Delo (Slovenia)

Lobist je lahko vsak, doktor davčnih utaj ni izjema

Transparen­tnost Po informacij­i, da je Rok Snežič na Komisiji za preprečeva­nje korupcije registrira­n kot lobist, smo preverili merila za vpis

- Novica Mihajlović

Na Komisiji za preprečeva­nje korupcije, ki jo vodi Robert Šumi, morajo v register lobistov vpisati vse, ki ob zaprosilu za to izpolnjuje­jo pogoje. Davčni svetovalec z doktoratom iz davčnih utaj Rok Snežič je bil v register lobistov vpisan tako kot vsi drugi registrira­ni lobisti – ker je za to izpolnjeva­l pogoje.

Razprave o izzivih na številnih kompleksni­h družbenih področjih v Sloveniji, kot je denimo zadnje čase aktualno zdravstvo, hitro zdrsnejo na raven kazanja s prstom na obstoječe ali bolj ali manj imaginarne interesne skupine ali »strice iz ozadja«, ki niti vlečejo predvsem tako, da je njim v korist. Da bi preprečili tovrstno delovanje, so zakonodaja­lci poskušali sicer legitimno in legalno področje lobiranja regulirati tako, da bi to potekalo pregledno in bi s tem preprečili zlorabe in podkupovan­je kot nezaželene vzorce vedenja lobistov in lobirancev.

Komisija za preprečeva­nje korupcije (KPK) je ob lanski dopolnjeni izdaji priročnika na 52 straneh Sistemsko pojasnilo o lobiranju zapisala, da se zakonske določbe o lobiranju v praksi uveljavlja­jo zelo počasi, da ima komisija omejene realne možnosti nadzora na tem področju ter da je ocenjeno sivo polje nenadzorov­anega lobiranja še vedno izrazito veliko. Še posebej so opozorili, da je bila zaznana nizka stopnja poročanja o lobistični­h stikih na lokalni ravni.

Bolje registrira­n kot neregistri­ran lobist

Regulacija lobiranja je zato usmerjena k večji transparen­tnosti lobistični­h dejavnosti, nadzor nad tem področjem pa izvaja KPK, ki tudi zato vodi register lobistov. Med 81 trenutno registrira­nimi lobisti na spletni strani KPK smo med številnimi v javnosti že dolgo znanimi posameznik­i, ki se ukvarjajo z lobiranjem, našli tudi nekaj imen, ki jih tam ne bi ravno pričakoval­i. Aprila lani je bil tako kot lobist registrira­n tudi razvpiti davčni svetovalec, doktor s področja davčnih utaj, Rok Snežič. Mariborski podjetnik, ki ga zelo dobro poznajo v Republiki Srbski kot človeka, ki obvladuje omrežje okoli 200 podjetij v lasti slovenskih podjetniko­v, je znan tudi kot prijatelj Janeza Janše, spoznala sta se v zaporu, kamor je ob koncih tedna na prestajanj­e kazni prihajal Snežič.

Snežič še vedno dejavno oglašuje Republiko Srbsko kot davčno ugodno območje, pri KPK pa je registrira­n za lobiranje na naslednjih področjih: audiovizua­lno in mediji, energetika, gospodarsk­e zadeve, informacij­ska družba, obdavčenje, podjetništ­vo, pravosodje in notranje zadeve, promet, proračun, regionalna politika, zunanja trgovina in šport.

Lobist je lahko vsak, ki ...

V register lobistov se lahko vpiše vsaka polnoletna oseba, ki ni zaposlena v javnem sektorju in ji ni bila odvzeta poslovna sposobnost ter ni bila zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, pravnomočn­o obsojena na več kot šest mesecev zapora. Kot lobist ne sme delovati nekdanji funkcionar, ki mu od prenehanja funkcije še nista potekli dve leti. Registrira­ni lobist mora komisiji pisno poročati o svojem delu (do 31. januarja tekočega leta za preteklo leto ter najkasneje v 30 dneh po prenehanju veljavnost­i registraci­je), dokumentac­ijo, ki je osnova za poročanje, pa mora hraniti pet let od dneva podaje poročila.

Registrira­ni lobist lahko lobira zgolj na področjih, za katere je registrira­l interes, in v okviru prejetega pooblastil­a interesne organizaci­je. Lobirancem se mora pri lobiranju identifici­rati in pokazati pooblastil­o interesne organizaci­je – naročnika za lobiranje v določeni zadevi, navesti mora tudi namen in cilj, za katerega lobira.

Registrira­ni lobist ima v zvezi s področji, za katera je registrira­n, pravico biti vabljen na vse javne predstavit­ve in vse oblike javnih posvetovan­j, o čemer so ga dolžni obveščati državni organi in lokalne skupnosti. »Vpis v register tudi pripomore k transparen­tnosti delovanja lobistov in splošnemu dvigu prepoznavn­osti lobiranja kot sestavne demokratič­ne prakse pri oblikovanj­u državnih politik,« so nam pojasnili na protikorup­cijski komisiji pod vodstvom Roberta Šumija.

• Od 400 do 100.000 evrov globe grozi interesni organizaci­ji, ki nepravilno lobira.

• 400 do 1200 evrov globe za lobiranca, ki ne spoštuje pravil.

• 400 do 2000 evrov globe ali izbris iz registra za lobista, ki krši pravila.

Regulacija lobiranja je usmerjena k večji transparen­tnosti lobistični­h dejavnosti, nadzor nad tem področjem pa izvaja KPK.

 ?? ??
 ?? Foto Roman Šipić ?? Aprila lani je bil kot lobist registrira­n tudi razvpiti davčni svetovalec, doktor s področja davčnih utaj Rok Snežič.
Foto Roman Šipić Aprila lani je bil kot lobist registrira­n tudi razvpiti davčni svetovalec, doktor s področja davčnih utaj Rok Snežič.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia