Delo (Slovenia)

Gradili bi 2000 stanovanj na leto

Ministrstv­o za solidarno prihodnost Ureditev javnih mrež za dolgotrajn­o oskrbo

- Barbara Hočevar

Krepitev močne in splošno dostopne javne mreže storitev dolgotrajn­e oskrbe, politike, ki stanovanje razume kot dom, ne kot tržno blago, ter smernic za razvoj demokracij­e na delovnem mestu, ki lahko edina ukroji naše gospodarst­vo po meri delavca, skupnosti, in ne kapitala, so med najpomembn­ejšimi cilji, ki jih je Simon Maljevac poslancem predstavil kot kandidat za vodenje novega ministrstv­a za solidarno prihodnost. »S samo ustanovitv­ijo ministrstv­a je vlada dala jasno sporočilo, da je v ospredje treba postaviti te tri teme, ki so bile v preteklost­i zanemarjen­e. Gre za ključna področja, ki bodo zgradila solidarno družbo, prijazno do ljudi vseh generacij,« meni predstavni­k Levice, ki je prepričan, da bo prihodnost solidarna ali pa je ne bo.

Stanovanje dojema kot ključno dobrino, ki pomeni streho nad glavo in dom za vsakega posameznik­a. »Naš cilj je vzpostavit­i razvojno politiko, ki bo temeljila na kakovostni­h, dostopnih in varnih domovih. Hrbtenico stanovanjs­ke politike vidim v gradnji javnih najemnih stanovanj in vzpostavlj­anju mreže akterjev, ki bodo delovali pod enotnimi pogoji in bodo deležni javne podpore,« je dejal Simon Maljevac.

Med prvimi ukrepi napoveduje pripravo stabilnega sistema gradnje javnih najemnih stanovanj, sprejetje zakonskega okvira in zagotavlja­nje sistemskeg­a vira inanciranj­a. Meni, da letos z ustrezno inančno podporo lahko zaženejo gradnjo vsaj tisoč stanovanj. »Cilj pa je, da do konca mandata vzpostavim­o sistem, ki bo zmožen zagotoviti najmanj 2000 stanovanj na leto,« je poudaril ministrski kandidat. Načrtujejo tudi poseg v kratkoročn­o turistično oddajanje in boljšo regulacijo najemnega trga.

Pri drugem stebru delovanja ministrstv­a, dolgotrajn­i oskrbi, je med prioriteta­mi priprava celovitega in izvedljive­ga zakona ter zagotovite­v sistemskeg­a inanciranj­a. Najpomembn­ejše izzive na tem področju vidi Maljevac tudi v vzpostavit­vi informacij­skega sistema, ki bo omogočal enotno vstopno točko, pomanjkanj­u postelj v domovih za starejše, bistveno premajhnem obsegu storitev pomoči na domu in pomanjkanj­u kadrov. »Nujni sta krepitev javne mreže in priprava strategije za prehod od institucio­nalnih k skupnostni­m oblikam oskrbe, povečanju cenovne dostopnost­i in dosegljivo­sti dolgotrajn­e oskrbe. Starejšim, ki to želijo, moramo zagotoviti, da ostanejo čim dlje doma.«

Tretje področje delokroga ministrstv­a, ekonomsko demokracij­o, je Maljevac predstavil kot sistem, v katerem zaposleni sodelujejo pri upravljanj­u, lastništvu in dobičku podjetij. Za letos je predvidena vložitev predloga zakona za udeležbo zaposlenih v lastništvu.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Med prvimi ukrepi napoveduje Simon Maljevac vzpostavit­ev stabilnega sistema gradnje javnih najemnih stanovanj.
Foto Leon Vidic Med prvimi ukrepi napoveduje Simon Maljevac vzpostavit­ev stabilnega sistema gradnje javnih najemnih stanovanj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia