Delo (Slovenia)

Leta zlorabe mamil in nesreč so bila preveč

Lisa Marie Presley Hči kralja rock'n'rolla, tudi sama pevka in igralka, je bila ujeta v odvisnost in slabe odločitve

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

Lisa Marie Presley, hči pokojnega kralja rock'n'rolla, je pri komaj 54 letih umrla za srčno kapjo. V četrtek so jo odpeljali v bolnišnico v Calabasasu v Los Angelesu, a je zdravniki niso mogli rešiti, leta zlorabe mamil in osebnih nesreč so bila preprosto preveč. Mati Priscilla je javnost obvestila o izgubi le dva dni po tistem, ko so kamere Liso Marie, šibko in bledo, ujele na podelitvi zlatih globusov, nagrad za najboljše dosežke v ilmu in na televiziji.

Na tej prireditvi so za najboljšeg­a igralca razglasili Austina Butlerja, ki je v ilmu režiserja Baza Luhrmanna upodobil njenega očeta Elvisa. V čustvenem govoru se je zahvalil tudi družini Presley. »Hvala, ker ste mi odprli svoje srce, spomine, dom,« je dejal.

»Bila je najbolj goreča in ljubeča ženska, kar sem jih poznala,« je ob hčerini smrti sporočila njena 77-letna mati, ki je s poroko s kraljem rock'n'rolla leta 1967 dvignila veliko prahu. Po šestih letih sta se ločila, njuna hči pa je pozneje s štirimi porokami zaman iskala izgubljeno družinsko srečo. Edinka glasbene legende je imela vse bogastvo tega sveta, kadar se ni s potratnim življenjem spravila v dolg, a ji po samomoru sina Benjamina leta 2020 nič več ni moglo pomagati do sreče.

Poroka s kraljem popa

Mati Priscilla je novinarjem govorila, da se Elvis nikoli ni našel kot oče in da je po rojstvu Lise Marie ni mogel več ljubiti, morala ga je zapustiti, da je lahko spet našla samo sebe. Elvis je umrl pri hčerkinih devetih letih, prav tako zaradi srčnega zastoja, o materinem novem prijatelju, igralcu Michaelu Edwardsu, pa je povedala, da jo je spolno zlorabljal. Pozneje se je kljub obtožbam o pedoiliji poročila s kraljem popa Michaelom Jacksonom, kratek čas je bila poročena z igralcem Nicolasom Cageem, nazadnje pa s kitaristom in producento­m Michaelom Lockwoodom, s katerim sta se po ločitvi več let tožila za skrbništvo nad hčerkama.

Kalifornij­ski mediji domnevajo, da ji je po srčnem napadu prvo pomoč dal prvi mož Danny Keough, s katerim jo je ponovno združila smrt njunega sina Benjamina. Ta si je po dolgem boju z depresijo in odvisnostj­o sodil s puško. Triintride­setletna igralka Riley Keough, drugi otrok iz tega zakona, je le nekaj dni pred materino smrtjo na družbenih omrežjih objavila njeno fotograijo s pripisom »Kako čudovita je moja mama?!« in jo opisala kot zelo močno, pametno žensko. V preteklost­i pa je povedala, da jo je v glavnem vzgojil oče in da si je kot otrok želela biti revna kot on.

Mati ne bi smela izgubiti otroka

Nekateri oboževalci Elvisa Presleyja so prepričani, da je usoda njegovi družini nenaklonje­na kot Kennedyjem. Nesrečo – ali vsaj slabo srce – naj bi ji prinesla poroka Elvisovih prastarih staršev, ki sta bila prava bratranec in sestrična. Res so Presleyjev­i že vse od Elvisove matere Gladys umirali razmeroma mladi, a jim morda bolj kot geni nesrečo prinašajo življenjsk­e odločitve in odvisnost. Po pokopu mrtvorojen­ega Elvisovega enojajčneg­a dvojčka Jesseja je Gladys preživeleg­a sina preveč navezala nase, ta pa je nezmožnost ljubečega partnerstv­a prenesel na svojo družino.

Z geni se je prenašala tudi nadarjenos­t in tako ob smrti glasbenice in igralke Lise Marie Presley dežujejo sožalja znanih. »Lisa, punčka, tako mi je žal!« je zapisal igralec John Travolta. Modna ikona Donatella Versace se spominja njene prijaznost­i in lepote. Tom Hanks in Rita Wilson, ki sta se z njo družila med promocijo ilma Elvis, sta jo videla kot odkrito in ranljivo, a tudi v velikem pričakovan­ju ilma. Kot sta dejala, mati nikoli ne bi smela izgubiti svojega otroka. Lisa Marie je na dan, ko bi moral sin Benjamin praznovati 28. rojstni dan, na instagramu zapisala: »Moje srce in duša sta šla s teboj. Prosim, počakaj name in me drži za roko, dokler ostajam tu, da varujem in vzgajam tvoji sestrici in Riley. Bil si predober za ta svet!«

Riley in štirinajst­letni dvojčici Harper in Finley bodo zdaj podedovale znameniti Graceland – vse, kar je ostalo od dedovega bogastva.

 ?? Foto Jon Kopaloff/AFP ?? Lisa Marie Presley se je po očetovih stopinjah podala v svet glasbe in posnela tri albume.
Foto Jon Kopaloff/AFP Lisa Marie Presley se je po očetovih stopinjah podala v svet glasbe in posnela tri albume.
 ?? Foto Frederic J. Brown/AFP ?? Austin Butler, ki je v torek dobil zlati globus za najboljšo glavno moško vlogo v ilmu Elvis, se je zahvalil tudi družini Presley.
Foto Frederic J. Brown/AFP Austin Butler, ki je v torek dobil zlati globus za najboljšo glavno moško vlogo v ilmu Elvis, se je zahvalil tudi družini Presley.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia