Delo (Slovenia)

Korak k novi zasebni bolnišnici

- Suzana Kos

Medtem ko se koalicija pripravlja na razpravo o zdravstven­i reformi in se množijo opozorila pred privatizac­ijo zdravstva, je bila po naših informacij­ah na ljubljansk­o upravno enoto oddana vloga za gradnjo zasebne bolnišnice. Gradila naj bi jo družba DC Naložbe, ki je v lasti Diagnostič­nega centra Bled, ta pa je v 80-odstotni lasti zavarovaln­ic Sava Re in Zavarovaln­ica Triglav. Zavarovaln­ici sta v zadnjem času kupili že več zdravstven­ih ustanov.

Novina pravi, da so k vlogi za izdajo gradbenega dovoljenja priložili 14 predhodnih soglasij, ki so nujna za popolnost vloge.

Bolnišnica naj bi imela približno 80 bolnišničn­ih postelj, v njej naj bi delovale različne specialist­ične ambulante, zagotavlja­la pa naj bi sprejem približno 400 bolnikov na dan.

V novo bolnišnico naj bi preselili tudi dejavnost sedanjega Kirurškega sanatorija v Rožni dolini, enega največjih koncesiona­rjev pri nas, saj so od družbe Ceeref privatizac­ijskega tajkuna Igorja Laha kupili samo dejavnost, objekta, v katerem zdaj deluje sanatorij, pa ne, in ga imajo v najemu, saj ga je Lah iz tega prodajnega posla izločil.

Zemljišče v bližini Univerzite­tnega rehabilita­cijskega inštituta

Soča imajo v lasti že okoli dve leti, kupili so ga od Mestne občine Ljubljana na dražbi za malo manj kot 2,58 milijona evrov. Novina je že takrat na zemljišču napovedal gradnjo bolnišnice, ki naj bi jo zgradili v dveh letih. »Tega odpora in lova na čarovnice, ki se dogaja v zvezi z našim projektom, ne razumem, javnega zdravstva z 80 posteljami namreč ne moremo ogroziti,« je prepričan. Poudarja tudi, da načrtujejo sodelovanj­e z uglednimi slovenskim­i zdravniki, ki delujejo v tujini, in da so z njimi že vzpostavil­i stik.

Da se je nanj obrnil Novina, nam je potrdil Andrej Trampuž, infektolog z univerzite­tne bolnišnice Charite v Berlinu in eden od v tujini najbolj znanih slovenskih zdravnikov. »Novina je izrazil željo za prenos novih medicinski­h standardov v Slovenijo. Povedal mi je, da načrtujejo gradnjo nove bolnišnice. Svetoval sem mu, da naj kontaktira štiri priznane mednarodne klinike, da pridobi čim več modelov kakovostne­ga zdravstven­ega sistema: Mayo Clinic (Rochester, MN, ZDA), Charité University Hospital (Berlin, Nemčija), Royal Brisbane and Women's Hospital (Brisbane, Australia) in Hirslanden Kliniken (Lausanne, Švica),« pravi Trampuž.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia