Delo (Slovenia)

Sanjski dan za skakalni par

Smučarski skoki Anže Lanišek odličen 3. v kvaliikaci­jah Zakopanov – Uspešen ognjeni krst Roka Masleta

- Miha Šimnovec

Kanadsko-avstrijski skakalni ljubezensk­i par Alexandria Loutitt-Daniel Tschofenig je imel včeraj sanjski dan. Medtem ko se je 19-letnica iz Calgaryja v Zau veselila krstne zmage v svetovnem pokalu, je leto starejši koroški Slovenec prvič preskočil vso konkurenco v kvaliikaci­jah za jutrišnjo (16) posamično tekmo v Zakopanah. Zelo dober vtis so na Poljskem zapustili tudi naši skakalci, ki bodo na današnji ekipni preizkušnj­i (16) branili lansko zmago.

Anže Lanišek (126 m) je z odličnim 3. mestom v kvaliikaci­jah, v katerih je zaostal le za Tschofenig­om (138,5 m) in domačim asom Dawidom Kubackim (128 m), le še potrdil vrhunsko pripravlje­nost. V spremenlji­vih razmerah se je izkazal tudi Peter Prevc (137,5 m), ki je bil šesti, dve mesti pred Lovrom Kosom (130 m) in Timijem Zajcem (132 m), ki sta bila skupaj osma.

Zanesljivo je ob Žigi Jelarju (121 m/22.) kvaliikaci­jsko letvico preskočil tudi novinec v karavani svetovnega pokala Rok Masle (115,5 m/34.), najkrajši od Slovencev je bil Domen Prevc (110,5 m), ki je med vsega 51 tekmovalci iz 12 držav izvlekel 21. mesto.

Kanadsko slavje s slovenskim pridihom

Zgodovinsk­i uspeh Alexandrie Loutit, ki je kot prva kanadska skakalka okusila slast zmage med elito, ima tudi slovenski pridih. Kot selektor žensko vrsto iz Severne Amerike namreč vodi Janko Zwitter, koroški Slovenec iz Zahomca, kot pomočnik pa mu asistira Igor Cuznar, nekdanji vrhunski nordijski kombinator­ec iz Kranja.

Loutitova, ki je pred natanko tednom dni upihnila 19. svečko na torti za rojstni dan, si je pot k prvencu tlakovala z najdaljšim skokom dneva (98,5 m). Krstno zmago je nato potrdila s tretjim dosežkom inala (95 m). Na koncu je imela 8,5 točke naskoka pred drugouvršč­eno avstrijsko nosilko rumene majice Evo Pinkelnig (93,5 m in 94,5 m), ki se je še utrdila na vrhu skupne razvrstitv­e, na 3. mestu pa je pristala Evina reprezenta­nčna kolegica Chiara Kreuzer (92,5 m in 92,5 m).

»Skoraj ne morem verjeti, da je to res. Čudovito je pred svojim imenom in priimkom videti št.

Rok Masle se bo jutri prvič potegoval za točke svetovnega pokala. 1,« je od sreče kar žarela 19-letna Kanadčanka, katere podvig je z 11. mestom dopolnila rojakinja Abigail Strate. »Vesela sem tudi zato, ker nisem edina močna Kanadčanka. Naši dosežki dokazujejo, da ta uspeh ni plod sreče,« je poudarila Loutitova, ki – mimogrede – prijatelju­je s Tschofenig­om, mladinskim svetovnim prvakom iz Zakopanov 2022.

Alexandria je postala včeraj 26. zmagovalka tekme za svetovni pokal. Med moškimi se lahko Kanadčani pohvalijo z dvema skakalcema, ki sta se med elito zavihtela na vrh. Kot prvemu je to uspelo Stevu Collinsu, ki je z vso konkurenco opravil v Lahtiju 1980 – pri rosnih 15 letih in 362 dneh, s čimer je še zmeraj najmlajši zmagovalec preizkušnj­e za svetovni pokal. Najuspešne­jši tekmovalec iz te države v Severni Ameriki pa je Horst Bulau, ki je med letoma 1981 in 1983 slavil 13 zmag.

Med deseterico le Nika Križnar

Med petimi Slovenkami se je včeraj najbolje odrezala Nika Križnar, ki je pristala na 5. mestu. Ema Klinec, ki je prejšnji konec tedna v Saporu zablestela z dvema 2. mestoma, je bila tokrat 12., pet mest pred Niko Prevc, štiri točke pa si je s 27. mestom priskakala tudi Katra Komar. Praznih rok je ostala Maja Vtič (34.).

Na srednji napravi v Zau bo danes (9.00) na sporedu premierna preizkušnj­a dvojic na najvišji ravni, jutri (8.00) pa še druga posamična tekma.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Uroš Zorman
Uroš Zorman

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia