Delo (Slovenia)

Zmerom s seboj

- Melita Meršol

»Vsak človek, tudi najsiromaš­nejši, ima v hiši svojega življenja posebno kamrico, za katero nosi ključ zmerom s seboj in ga ne posodi nikomur. Gostu odpre gosposko izbo, prijatelju klet, popotniku svisli; te kamrice pa še bratu ne. Tudi sam prestopi njen prag le ob največjih praznikih, ob urah usodnega spoznanja, najvišjega veselja, najgloblje žalosti in v predsmrtne­m strahu. Vanjo spravi, kar je kdaj od srca ljubil.«

Sestavek Ivana Cankarja iz knjige Podobe iz sanj da misliti. Kaj imamo pravzaprav v sebi spravljeno za vedno? Kaj nosimo zgolj v mislih? Kaj hranimo v spomin na nekoga, ki nam je bil nekoč drag? Česa ne bi nikdar zavrgli?

Moj prijatelj v pločevinki za albert kekse hrani obledeli vstopnici za kino Triglav (ki ga že davno več ni), kamor je peljal svojo prvo punco, ter malo vinilno ploščo z glasbo iz ilma Briljantin­a, na katero sta po ogledu zaplesala. Zavrtel si jo je neštetokra­t, posebej ko ga je naslednje poletje zapustila. Po skorajda treh desetletji­h ve za vsak njun zaljubljen­i trenutek. Tiste slabe, pravi, je pozabil. Ena najbolj zabavnih prijatelji­c ima z rdečim trakom prevezanih ducat sladkorčko­v za kavo, na katerih so odtisnjena imena lokalov, v katere je zahajala s svojimi simpatijam­i. »Natanko vem, s kom sem bila v katerem in kakšno kavo je pil,« se nasmeje ob srkanju svoje »podaljšane z ovinkom smetane«.

Sama se zjezim nase, ker si ne morem več priklicati v spomin detajlov na ploščicah v predsobi naše hiše, katere prodaje v resnici nikdar nisem zares prebolela …

Moj najljubši stric pa si, odkar je pred več kot pol stoletja prišel iz Mostarja živet v Slovenijo, v dnevnik čisto vsak dan – s peresom in lično pisavo – zapiše, kaj se mu je zgodilo. Kdo ga je s čim razveselil, tudi razočaral. Še posebej pa si rad zabeleži, kaj ga je ganilo.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia