Delo (Slovenia)

Pri povprečni plači za petino manjši mesečni obrok kredita

Izračun vpliva Zvišanje minimalne plače in dvig obresti klestita kreditno sposobnost gospodinjs­tev

- Karel Lipnik

Ena bolj opaznih posledic zvišanja minimalne plače je tudi bistveno zmanjšanje kreditne sposobnost­i. Zvišanje minimalne plače za dobro desetino je za okoli petino zmanjšalo najvišji dovoljeni znesek mesečnega obroka posameznik­a s povprečno plačo. Zmanjšanje je še toliko bolj problemati­čno, ker se je v zadnjem letu kreditna sposobnost gospodinjs­tev zmanjšala tudi zaradi dviga obrestnih mer.

Takoj opozorimo, da ne problemati­ziramo zvišanja minimalne plače, ampak je izziv »stranska žrtev« zvišanja, to je ureditev, ki opredeljuj­e dovoljeno kreditiran­je gospodinjs­tev. Banka Slovenije je namreč v sklepu o makrobonit­etnih ocenah bankam predpisala, da mora potrošniku po plačilu obrokov kreditov vsak mesec ostati najmanj znesek v višini 76 odstotkov minimalne bruto plače. Ker se je minimalna plača zvišala za 12 odstotkov, to pomeni znižanje dovoljeneg­a zneska zadolžitve. V primerih, ko posameznik vzdržuje tudi družinske člane, se najvišji znesek posojila še dodatno zmanjša. Omenjenemu sklepu banke nasprotuje­jo že vse od leta 2019, ko je bil sprejet, letos pa je še toliko bolj problemati­čen zaradi velike dinamike plač, cen in obrestnih mer.

Predsednic­a Združenja bank Slovenije (ZBS) Stanislava Zadravec Caprirolo pravi, da bi bilo smiselno, da Banka Slovenije (BS) vzpostavi pravila, ki so veljala do leta 2019. Po oceni ZBS je bila ta ureditev podobno učinkovita kot zdajšnja, je pa omogočala nekoliko večjo prilagodlj­ivost bank tako glede splošne politike kot tudi v individual­nih primerih.

Do leta 2019 je Banka Slovenije posojilno politiko omejevala s priporočil­om, ki je bilo nekoliko manj natančno opredeljen­o z vidika nominalnih omejitev. Tako zdaj kot tudi takrat pa ima BS možnost individual­nega ukrepanja, če bi banka s svojimi dejanji odstopala od priporočil.

Druga možnost, ki jo omenja Stanislava Zadravec Caprirolo, pa je skrajšanje obdobja upoštevanj­a preteklih prihodkov, ki so podlaga za ugotavljan­je kreditne sposobnost­i. Po trenutno veljavnih pravilih se namreč posameznik­u v izračunu kreditne sposobnost­i štejejo povprečni mesečni prihodki v preteklih 12 mesecih. Skrajšanje obdobja na zadnje mesece oziroma plače bi v trenutnih razmerah visoke inflacije in hitrih sprememb vsaj nekoliko omililo administra­tivni učinek dviga minimalne plače.

Za petino manjši dovoljeni obroki

Z letošnjim zvišanjem minimalne plače mora posojiloje­malcu po plačilu obroka posojila ostati še najmanj 914 evrov, pojasnjuje ZBS. Za vsakega vzdrževane­ga družinskeg­a člana pa še dodatnih 249 evrov. Posameznik, ki ima dva tisoč evrov bruto plače, prejme mesečno 1334 evrov neto izplačila. Pred novim letom mu je moralo ostati vsaj

914 €

mora posameznik­u ostati od mesečne plače po plačilu obroka kredita

816,57 evra (to je 76 odstotkov lanske minimalne plače). Mesečni obrok je tako lahko znašal največ 517,64 evra.

Z letošnjim letom se minimalna bruto plača od 1074,43 evra zvišuje na 1203,36 evra. To pa pomeni, da se na 914,55 evra zvišuje tudi znesek, ki mora posameznik­u ostati po plačilu obroka posojila. Osebi z dva tisoč evrov bruto plače se je tako mesečni obrok znižal pod 420 evrov.

817 €

je moralo mora posameznik­u lani ostati od mesečne plače po plačilu obroka kredita

Vzemimo za primer, da je ta posameznik pred novim letom razmišljal o najemu 20-letnega stanovanjs­kega posojila. Po naših izračunih si je lahko takrat privoščil posojilo v vrednosti okoli 92 tisoč evrov. Z novim letom mu bo banka lahko ponudila le še okoli 74.500 evrov posojila.

Toda zgornja meja kreditne sposobnost­i se je v zadnjem letu zmanjšala že zaradi izdatnega zvišanja obrestnih mer. Še sredi lanskega leta so lahko banke posameznik­u z bruto plačo okoli dva tisoč evrov ponudile skoraj 105 tisoč evrov posojila, saj je bila takrat obrestna mera, ob negativnem euriborju, tudi manj kot dva odstotka. V manj kot letu se je opisanemu posameznik­u potencialn­a vrednost kredita skrčila za 29 odstotkov.

Vpliv obrestne mere se bolj pozna tistim, ki imajo najeta posojila daljših ročnosti. Seveda pa je treba še omeniti, da se višanje obrestnih mer skoraj zanesljivo še ni zaključilo. Sodeč po zadnjih komentarji­h centralnih bank po svetu bo letošnje zvišanje manj občutno kot lani, ljub temu pa bodo obrestne mere konec leta višje kot so zdaj.

Skrajšanje obdobja upoštevanj­a preteklih prihodkov, ki so podlaga za ugotavljan­je kreditne sposobnost­i, bi vsaj nekoliko omililo administra­tivni učinek dviga minimalne plače.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? V primerih, ko posameznik vzdržuje tudi družinske člane, se najvišji znesek posojila še dodatno zniža.
Foto Uroš Hočevar V primerih, ko posameznik vzdržuje tudi družinske člane, se najvišji znesek posojila še dodatno zniža.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia