Delo (Slovenia)

Letos se Avstralci spet klanjajo Novaku Đokoviću

Tenis Srbski zvezdnik se zelo veseli priložnost­i za deseto zmago v Melbournu in 22. naslov na turnirjih za grand slam

- Eduardo Brozovič

Odkar je Marat Sain v inalu odprtega prvenstva Avstralije 2005 premagal Lleytona Hewitta, je teniški turnir v Melbournu ponudil le štiri različne zmagovalce. Stan Wawrinka je osvojil lovoriko leta 2014, Rafael Nadal dvakrat (2009 in lani), Roger Federer petkrat (2004, 2006, 2007, 2017 in 2018), ob vseh drugih priložnost­ih pa Novak Đoković. Srbski zvezdnik je lani ostal brez priložnost­i za deseti vzpon na prestol – avstralske oblasti so ga celo izgnale –, letos so ga pričakale z odprtimi rokami.

Pred ponedeljko­vim začetkom glavnega dela uvodnega turnirja za grand slam v sezoni je pozabljen lanski škandal, ki je izbruhnil, ker Đoković ni imel dokazil o cepljenju proti koronaviru­su. Letos so prireditel­ji celo zagrozili vsem, ki bi njemu ali komurkoli drugemu žvižgali ali kakorkoli drugače izrazili glasno negodovanj­e, da bodo morali zapustiti tribune Melbourne Parka. Po dosedanjih odzivih pa se 35-letnemu Beograjčan­u ni treba bati neprijetne­ga sprejema.

Avstralski mediji že lep čas pišejo o vrnitvi velikega junaka, v zadnjih dneh pa so zaskrbljen­o poročali o njegovih težavah z zadnjo stegensko mišico, ki ga je ovirala na treningih. Hkrati so prepričani, da bo

Brendon Ratnayake/Reuters

»Še vedno čutim posledice poškodbe s sobotnega polinalneg­a dvoboja z Medvedjevo­m v Adelaidu, zato pri vadbi ne želim tvegati. Vesel pa sem fantastičn­ega sprejema v Avstraliji, prejšnji teden sem nenehno čutil veliko podporo in simpatije. Upam, da bo v Melbournu podobno. Želim si namreč, da bi se me ljudje bolj spominjali zaradi mojih človeških odlik kot zaradi slabosti, ki jih imam tako kot vsi. Vse, kar sem dosegel v življenju, sem si moral prislužiti, zato poskušam širiti pozitivno energijo. Moji dosežki sicer marsikaj povedo o meni, vendar še zdaleč ne vsega,« razmišlja Novak Đoković pred OP Avstralije, na katerem je na igrišču nazadnje izgubil v osmini inala 2018 proti Korejcu Hjeonu Čungu.

 ?? Foto Asanka ?? Lani je Rafael Nadal uprizoril pravo avstralsko epopejo.
Foto Asanka Lani je Rafael Nadal uprizoril pravo avstralsko epopejo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia