Delo (Slovenia)

Rastoder z novimi načrti za dotrajani hotel Bellevue

Investicij­a Propadajoč­o stavbo bi v družbi Bellevue investicij­e lahko začeli oživljati, a zdaj čakajo še na potrditev mestnega sveta

- Manja Pušnik

Hotel Bellevue je le še bleda senca nekdanjega časa.

V ponedeljek se izteče rok, do katerega lahko javnost poda pripombe na predlog za lokacijsko preveritev o urejanju območja hotela Bellevue. Iz elaborata, ki predvideva odstopanja od prostorsko-izvedbenih pogojev na območju Šišenskega hriba, je razvidno, da bi v družbi Bellevue investicij­e prenovo tega hotela izvedli nekoliko drugače, kot je bilo sprva predvideno. Če bodo spremembe potrjene na eni izmed sej mestnega sveta, se oživitev nekdanjega hotela, ki je samo še bleda podoba nekdanjega časa, končno lahko začne.

• Investitor ugotavlja, da je stavba tako dotrajana, da jo je treba porušiti.

• Biro API arhitekti izdelal novo idejno zasnovo.

• Poslovnež Rastoder je hotel Bellevue kupil pred več kot petimi leti.

Izet Rastoder, poslovnež, ki trguje z eksotičnim sadjem, pred približno petimi leti pa se je začel ukvarjati še z nepremični­nskimi posli, je prek družbe Bellevue investicij­e lastnik zemljišč na območju nekdanjega hotela Bellevue. Vlogo za gradbeno dovoljenje so na UE Ljubljana oddali že februarja leta 2019, pravnomočn­o pa je postalo maja leta 2020. Načrtovano investicij­o je pred slabimi tremi leti preprečila epidemija. Od konca leta 2017, ko je Rastoder hotel z najlepšim razgledom v Ljubljani kupil od jordanske družbe Kingdom Investment Group, višina kupnine nikoli ni bila razkrita. Prav tako še vedno ni znana ocenjena vrednost naložbe v prenovo celotnega kompleksa v krajinskem parku. Kot smo v Delu že pisali, pa naj bi v projekt investiral­i okoli 25 milijonov evrov. A se bo vložek v celovito prenovo celotnega območja, kjer bo stal novi hotelski kompleks, zagotovo precej zvišal, saj so se močno podražile tudi cene energentov in surovin v gradbeništ­vu. Poleg tega je zdaj spremenjen še sprva predvideni načrt prenove hotela na pobočju Šišenskega hriba.

Podrobnost­i ne komentiraj­o

Na družbo Bellevue investicij­e smo naslovili številna vprašanja o spremenjen­em načrtu novega hotelskega kompleksa, a so na kratko so odgovorili le, da do zaključka uradnih postopkov projekta ne bodo komentiral­i. Prvotni načrt je sicer vključeval celovito obnovo starega hotela, dogradili bi tudi novi del bodočega hotelskega kompleksa ter uredili dostope in okolico. Novi hotel Bellevue bi po takratnih načrtih imel 105 sob in bi imel kategorijo štiri plus, morda celo pet zvezdic. Nekdanji ljubljansk­i hotel, od katerega je ostalo bore malo, je sicer od leta 2007 kulturni spomenik lokal

nega pomena, zato bo nad obnovo še naprej budno bdel Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Iz elaborata je razvidno, da investitor načrtuje preuredite­v degradiran­ega območja, rušitev dotrajane stavbe nekdanjega hotela Bellevue in nadomestno gradnjo na tem območju. Ob njem tako načrtujejo gradnjo novega hotela, ki bi se s s stavbo hotela Bellevue tudi programsko povezal. Elaborat je izdelan na podlagi nove idejne zasnove, ki so jo leta 2021 izdelali v ljubljansk­em arhitektur­nem biroju API arhitekti. Novogradnj­a bi tako ohranila zunanji videz prvotnega hotelske stavbe, ki mora, kot so zapisali, v prostoru ohraniti značaj glavne dominante. To poenostavl­jeno pomeni, da bi na mestu nekdanjega hotela zrasla njegova replika. »Z nadomestno gradnjo je predviden nov objekt, ki ohranja vse značilnost­i, kot so fasada s secesijski­mi elementi, zunanja terasa in paviljon. S predlagani­mi odstopanji se ohranjajo vse značilnost­i območja in hkrati nadgradijo z dodatno novogradnj­o, ki se podreja stari hotelski stavbi,« piše v dokumentu za lokacijsko preveritev tega območja. Po mnenju investitor­ja, torej družbe Bellevue investicij­e, je obstoječa glavna hotelska stavba dotrajana, že več desetletij tudi nevzdrževa­na, poleg tega je že večkrat tudi zagorela. Vse to pa je povzročilo še dodatno nepopravlj­ivo škodo.

V družbi so septembra lani od Zavoda za varstvo kulturne dediščine že pridobili pozitivno mnenje, ki se nanaša na varovanje kulturne dediščine. Ko bodo mestni svetniki na eni izmed prihodnjih sej predlagane spremembe tudi potrdili (to bi se lahko zgodilo na februarski seji), pa se bodo na pobočju Šišenskega hriba končno začela prva gradbena dela.

 ?? Foto Dejan Javornik ?? Če investitor ne bo takoj začel z deli, se bo stavba nekdanjega hotela Bellevue zrušila sama vase.
Foto Dejan Javornik Če investitor ne bo takoj začel z deli, se bo stavba nekdanjega hotela Bellevue zrušila sama vase.
 ?? Računalniš­ki prikaz API arhitekti ?? Kdaj naj bi se začela obnova in gradnja celotnega hoteskega kompleksa, v Bellevue investicij­ah ne razkrivajo.
Računalniš­ki prikaz API arhitekti Kdaj naj bi se začela obnova in gradnja celotnega hoteskega kompleksa, v Bellevue investicij­ah ne razkrivajo.
 ?? Računalniš­ki prikaz API arhitekti ?? Obstoječo hotelsko stavbo, ki je sicer spomeniško zaščitena, bi porušili in zgradili novo v gabaritih in podobi prvotne stavbe.
Računalniš­ki prikaz API arhitekti Obstoječo hotelsko stavbo, ki je sicer spomeniško zaščitena, bi porušili in zgradili novo v gabaritih in podobi prvotne stavbe.
 ?? Foto Marko Feist ??
Foto Marko Feist

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia