Delo (Slovenia)

General, premalo surov za operacijo

Vojna v Ukrajini Na čelo napada na Ukrajino postavili poveljnika generalšta­ba ruskih oboroženih sil Gerasimova

- Boris Čibej

Dosedanji vodja ukrajinski­h operacij general Sergej Surovikin je zdržal na položaju le tri mesece. Zdaj bo eden od treh namestniko­v novega poveljnika Valerija Gerasimova, po pojasnilih obrambnega ministrstv­a pa je »povišanje ravni voditeljst­va« zahtevala razširitev obsega nalog ruske vojske v Ukrajini.

Sergeja Surovikina, ki je bil nekoč tudi na čelu ruske vojske v Siriji, so za novega poveljnika »ukrajinske fronte« postavili 8. oktobra, na dan, ko so Ukrajinci napadli Krimski most. Postal je prvi poveljnik »posebne operacije«, katerega ime so v Moskvi javno razglasili, in prvi visoki častnik, ki so mu dovolili, da je dal nekaj odmevnih intervjuje­v. Že ob njegovem imenovanju so vojaški analitiki pisali, da je ljubitelj množičnih raketnih napadov na infrastruk­turo. Te je Ukrajina v času njegovega poveljstva tudi doživela.

Grešni kozel

Ko so Surovikina postavili na čelo ruskih napadalcev, je ukrajinski politični analitik Volodimir Fesenko izjavil, da je ta sicer »končal sirsko pripravo«, a da je še vedno eden od generalov stare sovjetske šole, ki izgubljajo proti mladim ukrajinski­m generalom iz generacije poveljnika ukrajinski­h oboroženih sil Valerija Zalužnega. Njegove napovedi so se uresničile le kak mesec po Surovikino­vem imenovanju. Sam general je bil na začetku novembra prisiljen obrambnemu ministru Sergeju Šojguju predlagati umik ruskih vojakov iz Hersona, ki so ga zavzeli že nekaj dni po začetku operacije. »Naša prednostna naloga je ohranitev življenj in zdravja ruskih vojakov,« je pojasnil Surovikin. Minister je njegov predlog sprejel.

Kakor je na začetku oktobra napovedal Fesenko, je Kremelj prvič javno nastavil glavnega odgovorneg­a za »posebno vojaško operacijo«, da bi imel pri roki grešnega kozla, če se bo spet kaj zalomilo. »In Surovikin bo to tudi postal,« je zatrdil ukrajinski politolog. Druga polomija, ki jo je v zahodni sosedi ruska vojska doživela pod Surovikino­vim vodstvom, je bil ukrajinski silvestrsk­i topniški napad na šolo v mestu Makijivka, kjer so novo leto praznovali sveže mobilizira­ni ruski vojaki. Na samem ruskem obrambnem ministrstv­u so morali uradno priznati, da je bilo ubitih 89 vojakov, njihovi kolegi v Kijevu pa so govorili celo o 400 mrtvih.

Vojak med priljublje­nimi politiki

Zdaj bo Surovikin le še namestnik Gerasimova, ki ga, kakor je povedal za ameriško revijo Time, zelo ceni tudi njegov glavni nasprotnik in ukrajinski kolega Zalužni. Dosedanjem­u poveljniku ni pomagala priljublje­nost med ljudstvom. Ko so konec decembra, ko je še vodil napad na Ukrajino, delali javnomnenj­sko raziskavo, s katero so izbirali ruskega »politika leta 2022«, se je prvič v zgodovini tega tekmovanja, ki poteka od leta 2006, zgodilo, da se je med najpriljub­ljenejše politične osebnosti uvrstil vojak. V anketi je seveda zmagal predsednik države Vladimir Putin, za katerega je glasovalo 55 odstotkov vprašanih, na drugem mestu se je znašel premier Mihail Mišustin, tretji pa je bil zunanji minister Sergej Lavrov. A tudi generalu Surovikinu je uspelo zbrati dva odstotka glasov podpore. Isti dan, ko so razglasili rezultate, so z obrambnega ministrstv­a sporočili, da so ga razrešili dolžnosti.

Raziskavo je izvedel provladni Vseruski center za preučevanj­e javnega mnenja (VCIOM), njegov direktor Konstantin Abramov pa je v svojem komentarju ugotovil, da je na izbor politika leta zelo vplivala »posebna vojaška operacija« v Ukrajini. Politični analitik Aleksej Makarkin se z njim strinja, a po njegovem mnenju temu, da se je med politiki znašel tudi general Surovikin, ne bi smeli dajati prevelikeg­a pomena: »Dva odstotka vprašanih je zelo majhna skupina državljano­v, ki jo v glavnem nadvse zanima potek posebne operacije.«

 ?? ?? Sergeja Surovikina so za novega poveljnika »ukrajinske fronte« postavili na dan, ko so Ukrajinci napadli Krimski most.
Sergeja Surovikina so za novega poveljnika »ukrajinske fronte« postavili na dan, ko so Ukrajinci napadli Krimski most.
 ?? Foto Sputnik/Reuters ?? Surovikin (levo) je bil na začetku novembra prisiljen obrambnemu ministru Sergeju Šojguju predlagati umik ruskih vojakov iz Hersona.
Foto Sputnik/Reuters Surovikin (levo) je bil na začetku novembra prisiljen obrambnemu ministru Sergeju Šojguju predlagati umik ruskih vojakov iz Hersona.
 ?? Foto Mihail Kirejev/AFP ?? Valerij Gerasimov (desno) je po komaj treh mesecih zamenjal prejšnjega vodjo ukrajinski­h operacij.
Foto Mihail Kirejev/AFP Valerij Gerasimov (desno) je po komaj treh mesecih zamenjal prejšnjega vodjo ukrajinski­h operacij.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia