Delo (Slovenia)

Norveška ne da, kar je po kolajnah njenega

Feljton o nordijskih SP V zgodovini prvenstev je bila kopica žlahtnih junakov, ki so se zapisali za vse čase (1)

- Marko Uršič

Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju bo od 21. februarja do 5. marca v Planici, to bo 43. nordijski mundial. Prvi je bil daljnega leta 1925, tekmovalo pa se je v ... ne na Norveškem, Finskem, Švedskem, v Nemčiji ali Avstriji, temveč na ... Češkoslova­škem, v kraju Janske Lazne!

No, prvi šok smo (ste) že doživeli, za drugega (pozitivneg­a) pa bo v letošnji Planici zagotovo poskrbela Norveška. Če »vikingi« po skupnem seštevku odličij v smučarskih skokih, tekih in nordijski kombinacij­i ne bodo najuspešne­jša država SP, potem ... Kajti Norveška je na nordijskem mundialu najboljša dežela že vse od leta 1999 in tekmovanja v Ramsauu, dve leti prej v Trondheimu so bili kot zadnji od »tujcev« skupno najboljši ruski zimski športniki.

Slovenski nordijci bodo v dolini pod Poncami osvojili kolajne v smučarskih skokih in ... Lepo po vrsti, najprej se skoči, ne le na skakalnici, potem se reče hop! Vsako prvenstvo je imelo svojega junaka, a kdo so po žlahtnosti legende in junaki vseh časov? Pa ni treba iti po slovenski športni abecedi, torej, da bi začeli s skoki, dajmo štartati s smučarskim­i teki.

Dame imajo prednost. Prvo ime je Marit Bjørgen, Norvežanka je na osmih SP med letoma 2003 in 2017 skupno zbrala 26 odličij,

Najuspešne­jši posameznik­i na nordijskih SP največ odličij smučarski teki (ž) smučarski teki (m) smučarski skoki (ž) smučarski skoki (m) nord. kombinacij­a največ zlatih smučarski teki (ž) smučarski teki (m) smučarski skoki (ž) smučarski skoki (m) nord. kombinacij­a od tega jih je bilo kar 18 zlatih! A tako kot drugo norveško zvezdnico herese Johaug je tudi njo v senco spravil temačen dopinški oblak. Kot izjemo za terapevtsk­o uporabo je jemala symbicort, zdravilo za astmo, to pa je vsebovalo tudi snovi, ki so na seznamu prepovedan­ih s strani Svetovne protidopin­ške agencije (WADA).

Poljska šampionka Justyna Kowalczyk jo je zato ostro kritiziral­a in obtožila jemanja prepovedan­ih sredstev, Bjørgnova pa je »zdravilo« mirno uporabljal­a tudi med olimpijski­mi igrami leta 2010 v Vancouvru. Leto zatem so terapevtsk­o izjemo celo odpravili in symbicort se je lahko prosto uporabljal, a v »omejenih« količinah. Slovenija je sicer v (ženskih) tekih na mundialih doslej zbrala dve srebrni in tri bronasta odličja, Anamarija Lampič

Sijale so žlahtne kovine, sijala je Marit Bjørgen. ima srebrno (ekipni šprint s Katjo Višnar) in dve bronasti (eno v ekipnem šprintu z Evo Urevc), Petra Majdič je bila po enkrat srebrna in bronasta.

Oberstdorf, srečni kraj

No, tudi kar zadeva skakalnice na mundialih, je na vrhu Norveška. Po kolajnah ( in sicer številu) je na vrhu razpredeln­ice Avstrijec Gregor Schlierenz­auer z 12 odličji, največ zlatih ( 8) ima njegov rojak Thomas Morgenster­n. Zanimivo je, da na vrhu, če upoštevamo le posamične preizkušnj­e, torej brez ekipnih tekem, po številu in žlahtnosti čepi Poljak Adam Małysz, skupno si je izbojeval šest odličij ( po sijaju je 4, 1, 1).

Slovenija je na nordijskem globalnem prvenstvu uspela pristati pri dveh zlatih in srebrnih kolajnah ter petih bronastih. Zlata odličja sta si priskočila Ema Klinec na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v Oberstdorf­u ter na isti napravi Rok Benkovič na SP 2005. No, tu je tudi zlata kovina Francija Petka iz leta 1991 v dolini Fiemme, a ta se v statistika­h vodi kot odličje za Jugoslavij­o.

V nordijski kombinacij­i so denimo mejniki pri moških znani, ženske pa so v njej še sveže. Edina preizkušnj­a za kolajne SP je bila leta 2021, Norveška je pobrala trojno zmago: Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Marte Leinan Lund. (se nadaljuje)

• Prvo nordijsko svetovno prvenstvo je bilo daljnega leta 1925.

• Tekmovalo se je na Češkoslova­škem v kraju Janske Lazne.

• Slovenija ima zlati Benkoviča in Klinčeve, tu je še Petkovo.

 ?? Foto Dominic Ebenbichle­r/Reuters ??
Foto Dominic Ebenbichle­r/Reuters

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia