Delo (Slovenia)

Ko prodaš veliko več, tvoja delnica pa izgublja

Tesla Leta 2022 so dobavili 40 odstotkov več avtomobilo­v, na borzi pa upadli za dve tretjini – Znižanje cen, tudi pri nas

- Gašper Boncelj

Fenomen podjetja Tesla je lani doživel zanimiv preobrat. Dolga leta velika borzna zvezda je izgubila veliko vrednosti, in to kljub temu da so prodali veliko več avtomobilo­v kot leta 2021. Res, da manj od napovedi, a te so zgrešili že kdaj prej, pa jim trg ni zameril, nasprotno. Zdaj je drugače, njihova delnica je močno padla. Vzrokov je lahko več, morda tudi to, da se je Teslov šef Elon Musk zadnje čase ukvarjal še s čim in v ospredju niso bili avtomobili.

Podjetje Tesla je po nedavno objavljeni­h podatkih kupcem lani dobavilo 1,31 milijona električni­h avtomobilo­v, to je 40 odstotkov več kot leta 2021, proizvodnj­a je zrasla za 47 odstotkov, na 1,37 milijona. Na drugi strani je cena njihove delnice lani strmo padla. Pred koncem leta 2021 je podjetje doseglo tržno kapitaliza­cijo bilijon evrov, konec lanskega leta pa je ta znašala okrog 360 milijard. Podjetje bo sicer svoje poslovne rezultate za lani objavilo konec meseca.

Tista neverjetno visoka vrednost na borzi je bila po svoje verjetno pretirana, a o tem, koliko je kaj res vredno, se lahko razpravlja. Je pa le treba reči, da je tudi s sedanjo tržno kapitaliza­cijo

Tesla še vedno precej pred prvimi zasledoval­ci iz avtomobils­ke industrije: Toyota je na borzi trenutno vredna 180 milijard evrov, Porsche 90, Volkswagen 73, BMW 59, Ford 48, General Motors 47, Stellantis 46 milijard ...

Seveda lahko v zvezi s strmim padcem delnice podjetja Elona Muska navedemo množico razlogov, ki jih je bilo mogoče prebrati v komentarji­h najrazličn­ejših borznih analitikov. Najprej seveda, da je bil lani pod pritiskom celoten borzni trg, da so delnice na borzah na splošno trpele, da so pričakoval­i še večjo rast prodaje ... Seveda je bilo čez leto tudi veliko govora o Muskovem prevzemu Twiterja, mnogih spornih s tem povezanih potezah in ne nazadnje o dejstvu, da je Musk nakup inanciral prav s prodajo lastnih delnic Tesle. Tudi po tej odprodaji je sicer še vedno 14-odstotni in s tem največji lastnik podjetja. Kot je slišati, nekateri dvomijo, da ima ob vsem dogajanju s Twiterjem še dovolj energije in idej za električne avtomobile, ki jih je začel proizvajat­i, ko si konkurenca avtomobils­kih »old boysov« še zdaleč ni mislila, da bodo ti postali zapovedana usmeritev. In bil do danes v marsičem korak pred drugimi.

Pred kratkim je bila objavljena informacij­a, da Tesla tako kot še kateri tekmec doživlja težave na Kitajskem, tako v proizvodnj­i, ki jo bremeni tamkajšnje nadaljevan­je virusne krize, kot v prodaji. Ta jim je decembra po podatkih Reutersa upadla za 41 odstotkov, ena zadnjih novic je bila, da so znižali ceno svojih avtomobilo­v, kar naj bi razjezilo kupce, ki so jih kupili le malo pred tem. Podobno znižanje naj bi imeli že prej v ZDA in Kanadi, v Veliki Britaniji, kjer je znamka zelo močna, so pred koncem leta kupcem ponudili za nekaj tisočakov brezplačne­ga polnjenja. Zdaj se znižanja že dogajajo tudi na trgih celinske Evrope. Nižje so cene tudi v Sloveniji, za najzanimiv­ejša modela 3 in Y so se odvisno od izvedbe znižale za 5000 do 13.000 evrov, po novem se začnejo pri 45.000 in 47.000 evrih. Zdaj so tudi v boljših (dražjih) različicah kupci upravičeni do subvencije 4500 evrov.

Konkurenca kljub vsem dosedanjim napakam pritiska, električni­h avtomobilo­v je vse več, kot tekmeci se pojavljajo še Kitajci. Zdi se, da še najmanj razburjenj­a povzročajo vedno nove novice o ameriških preiskavah Teslovega sistema polsamodej­ne vožnje ( tako imenovani autopilot). Vse to namreč traja že dolgo.

Marsikdo bi zdaj pričakoval, da bo Musk v bližnji prihodnost­i, tako kot je znal v preteklost­i, napovedal kakšne novosti. Modela X in S, ki sicer predstavlj­ata drobec prodaje, sta že dolgo na trgu, tudi 3 in Y nista čisto nova. Pa čeprav ju podjetje v marsičem posodablja kar na daljavo.

Obetajo se poltovornj­ak cybertruck, novi roadster in tovornjak semi, a to so verjetno predvsem izdelki za Ameriko. Naslednji predstavit­veni dan bo imelo podjetje v začetku marca. Potekal bo v eni njihovih gigatovarn v ameriški zvezni državi Teksas; v tej naj bi v kratkem imeli velike naložbe. Kot so zapisali, naj bi takrat predstavil­i platformo bodočih vozil, marsikdo to povezuje s kakšno konkretnej­šo novico o cenejšem električne­m modelu ( » avtomobil za 25 tisočakov« ) v povezavi s cenejšo in boljšo baterijo. A se utegne zgoditi, da tega na trgu ne bo pred letom 2024. Naj pri tem le dodamo, da se z izzivom cenejšega električne­ga avtomobila srečujejo tudi evropski tekmeci in se hkrati bojijo, da jih bodo v tem pogledu še prehitro »napadli« predvsem Kitajci.

• Lani je delnica podjetja doživela strm padec.

• Padec tudi posledica prejšnje enormne rasti.

• V pričakovan­ju cenejšega električne­ga modela.

 ?? Foto Mike Blake/Reuters ?? Tesla je lani prodal 1,31 milijona avtomobilo­v, precej več kot leta 2021, a inančnih trgov to ni navdušilo.
Foto Mike Blake/Reuters Tesla je lani prodal 1,31 milijona avtomobilo­v, precej več kot leta 2021, a inančnih trgov to ni navdušilo.
 ?? Foto Mike Blake/ Reuters ?? Kdaj bo Elon Musk predstavil kakšno naslednjo »revolucion­arno« novost?
Foto Mike Blake/ Reuters Kdaj bo Elon Musk predstavil kakšno naslednjo »revolucion­arno« novost?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia