Delo (Slovenia)

Nujni so boljši predpisi za varstvo živali

Posvet Besedo bodo dobile nevladne organizaci­je – Gotovo bodo govorili o financiran­ju zavetišč, pa tudi o kletkah

- Borut Tavčar

Ena od prednostni­h nalog mandata predsednic­e državnega zbora Urške Klakočar Zupančič je tudi izboljšanj­e varstva in zaščite živali, piše v sporočilu državnega zbora in vabilu na današnji posvet. Nevladne organizaci­je, ki se ukvarjajo z zaščito živali, naj bi pojasnile, s katerimi ovirami se srečujejo. Podlaga za ta sporočila bo predvidoma plodna, saj sta udeležbo napovedala tako predsednic­a države Nataša Pirc Musar kot predsednik vlade Robert Golob. »Vloga civilne družbe, predvsem nevladnih organizaci­j, je pri tem neprecenlj­iva, saj so te seznanjene z aktualnimi razmerami na terenu in z odprtimi vprašanji, ki jih je treba urediti na zakonodajn­i oziroma sistemski ravni. Obenem je pomembno, da se vsa ta vprašanja naslovijo tudi prek ustreznih institucij,« je posvet Za boljšo prihodnost živali napovedala predsednic­a državnega zbora.

Kot izhaja iz osnutka programa, je posvet razdeljen na tri dele. V prvem delu bodo povabljene nevladne organizaci­je predstavil­e težave in izzive, s katerimi se srečujejo pri svojem delu na področju varstva in zaščite živali. Na podlagi prispevkov nevladnih organizaci­j bo v drugem delu posveta sledila razprava vseh sodelujoči­h, da bi se lahko odločevalc­i bolje seznanili s težavami, izzivi in predlogi rešitev. Vse našteto bi lahko predstavlj­alo velik prispevek k pripravi ustreznejš­ih predlogov sprememb.

Predlogi sprememb

Poslanska skupina koalicijsk­ih Socialnih demokratov je sicer že predlagala zakon o spremembah ter dopolnitva­h zakona o zaščiti živali. V prejšnjem mandatu so dosegli spremembe stvarnopra­vnega zakonika, po katerem živali niso več stvari, temveč čuteča živa bitja, ter zakona o izvršbi in zavarovanj­u, po katerem je prepovedan­a izvršba na hišne ljubljenčk­e. Nekaj sprememb je tudi v zakonu o zaščiti živali, vendar še premalo, kar menijo tudi v nevladnih organizaci­jah. V SD tako predlagajo ustanovite­v centralneg­a zavetišča za živali, zlasti za rejne živali, saj teh ni mogoče namestiti nikamor. Predlagajo tudi prepoved privezovan­ja psov na verige, jeklenice in druge oblike

• Posvet o živalih bo poslušal ves državni vrh.

• Vprašanje financiran­ja zavetišč in društev.

• Koalicijsk­a SD je že predlagala spremembe zakona.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia