližjih, žene Nastje in navihanega sina Ijana Luke. V ustaljeni ritem treningov se je 26-letni Domžalčan vrnil v ponedeljek, po Domnu Prevcu, ki je napovedal, da bo vadil že za vikend, so si rokave takrat spet zavihali tudi Žiga Jelar, Lovro Kos, brata Domen in Peter Prevc ter Timi Zajc.

Slovenska ekipa bo sicer v Zakopanah prvič v tej zimi tekmovala s sedmerico skakalcev, saj se je moštvu pridružil 18-letni Rok Masle, ki se je minuli konec tedna na prireditvi za celinski pokal v Planici izkazal s tretjim in petim mestom. Žak Mogel, ki je z zmago in 10. mestom izpolnil kvoto za nastope med elito, je odpotoval na preizkušnj­e »2. svetovne lige« v Saporo, kjer bo potem počakal na tekme najvišje ravni.

• Slovenci branijo zmago na moštveni tekmi v Zakopanah.

 ?? Foto Christof Stache/AFP ?? Anže Lanišek (levo) in Dawid Kubacki (desno) sta po tekmi v Bischofsho­fnu dvignila na rame zmagovalca novoletne turneje Halvorja Egnerja Graneruda.
Foto Christof Stache/AFP Anže Lanišek (levo) in Dawid Kubacki (desno) sta po tekmi v Bischofsho­fnu dvignila na rame zmagovalca novoletne turneje Halvorja Egnerja Graneruda.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia