Delo (Slovenia)

Gospodarsk­a ohladitev v srednji in vzhodni Evropi

Analiza Unicredita Pričakujet­a se tehnična recesija in odboj v drugi polovici leta, upočasnite­v bo tudi v Sloveniji

- Miha Jenko

Države srednje in vzhodne Evrope se bodo v tej zimi (v zadnjem četrtletju lanskega in prvem četrtletju letošnjega leta) težko izognile tehnični recesiji zaradi padca kupne moči in tujega povpraševa­nja, poslabšani­h inančnih razmer in nižje iskalne porabe, napoveduje­jo analitiki mednarodne bančne skupine Unicredit.

Gospodarsk­a rast naj bi se z lanskih 4,4 odstotka v povprečju upočasnila na vsega 0,5 odstotka, prihodnje leto pa zvišala na 3,3 odstotka. Težko pričakovan­i gospodarsk­i odboj naj bi se tako začel v drugi polovici letošnjega leta, a s pogojem, da bo okrevalo tudi evrsko območje.

Napoved letošnje gospodarsk­e rasti za Slovenijo so znižali na vsega 0,5 odstotka – ocena za lansko leto je 4,8 odstotka –, ob predvideva­njih, da bo rast zasebne porabe verjetno občutno upadla, in sicer z lanskih 7,5 na vsega 0,2 odstotka. Glavni vzroki za to naj bi bili zmanjšanje kupne moči v razmerah visoke inlacije, poslabšano zaupanje potrošniko­v in učinek letošnje rasti, ki naj bi bila nižja od pričakovan­e. Prihodnje leto naj bi nato sledilo okrevanje z 2,2-odstotno gospodarsk­o rastjo in ponovno nekoliko večjo porabo in investicij­ami.

Plače bodo letos še realno manjše

Kar zadeva inlacijo, ki zdaj tudi pri nas najbolj skrbi državljane, analitiki predvideva­jo, da bo v prvi polovici leta še visoka, blizu desetih odstotkov. Kasneje, od drugega četrtletja naprej, naj bi že začel delovati tudi učinek osnove pri cenah energentov in hrane, prav tako je pričakovat­i umiritev osnovne inlacije in posledično naj bi se letna rast cen ob koncu tega leta znižala na približno 5,5 odstotka.

Plače, ki so se lani pri nas realno (upoštevajo­č inlacijo) skrčile za kar dobrih šest odstotkov, naj bi se letos v celoti realno zmanjšale »le« še za odstotek – a predvsem na račun sočasnega zvišanja minimalne plače in povečanja plač v javnem sektorju. Podobno kot v drugih državah iz regije naj bi se tudi pri nas realne plače začele postopoma zviševati prihodnje leto. Ob tem analitiki sicer še naprej predvideva­jo, da bo zdajšnja vlada, ki jo sestavljaj­o tri stranke, politično bolj stabilna od svoje predhodnic­e.

Padec BDP v Rusiji, na Češkem in Madžarskem

V zaostrenih geopolitič­nih in gospodarsk­ih razmerah naj bi se BDP v nekaj državah iz naše regije tudi realno skrčil, še pričakujej­o v Unicreditu. Za letos so tako napovedali negativno gospodarsk­o rast ne le Rusiji (–5 odstotkov), pač pa tudi Madžarski (–1 odstotek) in Češki (–0,6 odstotka).

V analizi še ugotavljaj­o, da so si srednje- in vzhodnoevr­opske države bržkone nakopičile zadostne zaloge zemeljskeg­a plina, da jim ga ob povprečnih zimskih temperatur­ah ne bo treba uvažati iz Rusije. Izjemi sta po njihovem le Slovenija, ki na svojem ozemlju nima skladišč plina, in Srbija. A če bodo temperatur­e ostale milejše kot običajno, bodo po oceni analitikov zaloge plina zadoščale tudi v Sloveniji, in sicer vse do konca aprila.

 ?? Foto Gleb Garanich/Reuters ?? Unicredit v analizi med drugim ugotavlja, da so si srednje- in vzhodnoevr­opske države bržkone nakopičile zadostne zaloge zemeljskeg­a plina.
Foto Gleb Garanich/Reuters Unicredit v analizi med drugim ugotavlja, da so si srednje- in vzhodnoevr­opske države bržkone nakopičile zadostne zaloge zemeljskeg­a plina.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia