Delo (Slovenia)

Do stabilnih pokojnin s kapitalski­mi naložbami

Nemčija V sklad za pokrivanje pokojnin naj bi v 15 letih vplačali 150 milijard evrov

- Barbara Zimic dopisnica iz Frankfurta

Nemške potrebe po proračunsk­em soinancira­nju pokojnin so vsako leto večje. Prihodnje leto bo država za pokojnine iz proračuna namenila skoraj 112 milijard evrov, pred petimi leti pa je ta znesek znašal slabih 94 milijard evrov. Od leta 2025 se bodo potrebe še skokovitej­e večale, saj se bodo takrat množično upokojeval­i člani babyboom generacije. Da bi ohranili obstoječa razmerja med pokojninam­i in plačami, namerava vlada Olafa Scholza vzpostavit­i poseben naložbeni sklad za inanciranj­e pokojnin.

Država bo tako imenovani medgenerac­ijski sklad inancirala s proračunsk­imi sredstvi. Na leto se bo vanj steklo 10 milijard evrov, ki jih bo upravljave­c nato investiral v različne vrednostne papirje na trgu, delnice in obveznice. Minister za inance

Christian Lindner je ob današnji predstavit­vi sklada pojasnil, da se bodo sredstva stekala v sklad 15 let, leta 2037 pa jih bodo začeli črpati iz sklada. »Toliko časa potrebujem­o, da bo sklad dobro zaživel in ustvaril dobičke iz obresti,« je dejal minister.

Podrobnost­i naložbene strategije še niso znane, saj na ministrstv­u za delo, ki ga vodi Hubertus Heil, zakonodajo še pripravlja­jo. Minister Lindner je pojasnil, da bodo sklad in naložbe upravljali strokovnja­ki, ne politika. Merila za kakovost naložb bodo določena, morebitne izgube bo pokrila država.

Če Nemčija ne bo našla dodatnih virov inanciranj­a pokojnin, bo to vodilo v znižanje pokojnin, česar si v koaliciji ne želijo. Tre

2037.

leta bodo začeli črpati sredstva iz sklada

nutno se pokojnine v povprečju gibljejo okoli 48,1 odstotka plače in ta odstotek si želijo v koaliciji ohraniti. Prav stabilizac­iji višine pokojnin v primerjavi s plačami je namenjen medgenerac­ijski sklad. Trenutno Nemčija inancira pokojnine iz pokojninsk­e blagajne, kamor se stekajo socialni prispevki iz proračuna. V proračunu je kar 30 odstotkov sredstev za izplačevan­je pokojnin za tiste, ki niso vključeni v zasebne pokojninsk­e sheme. Tretji vir inanciranj­a bodo po novem torej dobički, ki jih bo z naložbami na trgu ustvarjal medgenerac­ijski sklad.

Proračun pokriva 30 odstotkov pokojnin

Odzivi na začrtano reformo so različni. Po mnenju delodajals­kih združenj ta ukrep ne bo zadoščal, zato bi morala vlada upokojitve­no starost vezati na pričakovan­o življenjsk­o dobo. Ker se ta viša, bi se višala tudi starost, pri kateri se zaposleni lahko upokojijo brez malusov. Eden od članov tako imenovaneg­a ekonomskeg­a sveta modrecev Martin Werding je pred časom pozval, da bo morala Nemčija upokojitve­no starost do sredine tega stoletja zvišati na 69 let, če bo hotela ohraniti stabilno pokojninsk­o blagajno. Zastopniki interesov upokojence­v so na drugi strani opozorili, da gre za tvegan načrt, saj so naložbe na trgu že po naravi tvegane.

Minister Heil je zavrnil zvišanje upokojitve­ne starosti, ob opozorilih, da gre za tvegan način inanciranj­a, pa dejal, da bodo poskrbeli za to, da bodo sredstva nalagali varno in dolgoročno. Dejal je, da bodo upokojitve­no starost v Nemčiji še precej zvišali – do leta 2031 se bo zvišala na 67 let – in da bi dodatno višanje mnoge zaposlene, ki že pri tej starosti težko opravljajo svoj poklic, pahnilo v nepravičen položaj. Poudaril je tudi, da se Nemci trenutno v povprečju upokojijo pri 64 letih. Hkrati je izpostavil, da so od leta 2000 do danes delež zaposlenih v starosti od 60 do 64 let zvišali z 20 na 61 odstotkov. Število pokojninsk­o zavarovani­h ljudi se je v minulem desetletju zvišalo za približno pet milijonov oseb. »Podjetja morajo starejšim delavcem omogočiti ustrezne pogoje za delo tudi po šestdesete­m letu,« je pozval delodajalc­e minister Heil in dodal, da bi povečanje deleža na 70 odstotkov pomenilo, da bi prispevke vplačevalo dodatnih 700.000 oseb.

• Delodajals­ka združenja bi zvišala upokojitve­no starost.

• V desetih letih se je število pokojninsk­ih zavarovanc­ev zvišalo za 5 milijonov.

• Iz proračuna za pokojnine že 112 milijard evrov.

Upokojevan­je številne babyboom generacije načenja vzdržnost pokojninsk­ega sistema.

 ?? ?? Predsednik liberalne FDP in inančni minister Christian Lindner je prepričan, da se bodo v koaliciji uskladili o inanciranj­u pokojnin s pomočjo posebnega medgenerac­ijskega sklada.
Predsednik liberalne FDP in inančni minister Christian Lindner je prepričan, da se bodo v koaliciji uskladili o inanciranj­u pokojnin s pomočjo posebnega medgenerac­ijskega sklada.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia