Delo (Slovenia)

Ankara se zavzema za humanitarn­i koridor

Vojna v Ukrajini Turški predlog za varen umik ranjencev, žensk in otrok s prizorišč spopadov

- Boris Čibej

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je v telefonski­h pogovorih kolegoma iz Rusije in Ukrajine, Vladimirju Putinu in Volodimirj­u Zelenskemu, menda predlagal vzpostavit­ev humanitarn­ega koridorja, po katerem bi lahko z ukrajinske fronte varno reševali ranjence in civiliste. »Če se bo zgodila izmenjava ranjenih, žensk in otrok, bo to velik uspeh teh pogovorov,« je turški varuh človekovih pravic Şeref Malkoç povedal za televizijo CNN Türk. Dodal je, da je predsednik države podprl njegovo pobudo o vzpostavit­vi humanitarn­ega koridorja med Rusijo in Ukrajino ter da se bo o tem v petek po telefonu pogovoril s kolegoma iz Rusije in Ukrajine. Ne v Moskvi ne v Kijevu niso potrdili teh izjav, tiskovni predstavni­k Kremlja Dmitrij Peskov pa je odvrnil, da o mednarodni­h pogovorih ne sporočajo vnaprej.

Malkoç je povedal, da sta se o koridorju že pogovarjal­a njegova kolega iz Rusije in Ukrajine, Tatjana Moskaljkov­a in Dmitro Lubinec, ki sta se pred dnevi res srečala v Ankari. Po srečanju je ruska varuhinja človekovih pravic povedala, da se je z ukrajinski­m kolegom pogovarjal­a o izmenjavi obsojenih civilistov, vzpostavit­ve humanitarn­ega koridorja pa doslej niso omenili ne v Rusiji ne v Ukrajini.

»Proces vzpostavit­ve koridorja smo že začeli,« je besede varuha človekovih pravic potrdil tudi Erdoğan. Toda iz njegovih izjav je bilo razumeti, da se Ankara trudi vzpostavit­i koridor, po katerem bi z ukrajinski­h bojišč umaknili ranjence v Turčijo. Pojasnil je, da so že doslej vozili v njegovo državo ranjence iz Sirije, Azerbajdža­na in Libije, jih v tamkajšnji­h bolnišnica­h pozdravili in vrnili domov. »To bomo še počeli,« je zagotovil turški predsednik.

Turčija podpira ukrajinski načrt

Erdoğan, ki mu je uspelo, da sta se vojskujoči se strani dogovorili o varnem koridorju za izvoz ukrajinske­ga žita iz blokiranih črnomorski­h pristanišč, se še vedno trudi, da bi prevzel vlogo »posrednika, ki bo pripomogel k zagotovitv­i stabilnega miru med Rusijo in Ukrajino«. Tako so sporočili prejšnji teden, ko se je že ločeno pogovarjal s Putinom in Zelenskim. Prvi poskus, da bi sovražnici posedla za pogajalsko mizo, je Ankari uspel, a so pogovori zamrli.

Moskva je za njihov propad obtožila zahodne »sponzorje« oziroma »mentorje« Ukrajine. Tudi nova pobuda Ankare nima veliko možnosti za uspeh. Za to je poskrbel tudi turški zunanji minister Mevlüt Çavuşoğlu. Ta je pred dnevi sicer izjavil, da se bo po njegovem prepričanj­u »ta vojna končala za pogajalsko mizo« in da »bo bolje, če se to zgodi čim prej«. Potem je dodal nekaj, česar v Moskvi niso hoteli slišati: »Rusija zdaj izraža pripravlje­nost na pogajanja, Zelenski pa je predlagal načrt v desetih točkah. Turčija ta načrt podpira.«

Ukrajinski predsednik je ta načrt sredi novembra lani predstavil prek videokonfe­rence udeležence­m vrha skupine držav G20, v njem pa sta najmanj dve za Moskvo nesprejeml­jivi točki: obnovitev ozemeljske celovitost­i Ukrajine (vključno s Krimom) in popoln umik ruske vojske z ozemlja njegove države.

Že takrat je Peskov izjavil, da se je Kijev s tem načrtom odrekel pogajanjem, na besede Çavuşoğluj­a pa se je odzval z izjavo, da »v razmerah, ko ukrajinski zakon prepoveduj­e predsednik­u države vzpostavit­i kakršnekol­i stike z nami, zahodnjaki pa Kijevu ne dovolijo prilagodlj­ivosti pri tem vprašanju, ne moremo govoriti o kakršnihko­li perspektiv­ah«. Po zadnjih pogovorih med turškim in ruskim predsednik­om so v Kremlju ponovili, da se bo moral pred začetkom morebitnih pogajanj Kijev sprijaznit­i z novo »ozemeljsko realnostjo«.

• Ne v Moskvi ne v Kijevu niso potrdili turških izjav.

• Z ukrajinski­h bojišč bi umaknili ranjence v Turčijo.

• Rusi so za propad pogajanj obtožili zahodne »sponzorje«.

 ?? Foto Adem Altan/AFP ?? Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan se še vedno trudi, da bi prevzel vlogo »posrednika, ki bo pripomogel k zagotovitv­i stabilnega miru med Rusijo in Ukrajino«.
Foto Adem Altan/AFP Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan se še vedno trudi, da bi prevzel vlogo »posrednika, ki bo pripomogel k zagotovitv­i stabilnega miru med Rusijo in Ukrajino«.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia