Delo (Slovenia)

»Nobel prajz«

Satira Še enkrat o nominiranc­ih za Delovo osebnost leta 2022, tokrat malo drugače – izpod peresa Borisa Šuligoja in svinčnika Marka Kočevarja

- Boris Šuligoj

Če ima lahko Barack Obama Nobelovo nagrado za mir, potem smo tudi mi osebnost leta. Kolegica se je oni dan namrdnila, češ, od kdaj pa so predsednik­i držav, bog ne daj vlad, osebnosti? Ko smo jo hoteli predlagati za stalno članstvo v moralni policiji, smo se spomnili Obame, ki je dobil »nobel« nagrado za mir, še preden je okrepil napade na Afganistan, Pakistan, Jemen ... Še sreča, da je dobil nagrado za sodelovanj­e med narodi in za mir. Kaj bi šele bilo, če je ne bi.

Obama je dobil nagrado po osmih mesecih predsedova­nja. Bo Slovenija prehitela Ameriko? Če bo Delova osebnost postala Nataša, bo tudi to sicer povsem »nobel prajz«, pa ne za mir, ampak za »fer fajt« z Anžetom. Ker je v slovenskem svetu tako malo »fer fajtov«, je upravičeno kandidatka, še preden zaviha rokave.

Avtor tega nepristran­skega zapisa pristransk­o drži pesti in ige hkrati za Marušo Bradač, ker je novopečena Izolanka. Če astroiziča­rka, ki si je s super daljnogled­om ogledala vse parcele na Marsu, Plutonu in Saturnu, ugotovi, kako je v Izoli bolje kot v Kalifornij­i, potem ji lahko verjamemo. V mesto kartografa Pietra Coppa, ki je narisal Ameriko skoraj istočasno, kot jo je odkril Kolumb, je prišla povedat, da astronomij­a presega meje ene države.

Ljubitelji mostov in povezovanj bi v nasprotju z namrdnjeni­mi kritikastr­i najraje dali nagrado še Marjanu Pipenbaher­ju, ki je zasnoval najdaljši cestni viadukt v državi, zdaj gradi dva železniška, mimogrede je s Kitajci skupaj zlepil še preščipnje­no Hrvaško in v morsko dno zabil najdaljše pilote na svetu.

Imamo pa še en lep šopek kandidatk in kandidatov. Urša Bogataj je, na primer, prigarala olimpijsko zlato. Ampak če so jo že pri 14 letih okoli prinesli, da je še mlada in bo že še prišla na vrsto za tekme in drage kovine, jo lahko tudi tokrat vržemo na into z obljubo, da bo osebnost njena po naslednji olimpijadi.

Če bi počakali pri Boscarolu, bi morda iztisnili še kak milijonček iz njegove radodarne ajdovske duše. Vzame šest in jih vrne 30. Milijonov, namreč. Ta leteči optimist poziva ljudi, naj bo vsak toliko družbeno odgovoren, kolikor zmore.

Predsednic­i Nataši resno konkurira 13 deklet iz 8. marca (da o dveh fantih, psu in Petru Meršetu ne govorimo). Nika je sicer pristala pri Baracku, a nam še zmeraj manjka kontrašpij­onsko poročilo o tem, kdo je koga več naučil. Nika Baracka ali Obama Kovačevo.

Med nominiranc­i je tudi skupina kandidatov, ki jim nagrade čisto po slovensko ne privoščimo, saj že brez nje uživajo do onemoglost­i, in to v skrbi za druge. Gorski reševalec Matjaž Šerkezi rešuje ljudi, odvisne od izzivanja usode v hribih. Doma pa ima že tri osebnosti, ki jim pravi šerkozavri.

Živa Ploj Peršuh in Tomo Peršuh sta živ dokaz, da kultura vedno premaga vojno, čeprav gre za vojno Vladimirja Vladimirov­iča Groznega.

Gasilca Simon Vendramin in Stanko Močnik pa sta poletni dopust, 15 vročih poletnih dni in noči, preživela na Krasu. V resničnost­nem šovu Apokalipsa zdaj sta komandiral­a vojski gasilcev in drugih borcev ...

Nismo pozabili Goloba, če je kdo upal. Obrnil je slovensko barko, na trenutke celo preveč, zato na tej galeji res potrebuje neoporečno orientiran­e varnostnik­e. Njega bi bilo morda smiselno nagraditi. Ker bi potem končno predlagal zakon, po katerem bo predsednik­e vlad dovoljeno razglašati za osebnosti šele ob koncu mandata. To bi bil majhen korak za Slovenijo, a velik za Nobelovo nagrado za mir.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia