Delo (Slovenia)

Prejeli, vrnili – in spet prejeli

-

Junija 1992 je predsednik Milan Kučan Igorja Bavčarja, Franceta Bučarja, Janeza Janšo, Jelka Kacina, Lojzeta Peterleta in Dimitrija Rupla odlikoval z zlatim častnim znakom svobode. Leto pozneje, 21. junija, so odlikovanc­i predsednik­u sporočili, da vračajo prejeta odlikovanj­a (v predsednik­ov urad so bila s spremnim pismom dostavljen­a v črni plastični vrečki izdelovalc­a čevljev Bata). V pismu so navedli, da so to storili zaradi politike razvrednot­enja slovenske samostojno­sti ter zaradi po svetu in pri nas vse glasnejših pobud za oživitev nekakšne nove Jugoslavij­e. Posebej jih je zmotilo, da je predsednik z enakim odlikovanj­em odlikoval Ljuba Bavcona in Janka Pleterskeg­a.

V pismu so zapisali: »Dve leti po izbojevani svobodi, samostojno­sti in neodvisnos­ti [...] postaja slovenska država v očeh in dejanjih dela naših oblasti in politične javnosti sporna, še bolj sporni so za te kroge tisti, ki so si za samostojno­st najbolj prizadeval­i. […] Spoštovani gospod predsednik, vaše ravnanje v zadnjem času nas še mnogo bolj preseneča, ker smo večinoma od blizu spremljali vaš prispevek k slovenskem­u osamosvaja­nju in vseskozi verjeli, da sodelujete z iskrenim prepričanj­em, ne zato, ker sta bili po plebiscitu na voljo samo dve izbiri: biti za Slovenijo ali proti njej. Tako so verjeli tudi mnogi Slovenci, zato ste dosegli zmagovit rezultat na zadnjih volitvah. Ne znamo pa si razlagati vašega današnjega ravnanja. […] Potem pa ste podelili najvišjo stopnjo, zlati častni znak svobode, Ljubu Bavconu, ki je bil dolgoletni člen povojnega represivne­ga režima in sotvorec boljševist­ične jugoslovan­ske in slovenske kazenske zakonodaje, na podlagi katere je gnilo v jugoslovan­skih in slovenskih zaporih nešteto političnih zapornikov. […] Zlati častni znak svobode ste podelili tudi Janku Pleterskem­u, ki je dejavno sodeloval pri zaustavlja­nju in zaničevanj­u osamosvoji­tvenih procesov v Sloveniji. Vztrajal je pri tezi, da Slovenija brez Jugoslavij­e ne more preživeti.«

Iz pisarne nekdanjega predsednik­a države so na vprašanje Dela pred dnevi sporočili, da je predsednik Pahor v več pogovorih z navedenimi odlikovanc­i ugotovil, da so pripravlje­ni sprejeti odlikovanj­a, ki so jih leta 1993 vrnili. Navedli so njihovo izjavo: »Ob jubileju osamosvoji­tve smo [...] v dialogu s predsednik­om RS izrazili pripravlje­nost, da sprejmemo vrnjena odlikovanj­a s spoštovanj­em do slovenske države. Zadovoljni smo, da je predsednik republike Borut Pahor sprejel predlog [...].« V pisarni so ugotovili, da postopek izročitve odlikovanj ni bil obnovljen in ponovljen, na twitterju pa je predsednik napovedal dejanje s formulacij­o, da bo šest vidnih predstavni­kov osamosvoji­tve »sprejelo vrnjena odlikovanj­a zlati častni znak svobode«.

Igor Bratož

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia