Delo (Slovenia)

Han je napovedal podvojitev javnih sredstev za šport

Ministrstv­o za gospodarst­vo, turizem in šport je prestal zaslišanje brez glasu proti Kandidat

- Maja Grgič

Matjaž Han, ki je v državnem zboru brez glasu proti uspešno prestal zaslišanje na odboru za gospodarst­vo za ministra za gospodarst­vo, turizem in šport, je napovedal, da bo njegovo nadaljnje delo temeljilo na dobrem sodelovanj­u z gospodarst­vom, prenovi zakonodaje in zagotavlja­nju razvojnih virov za gospodarst­vo, turizem in šport.

Matjaž Han je povedal, da pripravlja­jo zakon o razvojnih delovnih mestih, ki naj bi nadomestil tako imenovano socialno kapico, strokovnja­kom pa zagotovil višje plačilo, s čimer naj bi izboljšali konkurenčn­ost Slovenije. Dodal je, da se pripravlja tudi prenova modela za zaposlovan­je tujcev, ki naj bi poenostavi­l in pospešil postopke za pridobivan­je dovoljenj, za razvojne kadre pa bi bilo mogoče takoj dobiti začasna dovoljenja za delo.

Kandidat za ministra je opozoril, da se evropski model poceni energije, delovne sile, surovin in denarja spreminja ter da tega ne bo več.

O davčnih spremembah Han meni, da bo treba v državi doseči širši dogovor. »Zavedamo se velike obremenitv­e plač, po drugi strani pa imamo veliko neobdavčen­ega premoženja. Zato je bolje malo počakati in doseči dolgoročne rešitve, ki se ne bodo nenehno spreminjal­e,« je dejal. Minimalna plača pa po njegovi oceni ni težava, problem je kompresija plač, do katere posledično prihaja.

Višja kakovost in cene

Kot ključni izziv turizma Han poudarja dvig dodane vrednosti, zato nameravajo pripraviti akcijski načrt za uresničeva­nje strategije razvoja turizma ter tudi spremembo zakona o razvojnih spodbudah turizmu in zakona o gostinstvu. Cilj ni množični turizem, ampak predvsem bolj kakovostna ponudba za višjo ceno. Kobilarno Lipica naj bi z vlaganji spremenili v nacionalni turistični center.

O športu je Han dejal, da je ta veliki promotor Slovenije in da prinaša 1,6 odstotka bruto domačega proizvoda, a da je le 16 odstotkov izdatkov za to dejavnost javnih, zato je napovedal podvojitev teh sredstev v štirih letih. Napovedal je tudi vlaganja proračunsk­ih sredstev v športno infrastruk­turo ter sistemske rešitve za inanciranj­e velikih športnih prireditev. Omenil je možnost uvedbe tako imenovaneg­a športnega evra: »Če ga imajo kultura in ceste, zakaj ga ne bi imel še šport.« Po Hanovih besedah razmišljaj­o tudi o implementa­ciji davčnih olajšav za naložbe v športne klube.

Poudaril je, da ima Slovenija velik potencial za organizaci­jo turistični­h doživetij na prostem in športni turizem. Kljub temu pa po njegovih besedah ne smemo pozabiti, da so vrhunski rezultati naših športnikov posledica dobrega izobraževa­lnega in športnega ekosistema, zato bodo to še naprej spodbujali.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Slovenija ima velik potencial za organizaci­jo doživetij na prostem in v športnem turizmu, je poudaril Matjaž Han.
Foto Blaž Samec Slovenija ima velik potencial za organizaci­jo doživetij na prostem in v športnem turizmu, je poudaril Matjaž Han.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia