Delo (Slovenia)

Pokrajine bodo čakale na reforme

Kohezija in regionalni razvoj Želi decentrali­zacijo ministrstv­a

- Barbara Eržen

Kandidat za ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek je s svojo predstavit­vijo prepričal odbora za gospodarst­vo in evropske zadeve EU. Prestal jo je brez glasu proti, kar sam razume kot znak zaupanja v njegovo predstavit­ev in v to, da je skladen regionalni razvoj stvar vseh – koalicije in opozicije, saj gre za kakovost državljank in državljano­v. Bolj cinični kritiki pa so to pripisali tudi temu, da se nihče od poslancev, ki ves čas nagovarjaj­o svoje okraje, ne želi zameriti ministru, zadolženem­u za črpanje evropskih milijard. »Regionalni razvoj in kohezija izpolnjuje­ta isti cilj, to je zmanjšanje ekonomskih in socialnih razlik med regijami, zato združitev v eno ministrstv­o pomeni lažje in bolj strateško pripravo analitične in načrtovals­ke podlage za spodbujanj­e regionalne­ga razvoja,« je Jevšek podprl priključit­ev regionalne­ga razvoja. Z zaposlenim­i, ki se zdaj ukvarjajo s tem področjem na ministrstv­u za gospodarst­vo, že sodelujejo. Približno 40 zaposlenih bo le zamenjalo pisarne znotraj iste stavbe na Kotnikovi.

Si pa – kot je to napovedal že na prvem zaslišanju – želi decentrali­zacije ministrstv­a. »Zakaj bi se moral nekdo s Ptuja voziti v Ljubljano in tam delati za Štajersko,« je dejal in navedel, da bi po pisarni v Mariboru in Štanjelu lahko sledile še dodatne. O možnosti sodelovanj­a se že pogovarjaj­o z Mestno občino Novo mesto.

Kot prioriteto za letos je navedel zaključeva­nje kohezijski­h projektov obdobja 2014–2020, ki se morajo zaključiti do konca tega leta, ter tudi objavo javnih razpisov v načrtu za okrevanje in odpornost iz preostanka sredstev, ki bodo namenjeni spodbujanj­u investicij v podjetjih v občinah obmejnega problemske­ga območja. Napovedal je tudi, da bo predsednik­u vlade predlagal ustanovite­v medresorsk­e delovne skupine za spremljanj­e regionalne­ga razvoja ter obljubil redno poročanje o črpanju.

Nekaj kritik je bil Jevšek deležen le zaradi premajhne zagretosti za vzpostavit­ev ustanovite­v pokrajin, ki jih sam sicer zagovarja, a je navedel, da se ta vlada ukvarja z resnimi reformami. »Ustavljanj­e pokrajin pa bo prišlo na vrsto, ko rešimo te akutne probleme,« vzporedno reševanje pa je bilo po njegovem mnenju težko. Za to je nujno široko soglasje in temeljit premislek, predvsem o inanciranj­u, saj po njegovem prepričanj­u ni sprejemlji­vo, da bi se morali vsako leto znova pogajati za inanciranj­e z vlado.

Ker je resor iz vladne službe s spremembam­i zakona o vladi zdaj postal pravo ministrstv­o, bo Jevšek lahko v imenovanje predlagal še državno sekretarko, zadolženo za regionalni razvoj. To bo Andreja Katič.

 ?? Foto Črt Piksi ?? Njegovo predstavit­ev je kot ustrezno ocenilo devet članov odbora za gospodarst­vo in osem članov odbora za zadeve EU, noben ni glasoval proti.
Foto Črt Piksi Njegovo predstavit­ev je kot ustrezno ocenilo devet članov odbora za gospodarst­vo in osem članov odbora za zadeve EU, noben ni glasoval proti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia