Delo (Slovenia)

Ameriški igralec zdaj še pred londonskim sodiščem

-

Kevin

meriški ilmski igralec

je na sodni obravnavi v Londonu zanikal obtožbe, da je med letoma 2001 in 2005 sedemkrat spolno zlorabil moškega v Veliki Britaniji. Skupno 63-letnemu igralcu očitajo že dvanajst spolnih zlorab, ki naj bi jih zagrešil nad štirimi moškimi. Vse bodo obravnaval­i na sojenju 6. junija, je včeraj poročala francoska tiskovna agencija AFP.

V treh točkah je obtožen nedostojne­ga napada, prav tako v treh točkah spolnega napada in v eni spolnega dejanja brez privolitve, vsa kazniva dejanja naj bi zakrivil pred približno dvajsetimi leti, v obdobju, ko je postal umetniški vodja slovitega londonskeg­a gledališča Old Vic. Po britanski zakonodaji sicer ne smejo identiicir­ati nobene od domnevnih žrtev.

Spacey, katerega polno ime je Kevin Spacey Fowler, je svetovno slavo tlakoval od osemdeseti­h let naprej v ilmih, kot so Osumljenih pet, Lepota po ameriško, Sedem, K-Pax, Življenje Davida Gala in Supermanov­a vrnitev, zelo dober odziv je doživel tudi v znani politični televizijs­ki seriji Hiša iz kart. Za svoje igralske nastope

ASpacey

je prejel celo vrsto priznanj, med njimi dva oskarja, tonyja in štiri nagrade ceha ilmskih igralcev. V letih 2010 in 2015 so mu podelili tudi častna naziva poveljnika in viteza reda britanskeg­a imperija.

A kmalu se je vse sesulo kakor hiša iz kart. Kot eden prvih zvezdnikov se je namreč znašel v središču mednarodne­ga gibanja proti spolnemu nadlegovan­ju in zlorabam #jaztudi. Začelo se je oktobra 2017, ko je več kot 80 žensk v ilmski industriji obtožilo – in na koncu strmoglavi­lo – dotlej nedotaklji­vega producenta Harveyja Weinsteina. Ob obtožbah je Spacey izgubil več vlog in se umaknil iz javnega življenja, v medijih se zdaj pojavlja v glavnem le takrat, ko stopi pred sodišče. Vse obtožbe o spolnih zlorabah sicer zanika. Na sojenju v New Yorku pred slabimi štirimi meseci so ga spoznali za nedolžnega v primeru napada na tedaj mladoletne­ga igralca Anthonyja Rappa, saj temu ni uspelo dokazati, da ga je Spacey otipaval po intimnih delih telesa. Leta 2019 pa so v Massachuse­ttsu umaknili obtožbe proti njemu zaradi nespodobne­ga napada in spolnega nadlegovan­ja.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia