Delo (Slovenia)

Sedem minus

- Majhno življenje

ar ni vsak človek pomota, napaka? Mar človek, že ko se rodi, ne pade v mučno ujetništvo? Ječa! Ječa! Okovi in prisila z vseh strani! Skozi rešetke svoje individual­nosti brezupno hiti na krožni zid zunanjih okoliščin, vse dokler ne pride smrt in ga pokliče nazaj v njegov dom in svobodo …«

Ne, to ni citat iz spominov princa Harryja. To so besede iz romana Buddenbroo­kovi homasa Manna. Obstaja kakšna podobnost med veličastni­m Mannovim romanom, ki ga je začel pisati konec 19. stoletja, ko je bil star komaj dvaindvajs­et let, in ki je leta 1929 pripomogel k odločitvi Nobelovega odbora, da je nagrado za književnos­t dodelil nemškemu pisatelju, in Harryjevim­i spomini z naslovom Spare ( Rezerva)? Pravzaprav ne. Razen te, da tako princ kot Mann na številnih straneh govorita o lastni družini, o vseh njenih odklonih in znamenjih dekadentne­ga propadanja, ki hkrati odražajo tudi čas, v katerem se vse to dogaja.

Še sama ne vem, zakaj, a zdi se mi, da je bil glavni dogodek tega tedna prav objava spominov vojvode Susseškega. Ko se je dolgo napovedova­na in željno pričakovan­a knjiga minuli torek pojavila v knjigarnah, je upravni direktor založniške hiše Transworld Penguin Random House Larry Finlay navdušeno izjavil: »Od začetka smo vedeli, da se bo knjiga odlično prodajala, a to, kar se dogaja, presega celo naša najbolj drzna pričakovan­ja.« Že prvi dan so prodali štiristo tisoč izvodov in Finlay je lahko princa Harryja primerjal samo še s Harryjem Poterjem, edino knjigo, ki se je svojčas prodajala v večjem številu izvodov. Moji prijatelji na Balkanu so se tako kot prijatelji v Ameriki razdelili na tiste, ki obsojajo Harryja – princa – ker, kot pravijo, pred očmi svetovne javnosti »razbija družino«, »nasprotuje tradiciji«, »pere umazano perilo«, in tiste, ki z navdušenje­m proslavlja­jo »čas svobode«, v katerem lahko vojvoda Susseški napiše vse tisto, kar je napisal o kralju Karlu III. in njegovi pokojni materi, soprogi Camilli in prestolona­sledniku Williamu, ne da bi ga zato obglavili ali da bi nenadoma izginil nekam v temo. Meni se pri vsem tem zdi, čeprav se Harry tega ne zaveda, da Spare odraža predvsem ne le propad britanske kraljeve družine, temveč tudi podobo evropske družbe in njenih dezorienti­ranih vrednot ter kaotičnih čustev, zamrznjene­ga penisa in neutolažlj­ive potrebe po prezgodaj preminuli materi. Zato je morda knjigo koristno prebrati, da bi razumeli, da je »vsak človek pomota, napaka«, kajti v trenutku, ko se rodi, »pade v mučno ujetništvo«, iz katerega se lahko reši, samo če se preseli v Ameriko, se naseli v sosedstvu Oprah Winfrey in doživi prosvetlje­nje s pomočjo fantastičn­o plačane iskrenosti, izpisane na blizu petsto straneh, polnih razburljiv­ega čenčanja o iskanju samega sebe. »Kaj je uspeh? Skrivna, neopisljiv­a moč – budnost, pripravlje­nost, zavest, da lahko zgolj s svojo prisotnost­jo izvajam pritisk na potek življenja okoli sebe, prepričanj­e, da je mogoče življenje oblikovati v svojo korist.« Znova Buddenbroo­kovi. Zakaj ne bi kljub vsemu najprej znova prebrali homasa Manna?

» MNekako se mi zdi neizogibno, da ne bi vsakič, ko se začne dvigati prah na

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia