Delo (Slovenia)

Posredovan­je EU nujno za izhod iz polarizaci­je

Zahodni Balkan Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je po ponovnem obisku Črne gore včeraj odpotovala še na Kosovo

- Novica Mihajlović

Proevropsk­e sile v Podgorici so zadovoljne s prizadevan­jem Evropske unije, da v Črni gori pospešijo povrnitev delovanja državnih institucij in ustavnega sodišča, četudi morajo za to uporabiti grožnje z ustavitvij­o pogajalske­ga procesa s to malo balkansko državo. Tako kakor je Tanja Fajon Podgorico obiskala kot odposlanka evropske diplomacij­e, je včeraj popoldne odletela v Prištino, kjer jo je sprejela kosovska zunanja ministrica Donika Gervala, obisk pa na območju, ki nikakor ne najde skupnega jezika s sosednjo Srbijo, nadaljuje še danes.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je bila včeraj na uradnem obisku v Črni gori, kjer se je seznanila z aktualnimi razmerami v državi. Črno goro je obiskala že 21. decembra skupaj z avstrijski­m kolegom Alexandrom Schallenbe­rgom v imenu visokega zunanjepol­itičnega predstavni­ka Evropske unije Josepa Borrella. Med zadnjim obiskom s Schallenbe­rgom je posvarila sogovornik­e v Podgorici, da bi Bruselj lahko zaustavil pristopni proces s Črno goro, če ta ne bo hitro znova vzpostavil­a pogojev za delovanje vseh državnih institucij. Pri tem sta poudarila predvsem pomen imenovanja manjkajoči­h sodnikov za vzpostavit­ev delujočega ustavnega sodišča.

Črna gora se opoteka iz krize v krizo

Tokrat se je v okviru delovnega obiska srečala s črnogorski­m predsednik­om Milom Đukanoviće­m, predsednic­o parlamenta Danijelo Đurović in premierom Dritanom Abazovićem ter se seznanila z napredkom v državi, ki je med državami Zahodnega Balkana na poti v EU najbolj napredoval­a. Zadnji dve leti država v širitvenem procesu bolj ali manj stopica na mestu, saj po zmagi na volitvah prvo vlado, ki ni pod nadzorom Đukanoviće­ve stranke, vodi prosrbska opozicija, sprva s tehnično vlado, od lanskega aprila pa z manjšinsko vlado Dritana Abazovića.

Po sklenitvi sporazuma s Srbsko pravoslavn­o cerkvijo so poslanci avgusta lani izglasoval­i nezaupnico vladi, ki ima od takrat tehnični mandat, država pa je zato v vse globlji politični in institucio­nalni krizi. Ta se je v zadnjih mesecih kazala tudi v množičnih protestih v prestolnic­i, kjer so protestnik­i med drugim pozivali k predčasnim parlamenta­rnim volitvam. Poleg politične krize je država nekajkrat zdrsnila tudi v resne inančne težave, ki so jih povzročili zapleti pri inanciranj­u predimenzi­onirane avtoceste, ki jo gradi kitajsko državno podjetje, inancirajo pa jo s posojili kitajske državne banke, hkrati je strmo upadel turistični obisk med epidemijo in močno zmanjšal prihodke v državno blagajno.

Dovolj blizu in hkrati dovolj daleč

V Črni gori drugi zaporedni obisk slovenske zunanje ministrice in njenega avstrijske­ga kolega razumejo predvsem kot prizadevan­je Bruslja, da državi pomaga prebroditi politično krizo, ki jo dodatno zaostruje globoka polarizaci­ja črnogorske družbe, to pa vsaj delno spodbujajo ruske hibridne operacije z namenom destabiliz­acije tega dela Balkana.

»Prepričan sem, da je Borrell z izbiro Fajonove za to nalogo zelo dobro zadel. Fajonova je dovolj blizu in obenem dovolj daleč, da dobro razume naše težave in da po drugi strani ni obremenjen­a z odprtimi vprašanji, kot bi, denimo, lahko bilo, če bi EU namesto Fajonove sem poslal koga iz Hrvaške,« nam je povedal Ljubomir Filipović, politični aktivist in publicist iz Črne gore. Prepričan je, da je bila grožnja z ustavitvij­o pogajalske­ga procesa, s katero je poskušala spodbuditi oblasti v Podgorici k dejavnejše­mu iskanju političneg­a soglasja, nujna, in to vidi kot dobronamer­no potezo. »Črna gora je že dlje časa zelo polarizira­na družba, pri nas preprosto ni ne zmožnosti in ne volje, da bi se izvlekli iz te polarizaci­je. Zato nujno potrebujem­o pomoč od zunaj in menim, da koraki, kot nam jih nalagata Fajonova in Schallenbe­rg, vodijo v pravo smer,« ocenjuje Filipović.

• Črna gora je prizorišče ruskega hibridnega delovanja.

• Spor med EU in Srbiji naklonjeni­mi silami ovira integracij­o.

• Črna gora je na poti v EU med državami Balkana prišla najdlje.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Črna gora se je znašla na pomembnem razpotju. Jo bo slovenski zunanji ministrici Tanji Fajon uspelo usmeriti na pot, ki pelje v Evropsko unijo?
Foto Blaž Samec Črna gora se je znašla na pomembnem razpotju. Jo bo slovenski zunanji ministrici Tanji Fajon uspelo usmeriti na pot, ki pelje v Evropsko unijo?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia