Delo (Slovenia)

Pred Harryjem je edinole drugi Harry

-

Avtobiogra­ija princa Harryja Spare (Rezerva), ki so jo dali v prodajo ta teden, gre za med: na Otoku je že prvi dan šlo med kupce 400.000 izvodov v vseh treh dosegljivi­h formatih, trdo vezana knjiga, e-knjiga in zvočna knjiga. Rezerva je na mah postala najbolje prodajana neleposlov­na knjiga na britanskem knjižnem trgu. »Od začetka smo vedeli, da se bo dobro prodajala,« je o knjigi povedal Larry Finlay, izvršni direktor založbe Transworld, ki sodi pod okrilje največje založbe na svetu Penguin Random House, »toda apetit javnosti je ogromen, kolikor vemo, so bile edine knjige, ki so na prvi dan prodaje presegle prodajo te, tiste, v katerih nastopa drugi Harry, Harry Potter.« Založba je že naročila natis novih 200.000 izvodov.

Na drugi strani Atlantika ni bilo nič drugače, po poročanju časnika New York Times je skupna prodaja v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji presegla 1,4 milijona izvodov. Na ameriškem trgu je založba začela z naklado dva milijona izvodov, po poročilih založbe Penguin Random House je avtobiogra­ija princa Harryja najbolje prodajana neleposlov­na knjiga v zgodovini založbe, z lahkoto je presegla rekordno prodajo spominov predsednik­a Baracka Obame Obljubljen­a dežela (prvega dne so prodali 887.000 izvodov) in Michelle Obama Moja zgodba (725.000 izvodov). Agencija Reuters je poročala, da v britanski verigi knjigarn sicer ni bilo zelo dolgih vrst, vendar pa imajo za knjigo veliko naročil. Enako je v spletnih knjigarnah Amazon, Spare je uspešnica v britanski, ameriški, avstralski, nemški in kanadski. Med prvimi kupci so otoški mediji prenesli izjavo londonske prodajalke in strastne bralke Caroline Lennon, ki je povedala: »Všeč mi je Harry, všeč mi je kraljeva družina.« Lai Jiang, ki je knjigo kupila v Singapurju, pa je dodala: »Morda so se nekatere zadeve, ki jih je zapisal, nekaterih dotaknile na napačen način, vsekakor mislim, da bo veliko tistih, ki bodo rekli, da ne bi smel povedati vsega, kar je povedal, a prepričana sem, da je Harry moral dobiti priložnost, da pove, kar želi.«

K temu, da gre prinčeva avtobiogra­ija odlično v prodajo, pomaga tudi postavljen­a cena; v verigah Waterstone­s in WH Smith in v spletni knjigarni Amazon je trdo vezana izdaja na voljo za polovično ceno 14 funtov (15,8 evra) namesto 28 (31,6 evra), v nemški izpostavi jo prodajajo v izvirniku po 22,94 evra, nemški prevod po 26 evrov. Urednik založniške revije Bookseller Philip Jones je povedal, da je taka praksa pri naslovih, pri katerih se pričakuje velika prodaja, za večje verige običajna, in dodal, da bo avtobiogra­ija princa Harryja ena od najbolje prodajanih in najbolj vplivnih knjig leta.

 ?? Foto Angela Weiss/AFP ?? V založbah pričakujej­o, da bo avtobiogra­ija britanskeg­a princa Harryja ena od najbolje prodajanih in najbolj vplivnih knjig leta.
Foto Angela Weiss/AFP V založbah pričakujej­o, da bo avtobiogra­ija britanskeg­a princa Harryja ena od najbolje prodajanih in najbolj vplivnih knjig leta.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia