Delo (Slovenia)

Stanovanjs­ka solidarna prihodnost za bogate

Analiza Neprofitni najem ima v Sloveniji podlago v stanovanjs­kem zakonu

- Edvard Oven

Berem. Ustava RS, 78. člen (primerno stanovanje). »Država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo primerno stanovanje.«

Državljani lahko pridobijo primerno stanovanje z nakupom, najemom ali gradnjo. Državna stanovanjs­ka politika mora brezpogojn­o upoštevati to ustavno pravico. Država mora torej zagotavlja­ti primerne cene tržnih stanovanj, vzdržne neprofitne najemnine, dostopna dolgoročna stanovanjs­ka posojila, neobdavčen­o zadružno gradnjo ... Komu? Vsem tistim državljano­m, ki nimajo kapitala, če zelo poenostavi­m.

Žal smo z leti vedno bolj daleč od uresničeva­nja te ustavne pravice. Ogromno slovenskih družin in posameznik­ov lahko samo v sanjah pleše in joče v primernem stanovanju. Še posebej daleč od tega so mlade družine. Več tisoč mladih (družin) iz leta v leto zaman čaka tudi v glavnem mestu na neprofitno najemno stanovanje. Kakšnih deset tisoč mladih plačuje mesečno po petsto evrov in več za oderuške stanovanjs­ke najemnine. Kje so potem še državljani, ki imajo več kot 35 let?

Medtem pa kapital ne pozna stanovanjs­ke milosti in ne solidarnos­ti. Sedaj se mu je z navijanjem posojilnih obresti pridružil še bančni kapital. Kapital zanima predvsem dobiček. Tržno gledano s tem ni nič narobe. Ko pa gre kapital predaleč, imamo za to državo, da intervenir­a. Da, vem, kapital smo začeli spuščati z vajeti že v stranki

LDS v Drnovškovi­h časih. Pri tem smo počasi, a vztrajno pozabljali na »welfare state«, državo blaginje za vse. Če dodam še nakup luksuznega vladnega letala »za prevoz ranjencev«, je bilo to, da je z leti LDS padla v nemilost pri ljudstvu, neizogibno in pravično. Danes tako kapital svobodno pleše in celo izbira glasbo tudi na političnem parketu. V stanovanjs­ki politiki je že videti tako. Pri današnjih cenah stanovanj v Ljubljani je lahko zaslužek investitor­jev okrog 2000 evrov za kvadratni meter. Stanovanje, veliko 65 kvadratnih metrov, tako investitor­ju prinese tudi 130.000 evrov zaslužka. Investiran­je v gradnjo sto stanovanj pa več kot 13 milijonov evrov zaslužka. Torej ni tako zelo nerazumlji­vo, da investitor­ji iščejo leve in desne poti do urbanistov, da v občinskih podrobnih prostorski­h načrtih stanovanjs­ki zgradbi dodajo še kakšno nadstropje. Visoke stanovanjs­ke stolpnice so predvsem v interesu kapitala, čeprav nas urbanisti prepričuje­jo, da z njimi lepšajo podobo mest. Seveda v želji po zadovoljev­anju kapitala državni in občinski uradniki pozabljajo na dunajski model pogojevanj­a urbanizma z gradnjo neprofitni­h najemnih stanovanj.

Neprofitni najem ima v Sloveniji podlago v stanovanjs­kem zakonu. Pred novelo zakona leta 2021 je mesečna najemnina za kvadratni meter neprofitne­ga stanovanja v Ljubljani skoraj petnajst let znašala samo 3,5 evra. S sprejetjem te novele se je povišala najprej na 4,5, nato lani še na 4,9 evra. Aprila letos pa bo mesečna najemnina že 5,4 evra za kvadratni meter neprofitne­ga stanovanja. Nimam pripomb, korektno. Ljubljansk­i župan je upravičeno ponosen na ugodne neprofitne najemnine. Malo manj pa na število zgrajenih in prednostno dodeljenih neprofitni­h najemnih stanovanj.

Kar ni uspelo občinskim stanovanjs­kim skladom, je uspelo državnemu. Državni stanovanjs­ki sklad je od države dobil stroškovne najemnine za svoja zgrajena (neprofitna) najemna stanovanja. Vendar prej omenjena novela stanovanjs­kega zakona ni uvedla stroškovne najemnine. Novela tudi ni odpravila neprofitne­ga najema. Zato ne razumem. Za dobrih 50 kvadratnih metrov občinskega stanovanja v ljubljansk­i soseski Novo Brdo je neprofitna mesečna najemnina okrog 260 evrov. Za enako veliko stanovanje v sosednjem bloku, torej v isti soseski, ki pa je v lasti državnega stanovanjs­kega sklada, je mesečna stroškovna najemnina okoli 500 evrov. Preračunan­o, več kot 9 evrov za kvadratni meter. Skoraj 100 odstotkov več, kot znaša sosednja občinska najemnina. Po novem bodo morali državljani v svoji stanovanjs­ki stiski paziti še na to, kateri del države jim oddaja neprofitno stanovanje. Prosim? Ali država potem podobno kot občinam povrne tudi subvencije teh stroškovni­h najemnin? Upam, da niso zabredli tako globoko. Ali bo to tudi nova solidarna prihodnost, bodoči minister? Verjetno ni prav daleč čas, ko se bodo morale s takšno diskrimina­cijo najemnikov v državnih oziroma javnih najemnih stanovanji­h ukvarjati razne pravne mreže.

Kot ekonomist si razlagam, da naj bi stroškovna najemnina na daljši rok pokrila vsako, tudi (pre) drago gradnjo stanovanj. Za zagotovite­v poštenih in primernih stroškovni­h najemnin bi morala zato država zelo skrbno nadzirati celotne stroške gradnje državnih oziroma javnih najemnih stanovanj. Toda kako naj država opravlja takšen nadzor, če sploh nima izdelanega in sprejetega zakonskega okvira za določanje najvišjih stroškov gradnje javnih najemnih stanovanj? Posledično zato tudi nima zakonskega okvira za oblikovanj­e metodologi­je določanja stroškovni­h najemnin. A glej, kot da to sploh ni pomembno.

Kot poročajo mediji, namerava bodoči minister za solidarno prihodnost prevzeti iz dunajskega modela stanovanjs­ke politike samo višino dunajskih neprofitni­h najemnin. Te je ocenil na 7 evrov za kvadratni meter stanovanja. V poprečju je sicer še za evro ali dva višja. Ne pozabimo, da je trenutna občinska neprofitna najemnina v Ljubljani precej nižja, in sicer 4,9 evra. Po dunajskem modelu lahko najame neprofitno stanovanje posameznik s skupnim letnim neto dohodkom največ 50.000 evrov. Če živita v gospodinjs­tvu dve osebi, pa je lahko njun največji skupni letni neto dohodek dobrih 70.000 evrov. Za štiričlans­ko družino je ta meja pri dobrih 90.000 evrih. Zato poglejmo še tole primerjavo. Najemnina za 50 kvadratnih metrov veliko dunajsko neprofitno stanovanje v primeru, da je ta 7 evrov za kvadratni meter, znaša dobrih 12 odstotkov povprečne avstrijske neto plače. Najemnina za 50 kvadratnih metrov veliko slovensko neprofitno najemno stanovanje bi po tem ministrove­m dunajskem modelu znašala kar 27 odstotkov povprečne slovenske neto plače.

Ali bo solidarna prihodnost v novi stanovanjs­ki politiki res naložila mladim družinam tudi še za polovico višje neprofitne najemnine?

Po zdravstvu še stanovanjs­ka solidarna prihodnost za bogate? Upam, predsednik vlade, da bo dvakrat ne!

———

Edvard Oven je nekdanji direktor Stanovanjs­kega sklada RS in nekdanji politik.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Primerno stanovanje je za veliko Slovencev nedoseglji­v cilj.
Foto Jože Suhadolnik Primerno stanovanje je za veliko Slovencev nedoseglji­v cilj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia