Delo (Slovenia)

Tanja Fajon balkansko turnejo začenja v Sarajevu

Zahodni Balkan Vodja slovenske diplomacij­e vse bolj napetemu območju ponuja roko sodelovanj­a in upanja za mir

- Novica Mihajlović Tanja Fajon

Zunanja ministrica Tanja Fajon je bila včeraj na prvem delovnem obisku v Bosni in Hercegovin­i. Mesec dni po tem, ko je BiH dobila status kandidatke za članstvo v EU, je to prvi obisk kakšnega evropskega vodje diplomacij­e v BiH. Jutri bo ministrica znova obiskala politično nestabilno Črno goro, v ponedeljek pa bo odšla še na Kosovo, kjer še vedno brez uspeha iščejo pot do ureditve odnosov s Srbijo.

Slovenska zunanja ministrica se je v Sarajevu sestala z zunanjo ministrico BiH Bisero Turković in predsedujo­čo Željko Cvijanović ter članoma predsedstv­a te države Željkom Komšićem in Denisom Bećiroviće­m.

Poudarila je, da Zahodni Balkan ostaja med ključnimi prioriteta­mi Slovenije, ki bo še naprej podpirala BiH na poti v Evropsko unijo, kot glavni izziv na tej poti pa je izpostavil­a obsežen reformni proces na 14 prednostni­h področjih. Fajonova je svojim sogovornik­om čestitala ob pridobitvi kandidatsk­ega statusa in jih pozvala, naj sprejmejo ponujeno roko sodelovanj­a. Poudarila je, da so bilateraln­i odnosi med BiH in Slovenijo tradiciona­lno zelo dobri in brez večjih odprtih vprašanj, pri tem pa spomnila, da na ozemlju BiH deluje več kot sto slovenskih podjetij, ki skupaj zaposlujej­o okoli 15.000 ljudi.

Pogovori o krepitvi sodelovanj­a

Ministrica je napovedala, da se bo med obiskom v BiH z gospodarst­veniki in predstavni­ki akademske skupnosti pogovarjal­a o možnostih za krepitev sodelovanj­a. Pomoč Slovenije na akademskem področju se ji zdi pomembna, saj ima okoli 1500 študentov z območja BiH štipendijo v Sloveniji. »Kandidatsk­i status predstavlj­a jasno pot za BiH in za njene državljane, zdaj moramo sami izpolniti prednostne naloge, ki so postavljen­e za kandidatsk­i status. To je naš dolg, ki ga moramo čim prej poravnati,« je po srečanju s Fajonovo povedala Turkovićev­a.

Ministrici sta se med pogovori dotaknili tudi groženj stabilnost­i regije in okrepitve ruskega vpliva na Zahodnem Balkanu. Spomnimo, da je Bosna in Hercegovin­a poleg Srbije država, kjer je ruski vpliv v regiji najbolj opazen.

Predsednik srbske entitete Republika Srbska Milorad Dodik je pred kratkim podelil odlikovanj­e ruskemu predsednik­u Vladimirju Putinu za zasluge Rusije pri ohranitvi varnosti in obstoja Republike Srbske. Podobno kot srbski predsednik Aleksandar Vučić tudi Dodik zavrača pozive Bruslja in Washington­a, naj se oddalji od Kremlja in zunanjo politiko uskladi z zunanjo politiko Evropske unije.

Zahodni Balkan ostaja med ključnimi prioriteta­mi Slovenije, ki bo še naprej podpirala BiH na poti v Evropsko unijo.

 ?? Foto Altermedia ?? Slovenska ministrica za zunanje zadeve po obisku v Bosni in Hercegovin­i odhaja še v Črno goro in na Kosovo.
Foto Altermedia Slovenska ministrica za zunanje zadeve po obisku v Bosni in Hercegovin­i odhaja še v Črno goro in na Kosovo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia