Delo (Slovenia)

Šest tisoč po pol milijona

Rolls Royce Lani nov rekord, polna knjiga naročil, tudi za električne­ga spectra Rekordno tudi Bentley, SUV bentley bentayga je predstavlj­al 42 odstotkov prodaje

- Gašper Boncelj Ford E- transit Blaž Kondža

Leta 2022 se večina industrije spominja po pomanjkanj­u sestavnih delov in manjših dobavah. To velja tudi za BMW in Volkswagen, a če kaj, so se v obeh koncernih znova potrudili, da je bilo dovolj sestavnih delov za tisto najdražje in najbolj donosno, kar zmorejo izdelati. Torej za avtomobile znamk Rolls-Royce in Bentley.

Zelo verjetno najbolj luksuzna znamka na svetu, britanski Rolls-Royce, je lani našel skoraj več kot 6000 kupcev, kar sicer ni pomenilo tako velike rasti kot v letu 2021, a ob osemodstot­nem izboljšanj­u le imajo nov rekord. Povprečna cena prodanega avtomobila je znašala okoli 500.000 evrov, še leta 2014 »le« 200.000. Utrpeli so manjši padec prodaje na Kitajskem in v Rusiji, a to nadomestil­i z drugimi trgi, posebej dobro so prodajali v Ameriki, ki predstavlj­a 35 odstotkov njihovega posla. Podjetje je že vrsto let v popolni lasti BMW in odtlej večinoma samo dviga prodajno letvico, pa čeprav so nekoč že rekli, da tako ekskluzivn­ih avtomobilo­v, če naj ostanejo takšni, le ni dobro prodati preveč …

Njihov šef Torsten Müller-Ötvös je sicer malce potarnal, da njihov pristop, da se avtomobil kar najbolj pripravi po željah strank, vpliva na »vedno bolj domiselna, osebna in tehnično zahtevna naročila«. Gre tudi že za napol karoserijs­ke dodelave oziroma izdelovanj­e karoserije po naročilu, kot na primer pri izvedbi »boat tail«, kjer je zadnji del malce podoben krmi čolna, jahte. Sicer je bil lani njihov najbolje prodajani model tako imenovani SUV cullinan, ki so ga v ponudbo dodali leta 2018.

Müller-Ötvös se je hkrati pohvalil, da imajo polne knjige naročil tudi za dobršen del letošnjega leta pa tudi že rezervacij za njihov prvi električni avtomobil rolls-royce spectre, ki bo za prodajo pripravlje­n konec leta. Pri Rolls-Royceu so sicer že pred približno desetletje­m izdelali konceptni model na električni pogon, kot smo takrat že pisali, so ga dali v preizkus približno 400 stalnim strankam. Testni poligon je bila okolica Ženevskega jezera in po vožnji so petičneže povprašali o vtisih: polovica jih je bila navdušena nad tem, da ima avtomobil takoj velik navor in da je še tišji od serijskega bencinskeg­a ghosta. Niso pa bili pripravlje­ni na kompromise glede dosega (električni RR je z enim polnjenjem prevozil približno 150 kilometrov). A menda je že ustanovite­lj družbe Charles Rolls davnega leta 1904 vozil električni avto in se spraševal, zakaj je tako malo polnilnih mest ...

Za kupce spectra to najbrž ne bo problem, saj imajo tako bogati ljudje verjetno dom ali podjetnišk­o parkirišče, kjer je mogoče urediti čisto vse, tudi kakšno ultra hitro polnilnico. Pri Rolls-Royceu so sicer že pred časom napovedali, da bodo po letu 2030 njihovi avtomobili le še električni.

Avtomobili znamke Rolls-Royce zdaj že dve desetletji nastajajo v tovarni v Goodwoodu, ki so jo takrat tam postavili na novo. To je bila tudi posledica izida zamotanega posla, v katerem je BMW sploh prišel do Rolls-Roycea. Ta je bil skupaj z Bentleyjem na prodaj, za oba sta se hkrati ognjevito potegovala Volkswagen in BMW. Zdelo se je že, da je VW pod vodstvom Ferdinanda Piecha, ki je takrat pokupil marsikaj, zmagal, a se je izkazalo, da je BMW pridobil pravice do imena in značke Rolls-Royce. Potem so se dogovorili, da Bavarci dobijo Rolls-Royce, VW pa Bentley, skupaj z dotedanjo skupno tovarno v Creweju, BMW pa je za Rollsa zgradil novo.

No, tudi v Creweju je bil lani postavljen rekord. Bentley, ki je še vedno pod Volkswagno­m, je tam izdelal več kot 15.000 vozil, kar je štiri odstotke več kot leta 2021. Znamka je lani razširila ponudbo hibridnih modelov vozil in trgu predstavil­a novo hibridno izvedbo avtomobila lying spur, a tako kot pri Rolls-Royceu culinnan je bil tudi njihov prodajni hit znova SUV bentley bentayga, ki je predstavlj­al kar 42 odstotkov vse prodaje. »V še enem nepredvidl­jivem letu je podjetje premagalo velike ovire in pokazalo veliko odpornost ter zagotovilo tretje zaporedno rekordno prodajno leto,« je prodajne številke komentiral izvršni direktor družbe Bentley Adrian Hallmark.

Kar 30 tisočakov dražji od dizelskega

Na slovenski trg je prispela električna različica Fordovega transita (e-transit). Pripravlje­na je v dveh izvedbah nosilnosti, v nobenem primeru pa ni poceni.

Električni transit ima v dnu vozila baterijski sklop, ki naj bi po uradnem merjenju omogočil do 317 kilometrov dosega. Njegov elektromot­or poganja zadnji kolesi, kupci pa bodo lahko izbirali med 135- in 198-kilovatno največjo močjo. Navor bo v obeh primerih enak – 430 Nm.

Dimenzije tovornega prostora ostajajo identične dizelskim transitom – v največjega lahko naložimo pet evropalet. E-transit 350, ki ga lahko vozimo z B-kategori

Polnilni priključek je spredaj pod masko.

jo, ima nosilnost 900 kg in lahko vleče 750 kg težak priklopnik; izvedenka 425 pa lahko prevaža do 1650 kg tovora.

Pri Fordu pravijo, da je novinec zanimiv za podjetja, ki z dostavniki na dan prevozijo do 160 kilometrov, imajo vnaprej znane poti, predvsem v urbanem okolju, ter možnost osemurnega polnjenja z izmeničnim tokom – toliko časa namreč traja, da izpraznjen­o baterijo napolnimo na počasni polnilnici.

Vozniško okolje je že znano, seveda prilagojen­o električne­mu pogonu. Najvidnejš­a sprememba je (doplačljiv) infozabavn­i sistem nove generacije z več digitaliza­cije.

Trenutno lahko slovenski kupci e-transita kupijo furgonsko različico v izvedbi 350 (3,5 t največje dovoljene mase vozila) in 425 (4,25 t). Cene se začnejo pri 73.150 evrih z DDV, kar je dobrih 30 tisočakov več, kot stane podobna dizelska izvedenka.

 ?? Foto Arnd Wiegmann/Reuters ?? Rolls-Royce ima za seboj (tako kot Bentley) še eno rekordno leto.
Foto Arnd Wiegmann/Reuters Rolls-Royce ima za seboj (tako kot Bentley) še eno rekordno leto.
 ?? Fotografij­i Blaž Kondža ?? Ford transit so v izvedbi na elektriko predstavil­i tudi pri nas. Zanimivo bo videti, koliko jih bodo prodali glede na visoko ceno.
Fotografij­i Blaž Kondža Ford transit so v izvedbi na elektriko predstavil­i tudi pri nas. Zanimivo bo videti, koliko jih bodo prodali glede na visoko ceno.
 ?? ?? Rabljeni avtomobili ostajajo zelo močna prodajna kategorija. Iz uvoza so predvsem nemški in dizelski.
Rabljeni avtomobili ostajajo zelo močna prodajna kategorija. Iz uvoza so predvsem nemški in dizelski.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia