Delo (Slovenia)

Dončić brez izbire, zadeti je moral trojko

Košarka Slovenski zvezdnik je v Los Angelesu dobil dvoboj s svojim slavnim vzornikom, a za njim zaostaja za 29.691 točk

- Terja. Grahama PotDiegu Simeoneju, Zanj je plačal 10 milijonov evrov Chelsea za četrtim mestom zaostaja za 10 točk na mednarodne­m strelskem tekmovanju v Rušah nov državni rekord Osrednji dogodek danes, Finale se bo začel ob 16.45. Eduardo Brozovič LeBron

Joao Felix (na fotograiji) je z izključitv­ijo začel poglavje v dresu Chelseaja. Od madridskeg­a Atletica posojeni portugalsk­i napadalec je v 57. minuti tekme proti Fulhamu pri izidu 1:1 v dvoboju za žogo z visoko dvignjeno nogo zadel tekmeca in si prislužil izključite­v. Chelsea je izgubil mestni dvoboj s Fulhamom (1:2) in poglobil krizo, zaradi česar se maje stol trenerja

Paradoksal­no je, da si je Felix rdeči karton prislužil zaradi pobalinske­ga štarta, kakršnega se je navadil pri trenerju zaradi katerega je želel oditi v drug klub, saj je imel pri Argentincu premalo igralne svobode. Portugalec bo do konca sezone drago stal londonskeg­a velikana.

posojilne provizije in pristal na plačilo zaslužka do konca sezone, približno 6,5 milijona evrov. Do konca sezone bo Chelsea igral še 21 prvenstven­ih tekem, naslednje tri bo Felix izpustil zaradi kazni.

league s tekmo več. v premier Živa Dvoršak (na fotograiji) in Luka Lukić sta dosegla na mešani ekipni tekmi v zračni puški (627,0 kroga), a s 14. mestom ostala brez inala. na največjem strelskem tekmovanju pri nas bo ko bo na sporedu ženska tekma na 10 m tudi s Francozinj­o Oceanne Müller, tačas prvo na mednarodni lestvici.

J. K.

G. N.

včeraj

V prejšnjih dveh sezonah so košarkarji Dallasa v seštevku odigrali štiri podaljške v dvobojih lige NBA in zmagali le enkrat. V prvih 42 nastopih v novem prvenstvu so morali petkrat ostati na igrišču za dodatnih pet minut in trikrat izgubili, na gostovanju pri LA Lakers pa so doživeli pravo katarzo. Tekmece iz Los Angelesa so ugnali s 119:115 šele po dveh podaljških. Luka Dončić je prebil na parketu kar 53 minut in jih temeljito izkoristil z desetim trojnim dvojčkom v sezoni, že 56. pod ameriškimi obroči.

Gledalci v dvorani Crypto.com so vznemirjen­o pričakoval­i Ljubljanča­nov dvoboj z legendo domačega moštva LeBronom Jamesom, ki se vse bolj približuje Kareemu Abdul-Jabbarju na prvem mestu zgodovinsk­e lestvice najboljših strelcev lige NBA (zaostaja še za 398 točk), dobili pa so veliko več. Imenitno srhljivko z majhno lepotno napako zaradi poraza Jezernikov. Uspešno so sicer nadomestil­i uvodni zaostanek s 17:36, dobili zadnjo četrtino s 25:19 in 11 sekund pred iztekom rednega dela tekme vodili s 101:98, nato pa so si privoščili nerazumlji­vo napako.

Potem ko so v večjem delu večera podvajali obrambo ob Dončiću, so mu v prelomnem trenutku namenili le enega čuvaja, 16 cm nižjega Nemca Dennisa Schröderja, za nameček pa se niso odločili za taktično osebno napako. Slovenski as je to vešče izkoristil in zadel za tri točke. »Najraje bi samega sebe brcnil v zadnjico. Veliko bolje bi se morali odzvati v ključnem trenutku,« je po tekmi priznal Darvin Ham, trenerju LA Lakers pa je posredno pritrdil tudi Dončić.

»Priznam, da so me domači košarkarji presenetil­i. Pričakoval sem, da me bodo prisilili k podaji ali me ustavili z osebno napako. Zato sem jih poskušal prehiteti in se za met odločil že šest sekund pred iztekom igralnega časa. Za nas pač ni bilo dvoma. Potreboval­i smo tri točke,« je pojasnil Ljubljanča­n, ki se je izkazal s 35 točkami ob metu iz igre 14:28 (za tri 4:9, prosti meti 3:7), 14 skoki in 13 asistencam­i. Njegov vzornik LeBron James je zaradi vnetega gležnja izpustil prejšnji dvoboj v Denverju, tokrat pa se je ustavil pri 24 točkah z metom 9:28 (za tri 0:7), 16 skokih in 9 asistencah v 47 minutah igre, kar je za 38-letnega košarkarja velika obremenite­v.

Pred očmi videl le posteljo

Napaka Jezernikov je bila še toliko bolj očitna, saj Dončić ni le vodilni strelec lige NBA s 34,3 točke. Od selitve v ZDA jeseni 2018 je v zadnji minuti tekme ali podaljška desetkrat zadel trojko za izenačenje ali prevzem vodstva. Več jih je v tem času dosegel le Portlandov branilec Damian Lillard (14). Slovenski as je potrdil svoje odlike 47 sekund pred koncem prvega podaljška, v drugem pa so pravočasno stopili v ospredje njegovi soigralci, med katerimi sta bila na koncu najučinkov­itejši center Christian Wood s 24 točkami in 14 skoki ter krilo Tim Hardaway (22).

»Med tekmo sem čutil, da imam veliko energije, zdaj pa sem zelo utrujen. Čim prej moram v posteljo,« je priznal Luka Dončić po 53 odigranih minutah, največ, odkar nosi Dallasov dres. V drugem polčasu in dveh podaljških je počival zgolj osem sekund. Zimzeleni

LeBron James, ki ima pred njim 29.691 točk prednosti na večni lestvici, ga je po drugem porazu z Dallasom v treh tednih pohvalil: »Stvari so zelo preproste. Veliki košarkarji zadevajo velike mete.«

• Košarkarji Dallasa so drugič v treh tednih premagali LA Lakers.

• Luka Dončić se je izkazal z desetim trojnim dvojčkom v sezoni.

• LeBron James ga je pohvalil za odlično igro.

Stvari so zelo preproste. Veliki košarkarji zadevajo velike mete.

 ?? Foto Gary A. Vasquez/USA Today Sports ?? Luka Dončić in LeBron James sta uprizorila pravo epsko bitko.
Foto Gary A. Vasquez/USA Today Sports Luka Dončić in LeBron James sta uprizorila pravo epsko bitko.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia