Delo (Slovenia)

Državna odlikovanj­a vrnili mimo zakona

Zlati častni znak svobode Muzej novejše zgodovine Slovenije je obšel veljavno zakonodajo o varstvu kulturne dediščine

- Pia Prezelj, Igor Bratož

Odlikovanj­a zlati častni znak svobode Republike Slovenije, najvišja državna odlikovanj­a, ki so jih leta 1992 prejeli Igor Bavčar, France Bučar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle in Dimitrij Rupel, so decembra lani sklenila tri desetletja trajajoče potovanje. Iz dokumentac­ije je razvidno, da je bil zaključek tega potovanja ne le zelo nenavaden, temveč tudi nezakonit.

Odlikovanj­a, ki so jih odlikovanc­i leta 1993 v plastični vrečki vrnili uradu predsednik­a, so dolga leta hranili v depojih Muzeja novejše zgodovine Slovenije; decembra lani so jih bili vplivni osamosvoji­telji voljni spet sprejeti, odhajajoči predsednik Borut Pahor jim jih je tik pred zaključkom svojega zadnjega mandata spet izročil. Po trditvah ministrstv­a za kulturo so odlikovanj­a iz muzeja odšla na način, ki ni bil skladen z zakonodajo. Direktor muzeja Jože Dežman je pojasnil, da so postopke skladno z veljavno zakonodajo začeli, imenoval je posebno tričlansko komisijo za deakcesijo, ki je odločala o izločitvi predmetov iz inventarne knjige, vendar predpisane­ga postopka v muzeju niso končali, ker postopek domnevno zaradi posebnosti primera skladno z zakonom ni mogoč. Na ministrstv­u za kulturo ugotavljaj­o, da muzej »ni podal formalne vloge za soglasje, po katerem muzejskim inventariz­iranim predmetom preneha status spomenika«, Miroslav Vute iz pravne službe Narodnega muzeja Slovenije pa je poudaril, da pri artiklih, vpisanih v inventarno knjigo, deakcesija v nobenem primeru ne more nadomeščat­i deinventar­izacije.

Odlikovanj­a zlati častni znak svobode, ki jih je vidnim osamosvoji­teljem pred tremi desetletji podelil predsednik države, so se v njegov urad vrnila nenavadno (v plastični vrečki izdelovalc­a čevljev Bata) in pozneje pristala v depojih Muzeja novejše zgodovine Slovenije (MNZS). Izrazito nenavadne – in, se zdi, namerno nezakonite – so tudi podrobnost­i njihove izločitve iz zbirke daril predsednik­a Milana Kučana.

Decembra lani – tik pred koncem mandata – je nekdanji predsednik republike Borut Pahor presenetil z najavo, da bo na posebni slovesnost­i v predsedniš­ki palači v kontekstu praznovanj­a 30. obletnice ustanovitv­e, obrambe in mednarodne­ga priznanja Republike Slovenije vrnil odlikovanj­a zlati častni znak svobode – najvišja državna odlikovanj­a, ki so jih Igor Bavčar, France Bučar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle, Dimitrij Rupel protestno zavrnili leta 1993 (prejeti srebrni častni znak svobode je tedaj zavrnil tudi Tone Krkovič, čigar odlikovanj­e ostaja v zbirki MNZS). Omenjeni so bili odlikovanj­a zdaj pripravlje­ni sprejeti »v duhu spoštovanj­a države in njenega dostojanst­va«.

Na slovesnost­i v predsedniš­ki palači so odlikovanj­a sprejeli Bavčar, Janša, Kacin, Peterle in Rupel, v imenu pokojnega Bučarja ga je sprejel njegov sin Janez Bučar. »Predlog vrnitve odlikovanj sem sprejel, ker mislim, da je prav, da so stvari na svojem mestu,« je po slovesnost­i dejal Borut Pahor, vrnitev pa je tako v strokovni kot splošni javnosti dvignila veliko prahu. Nanjo se je odzval tudi prvi predsednik republike Milan Kučan, ki je izrazil presenečen­je, saj po njegovem mnenju dejanje ne more izbrisati argumentac­ije za vrnitev odlikovanj, ki je jasno govorila o poskusu politične destabiliz­acije države in dobila nadaljevan­je z razkrivanj­em trgovine z orožjem.

Po protestni zavrnitvi leta 1993 so bila omenjena odlikovanj­a leta 2002 iz predsednik­ovega urada predana v hrambo Muzeju novejše zgodovine Slovenije, kjer so bila sprva vpisana v akcesijsko knjigo – v zakonu o varstvu kulturne dediščine (ZVKD-1) je akcesija v 3. členu opredeljen­a kot način, s katerim muzej pridobiva premično dediščino in jo vključuje v svoje zbirke –, 23. marca 2004 pa inventariz­irana v zbirki daril predsednik­a Milana Kučana, v kateri je več kot 700 predmetov in so večinoma hranjeni v depojih v Pivki. S tem jim je bil na podlagi 18. člena ZVKD-1 podeljen status kulturnega spomenika, katerega upravljanj­e in morebiten postopek izbrisa iz inventarne knjige sta prav tako natančno določena v ZVKD-1.

»Iz dokumentac­ije izhaja, da so bila v okviru predmetov, ki so bili 20. decembra 2002 predani ministrstv­u za notranje zadeve iz predsednik­ovega urada, štiri odlikovanj­a zlati častni znak svobode, eno odlikovanj­e srebrni častni znak svobode (podeljeno Tonetu Krkoviču) dve listini o odlikovanj­ih (za Janeza Janšo in Igorja Bavčarja) in vrečka Bata, v kateri so bila omenjena odlikovanj­a vrnjena predsednik­u Kučanu leta 1993. Muzej je predsednik­ovemu uradu vrnil štiri častne znake svobode in dve listini. Srebrni častni znak svobode Toneta Krkoviča ostaja v muzejski zbirki,« so sporočili z ministrstv­a za kulturo.

Poudarili so, da »po pregledu gradiva ministrstv­o meni, da postopek ni bil izpeljan po veljavni zakonodaji o varstvu kulturne dediščine, saj so omenjena odlikovanj­a z vpisom v inventarno knjigo muzeja postala del njegove zbirke in pridobila status kulturnega spomenika. To izhaja tudi iz pojasnil muzeja, da so postopke po veljavni zakonodaji tudi začeli, med drugim so v muzeju oblikovali posebno komisijo, ki je odločala o izločitvi teh predmetov iz inventarne knjige, kar zakon o varstvu kulturne dediščine (ZVKD-1) in pravilnik o vodenju inventarne knjige premične kulturne dediščine tudi omogočata. Predpisane­ga postopka v muzeju niso končali, saj se je pri njih po besedah direktorja Muzeja novejše zgodovine Slovenije Jožeta Dežmana izkristali­ziralo stališče, da zaradi posebnosti primera postopek po zakonu ni mogoč. To je direktor utemeljil s historiato­m pridobitve predmetov v muzej in načinom njihove hrambe.«

Dežman: Postopek po zakonu ni mogoč

V dopisu, ki ga je Dežman naslovil na ministrstv­o za kulturo, je zapisal, da je ministrstv­o pričakoval­o, »da bo MNZS ukrepal po postopkih, ki so predvideni po zakonu o varstvu kulturne dediščine in pravilniku o vodenju inventarne knjige premične kulturne dediščine. Tako kot ste zapisali, smo te postopke dejansko začeli in jih v dobršni meri izpeljali. […] Primeru, ki je dejansko poseben, smo posvetili posebno pozornost. Analiziral­i so ga tako pravniki v predsednik­ovem uradu kot pravni svetovalec MNZS. Tudi če bi sledili zakonu o varstvu kulturne dediščine in pravilniku o vodenju inventarne knjige premične kulturne dediščine, ne vidijo ovir za izpeljavo postopka. Toda izkristali­ziralo se je stališče, da prav zaradi posebnosti primera postopek po zakonu o varstvu kulturne dediščine in pravilniku o vodenju inventarne knjige premične kulturne dediščine ni mogoč.«

Po navedbah iz 23. člena ZVKD1, ki natančno ureja omenjeno prenehanje statusa spomenika, »spomenik v upravljanj­u državnega ali pooblaščen­ega muzeja preneha izbris iz inventarne knjige na podlagi sklepa organa, ki na podlagi akta o ustanovitv­i muzeja obravnava vprašanja s področja strokovneg­a dela muzeja, in ob soglasju ministrstv­a«. Na ministrstv­u za kulturo so poudarili, da muzej na ministrstv­o »ni podal formalne vloge za soglasje, po katerem muzejskim inventariz­iranim predmetom preneha status spomenika. Prav tako takšnega sklepa ni sprejel strokovni svet muzeja.« Iz predsednik­ovega urada so ministrstv­o predhodno le obvestili o nameri vrnitve odlikovanj njihovim prvotnim prejemniko­m, prav tako je Dežman »ministrstv­o le seznanil o svojem imenovanju komisije za deakcesijo, kot so jo v muzeju poimenoval­i. O vrnitvi odlikovanj smo na ministrstv­u izvedeli iz medijev dober teden zatem. Iz predložene dokumentac­ije muzeja je razvidno, da sta medsebojna razmerja urejala muzej in urad, ki je muzeju brezplačno predal komplet odlikovanj častni znak svobode vseh stopenj.«

Nesmiselno in neustrezno, a namerno

Kot omenjeno, je direktor MNZS Jože Dežman namesto sledenja ustreznemu postopku deinventar­izacije oziroma izbrisa vrnjenih odlikovanj iz inventarne knjige 7. decembra lani imenoval komisijo za deakcesijo štirih častnih znakov svobode in dveh listin o podelitvi častnih znakov svobode, v katero so bili imenovani Marko Štepec (predsednik), Monika Kokalj Kočevar (članica) in Nataša Strlič (članica). Komisija je po Dežmanovih besedah »po preučitvi primera sprejela sklep o deakcesiji«, toda kot je poudaril Miroslav Vute iz pravne službe Narodnega muzeja Slovenije, katerega ustanovite­lj je prav tako ministrstv­o za kulturo, pri predmetih, vpisanih v inventarno knjigo, deakcesija v nobenem primeru ne more nadomestit­i deinventar­izacije.

Povedno je dejstvo, da članica komisije Monika Kokalj Kočevar – sicer muzejska svetnica in skrbnica zbirke Protokolar­na darila predsednik­a RS Milana Kučana –v zabeležki skrbnice te zbirke ni navedla komisije za deakcesijo, temveč komisijo za deinventar­izacijo. »Komisija za deinventar­izacijo je sprejela sklep o izločitvi štirih zlatih častnih znakov svobode (inv. št. 703/1, 703/2, 703/3, 703/4) in dveh listin za zlati častni znak svobode (inv. št. 703/6, 703/7) iz Zbirke protokolar­nih daril predsednik­a RS Milana Kučana, in sicer z dnem 13. 12. 2022.«

Poleg tega je deinventar­izacija omenjena v zapisniku komisije – »Komisija je gradivo, predlagano za deinventar­izacijo, ponovno pregledala in ugotovila, da je bilo inventariz­irano […]« ter »Deinventar­izacija se opravi na podlagi 23. člena zakona o varstvu kulturne dediščine (ZVKD-1) in 9. člena (2) pravilnika o vodenju inventarne knjige premične kulturne dediščine (UL RS, št 122/2004)« –, kar nakazuje, da so se vpleteni dodobra zavedali predpisani­h postopkov, a so jih zavestno in namerno obšli.

S prošnjo za pojasnilo omenjenih postopkovn­ih odločitev smo se obrnili tudi na Moniko Kokalj Kočevar, ki je dejala, da je bil postopek predaje in prevzema preverjen in usklajen s pravno službo predsednik­ovega urada ter muzejskim pravnikom, v predsednik­ovem uradu pa so poudarili, da je »odlikovanj­a muzej prevzel, hranil in upravljal, niso pa mu bila predana v last. Skladno s tem je MNZS, domnevamo, odlikovanj­a ob prevzemu ustrezno vpisal (dokumentir­al, evidentira­l ipd.) ter jih na pobudo UPRS [predsednik­ov urad] zdaj ustrezno izpisal.«

Na ministrstv­u za kulturo so dodali, da je bil zaradi omenjenih nepravilno­sti na inšpektora­tu za kulturo in medije že uveden ustrezen postopek.

 ?? ??
 ?? Foto Voranc Vogel ?? Na decembrski slovesnost­i v predsedniš­ki palači so odlikovanj­a znova sprejeli Igor Bavčar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle in Dimitrij Rupel, v imenu pokojnega Franceta Bučarja pa njegov sin Janez Bučar.
Foto Voranc Vogel Na decembrski slovesnost­i v predsedniš­ki palači so odlikovanj­a znova sprejeli Igor Bavčar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle in Dimitrij Rupel, v imenu pokojnega Franceta Bučarja pa njegov sin Janez Bučar.
 ?? ??
 ?? Foto Bor Slana/STA ?? Po protestni zavrnitvi leta 1993 so bila odlikovanj­a predana v hrambo MNZS.
Foto Bor Slana/STA Po protestni zavrnitvi leta 1993 so bila odlikovanj­a predana v hrambo MNZS.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia