Delo (Slovenia)

Avstralija pravi izziv za Tamaro in Kajo

Tenis V ponedeljek se bo začel uvodni turnir sezone za grand slam, na katerem bosta nastopili udarni slovenski igralki

- Hilal, ljudi. Messijem ppejem. pošlo. več kot dva milijona Cristiano Ronaldo, Lionelom Kylianom MbaNeymar. 68.000 vstopnic je 16 zmag ima Messi, 11 pa Ronaldo. Siniša Uroševič Kaja Juvan

Pred prijateljs­ko tekmo, ki jo bo 19. t. m. v Savdski Arabiji igral PSG proti skupni ekipi klubov Al Nasr in Al

vlada ogromno zanimanje. V nekem trenutku je v spletni trgovini v vrsti čakalo

V majici Al Nasra bo debitiral ki se bo pomeril z junakoma SP v Katarju,

in

Član francoskih prvakov je tudi Ekshibicij­ski dvoboj s PSG bo gostil štadion Kralja Fahda v Riadu,

Ronaldo in Messi sta se zadnjič merila decembra 2020 v ligi prvakov, ko je Ronaldo zablestel z dvema goloma ob zmagi belo-črnih na Camp Nouu (3:0). Stara znanca s španskih in mednarodni­h zelenic sta se v različnih tekmovanji­h pomerila 36-krat,

Argentinec je zabil gol več od Portugalca (22:21). J. K.

Pogled iz slovenskeg­a zornega kota k pričakovan­ju letošnjega prvega turnirja sezone za teniški grand slam ne ponuja nikakršneg­a presenečen­ja. Udeleženki bosta Tamara Zidanšek in Kaja Juvan, z naskokom naši najboljši igralki. V moški konkurenci slovenske navzočnost­i ni, na dlani je bilo, da bosta zadnji slovesi od vrhunske teniške karavane Aljaža Bedeneta in Blaža Kavčiča ponudili praznino ...

Seveda se tisti, ki pri nas spremljajo teniški utrip – in teh dejansko ni malo –, veselijo moškega dela turnirja, pa četudi ne bodo mogli stiskati pesti za katerega od slovenskih adutov. Toda obenem bo pestro v ženski konkurenci. Od ponedeljka naprej, ko se bosta začela spektakula­rna dva tedna vrhunskega tenisa v Avstraliji, bosta na igrišču tudi 25-letna Konjičanka in tri leta mlajša Ljubljanča­nka.

Za začetek prva z navidezno krepko težjo nalogo, saj ji je žreb v Melbournu podelil Ons Jabeur, številko 2 s svetovne lestvice. Res pa pogled v preteklost razkriva tudi zanimivo bilanco: vodilna slovenska teniška igralka, zdaj na 88. mestu razvrstitv­e WTA, je s Tunizijko igralka dvakrat, bera je polovična. Leta 2016 je bila boljša Ons, tri leta pozneje na turnirju v Rimu pa Tami, kot v domačih teniških in prijateljs­kih krogih pravijo Zidanškovi.

Po tisti nepozabni uvrstitvi v polinale odprtega prvenstva Francije leta 2021 v Parizu in nato še istem poletju lovoriki na turnirju WTA v Lozani, so Štajerki strokovnja­ki napovedali sanjsko kariero in prodor k vrhu lestvice. Bila je že na visokem 22. mestu, sledila pa je sezone krize, zdravstven­ih težav, tudi z zoprnimi posledicam­i okužbe s koronaviru­som, menjave trenerja itn.

A nato se je jeseni resno lotila treninga, zato tudi izpustila velenjski nastop v pokalu Billie Jean King med Slovenijo in Kitajsko, zdaj pa nestrpno pričakuje izziv Melbourna 2023. »Že odkar sem vstopila v pripravlja­lno obdobje, se počutim dobro. Pomembno je, da sem zdrava in telesno dobro pripravlje­na. Dejansko bo že prva tekma velik izziv, saj bom lahko že takoj na začetku sezone igrala proti eni od najboljših igralk na svetu.

Moj cilj pa je vedno, ne glede na tekmico, zmaga,« je sporočila iz Avstralije, kjer je sicer v zadnjih tednih nastopila na dveh turnirjih.

Imeniten jesenski spomin na Velenje

Zgodba Kaje Juvan je drugačna. Ne glede na to, da je zdaj na 106. mestu lestvice WTA nižje od omenjene Štajerke, je bil njen korak navzgor v prejšnji sezoni bolj viden. Pa ne le po tekmovalni plati. Zelo resno se je namreč lotila kondicijsk­ega treninga, ki ji ga vodita dva trenerja, domači strokovnja­k za telesno pripravo Miran Kotnik in slovaški Maroš Molnar. Na turnirjih je ni bilo od septembrsk­ega Portoroža, ostaja v spominu njen sijajen nastop na omenjeni tekmi s Kitajkami. »Zelo rada igram v ekipnem tekmovanju in se že zdaj veselim pomladnega izziva proti Romunkam,« je poudarila.

Ne glede na to turnirsko sušo pa ji vsaj za uvod v Melbournu pripada vloga favoritinj­e proti francoski kvaliikant­ki Seleni Janičijevi­ć, 20-letnici na 185. mestu lestvice WTA. »Res me že lep čas ni bilo na turnirjih, zato sem se tudi razveselil­a snidenja s prijatelji­cami v teniški karavani. Seveda se zavedam, da potrebujem tekmovalne nastope, zadnje dneve treninga sem seveda namenila kar najboljši pripravi na melbournsk­i štart,« je sporočila naša obetavna igralka iz Avstralije, kjer se zdaj počuti kot nekoč: »Ni več omejitev zaradi širitve virusa. Lahko gremo kamorkoli, res pa je, da smo večinoma v teniškem klubu in odštevamo do začetka turnirja ...«

V Avstraliji ni več omejitev. Lahko gremo kamorkoli, toda večinoma smo v teniškem centru.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Kaja Juvan in Tamara Zidanšek se veselita prvega turnirja za grand slam v tej sezoni.
Foto Matej Družnik Kaja Juvan in Tamara Zidanšek se veselita prvega turnirja za grand slam v tej sezoni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia