Delo (Slovenia)

Z drobnimi koraki na dolgo pot

- Novica Mihajlović o slovenski pomoči Balkanu

Z vseh strani je slišati dvome o dosegu in moči diplomacij malih prijatelje­v, kot je Slovenija.

»Prihodnost Bosne in Hercegovin­e ter vseh držav Balkana je nesporno v Evropski uniji in zvezi Nato,« je včeraj med govorom v Bošnjaškem inštitutu v Sarajevu povedala slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, ki so ji izročili priznanje mecena tega inštituta Adila Zulfikarpa­šića za celovit prispevek k promociji BiH in njenih vrednot. Naklonjeno­st Slovenije Zahodnemu Balkanu in iskrena prizadevan­ja slovenske diplomacij­e, da BiH pridobi status kandidatke za članstvo v Evropski uniji, naši državi priznavajo pripadniki vseh treh bosansko-hercegovsk­ih konstituti­vnih narodov.

Fajonovi vse tri strani, ki z velikimi mukami iščejo soglasja pri najbolj elementarn­ih vprašanjih o delovanju družbe, priznavajo odlično poznavanje problemati­ke Balkana. Obenem pa je, sočasno z naklonjeno­stjo slovenskim prizadevan­jem, z vseh strani slišati dvome o dosegu in moči diplomacij malih prijatelje­v, kot je Slovenija. Iskrenost malih prijatelje­v cenijo, a se zavedajo resnične moči velikih in glasnih nasprotnik­ov širitve Unije na jugovzhod, med katerimi prednjačit­a Francija in Nizozemska. Vsem je jasno, da je pot do svetle evropske prihodnost­i še zelo dolga, zato bi bili bolj kot lepih besed veseli praktičnih daril. Denimo cenejših pogovorov v evropskih mobilnih omrežjih in lažjega priznavanj­a šolskih in visokošols­kih spričeval, kar bi posameznik­om olajšalo potovanje in delo v EU, če že njihove države tam še dolgo ne bo.

Poleg velikih nasprotnik­ov širitvi med članicami EU se vsi vpleteni zelo dobro zavedajo tudi nasprotova­nja, ki ga predvsem širitvi zvezi Nato ne skriva v srbskem delu BiH močno vplivna Moskva. Prejemnica priznanja Adila Zulfikarpa­šića gotovo ve, da je bil soustanovi­telj bošnjaške stranke SDA rojen v Foči, da so ga leta 1942 v Sarajevu, tedaj komaj 21 let starega partizana, ustaši zajeli, mučili in obsodili na smrt, a so ga pomilostil­i in zaprli tudi zato, ker so mu brata ubili četniki. Foči in številnim drugim krajem v Republiki Srbski danes vladajo potomci četnikov, ki odkrito slavijo Putina in v Haagu obsojene vojne zločince. Od njih bi bilo naivno pričakovat­i, da se bodo trudili uresničiti vizijo Fajonove iz prvega stavka tega besedila.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia