Delo (Slovenia)

Tokratni derbi ne prinaša zgolj časti in slave

Nogomet Ligaški konec tedna bo zaznamoval jutrišnji (13.30) dvoboj v Manchestru – Erling Haaland prvič na Old Trafordu

- Jan Krstovski

Med približeva­njem desete obletnice upokojitve legendarne­ga trenerja Alexa Fergusona se Manchester United na domačem Old Trafordu pripravlja na enega najpomembn­ejših derbijev zadnjih let. So rdeči vragi vendarle nadoknadil­i vsaj delček zaostanka za Manchester Cityjem? Ali jim bodo sinje modri spet priredili streznitev?

Sedmo, četrto, peto, šesto, drugo, šesto, tretje, drugo in šesto mesto. Za klub elitnega razreda svetovnega nogometa so to zaskrbljuj­oče uvrstitve na ligaški lestvici, a to je izkupiček zadnjih devetih sezon Manchester Uniteda. Sir Alex Ferguson je še pred upokojitvi­jo opozarjal na »glasne sosede« z vzhoda, ki so dobrih devet let in pol po Škotovi upokojitvi odločno prevzeli primat v enem od najbolj nogometnih mest na svetu.

44.259

gledalcev je decembra spremljalo derbi ženskih ekip Cityja in Uniteda na štadionu Etihad (1:1)

Med menjavanje­m trenerjev na Old Trafordu – na Fergusonov­em stolčku se je izmenjalo sedem imen, če štejemo še začasne rešitve zdaj že bivšega izvršnega podpredsed­nika kluba Eda Woodwarda – je Manchester City osvojil kar pet državnih naslovov. Vmes se je prebudil še tradiciona­lno največji rival Liverpool. Vse našteto, skupaj s sago klubske ikone Cristiana Ronalda, ki je novembra vendarle izsilil prekinitev pogodbe, privržence­v vragov ni navdajalo z optimizmom pred sezono 2022/23, toda novi trener Erik ten Hag se je s svojo brezkompro­misnostjo hitro usidral v njihova srca.

»Iz dneva v dan vzdržujemo visoke standarde. Nihče ne more biti večji od ekipe in lahko se merimo z vsakim. Če bomo na svoji najvišji ravni, bomo imeli možnosti proti Cityju, sicer nas čaka podobna usoda kot na prvi medsebojni tekmi,« opozarja Nizozemec, ki je najhitreje v zgodovini kluba zbral 20 zmag. Na prvih tekmah po njegovi selitvi iz Ajaxa se je sicer zdelo, da težki nalogi ne bo kos in da bodo mestni derbiji še naprej zgolj tekme za čast in slavo.

Bavarska sodelavca

Prvi medsebojni obračun s Pepom Guardiolo (dve leti sta sodelovala pri Bayernu kot trenerja članov in ekipe B) se je oktobra namreč razpletel s »teniških« 6:3 v korist Cityja. Hat-trick je prispeval norveški as Erling Haaland, ki ga zdaj čaka še prvi obisk Old Traforda v karieri. Obeta se spopad vročih napadalcev, Anglež Marcus Rashford je dosegel gol na vseh šestih tekmah, ki so sledile mundialu v Katarju, še posebej je razpoložen ravno doma, kjer je zabil vsaj en gol na zadnjih osmih tekmah. Zadnja dva sredi tedna, ko se je United prek tretjeliga­ša Charltona (3:0) prebil v polinale ligaškega pokala.

Precej manj uspešna generalka je za državnimi prvaki. Z 0:2 so izgubili v Southampto­nu in s slovesom od pokalnega tekmovanja ostali brez možnosti za prvo lovoriko v sezoni, ki jo veliko težje seveda pričakujej­o na drugi strani mesta. Tam so nazadnje maja 2017 proslavili naslov v evropski ligi.

»Če bomo igrali tako, ne bomo imeli nobenih možnosti,« je po porazu z zadnjeuvrš­čeno ekipo premier league bentil Guardiola, ki je prvega strelca lige Haalanda skupaj z najboljšim asistentom Belgijcem Kevinom De Bruynom v igro poslal šele v drugem polčasu. »United si že veliko let prizadeva, da bi zadržal takšen položaj na lestvici, toda točno vemo, kaj moramo storiti, da bi zaigrali bolje,« je še povedal Guardiola.

 ?? ?? Erling Haaland (na fotograiji) je v prvem derbiju sezone na domači zelenici zadel kar trikrat, tako kot Cityjev vezist Phil Foden.
Erling Haaland (na fotograiji) je v prvem derbiju sezone na domači zelenici zadel kar trikrat, tako kot Cityjev vezist Phil Foden.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia