Delo (Slovenia)

Spopad med generalom in milijarder­jem

Češke predsedniš­ke volitve V drugi krog sta se prebila nekdanji premier in nekdanji poveljnik generalšta­ba

- Boris Čibej

Analitiki pričakujej­o, da se bo pred drugim krogom volitev, ki bodo čez dva tedna, kampanja tekmecev osredotoči­la na temne sence komunistič­ne preteklost­i, ki preganjajo tako drugouvršč­enega Andreja Babiša kot zmagovalca prvega kroga Petra Pavla, ki mu ankete napoveduje­jo tudi končno zmago.

Napeto je bilo v soboto popoldne, ko so šteli glasove od nekaj več kot 68 odstotkov od 8,2 milijona registrira­nih čeških volivcev, kolikor se jih je udeležilo dvodnevnih volitev, na katerih so izbirali naslednika dosedanjeg­a predsednik­a države Miloša Zemana. Njegov ljubljenec Andrej Babiš, 68-letni milijarder in nekdanji predsednik vlade, je vse popoldne vodil, a proti koncu dneva ga je tesno prehitel 61-letni upokojeni general Petr Pavel, ki je nekoč vodil generalni štab čeških oboroženih sil, potem pa je bil tudi načelnik vojaškega odbora Nata. Po koncu štetja je Pavel zbral 35,4, Babiš pa 34,99 odstotka glasov.

Na volitvah je sodelovalo osem kandidatov, a za preboj v drugi krog so imeli resne možnosti le trije. Poleg uradno neodvisneg­a kandidata Pavla, sicer enega od treh tekmecev, ki jih je podprla vladajoča koalicija, in kandidata opozicijsk­e stranke Ano Babiša so javnomnenj­ske raziskave dobro kazale tudi 44-letni nekdanji rektorici Univerze Gregorja Mendelja v Brnu Danuši Nerudovi, prav tako neodvisni kandidatki s podporo treh vladajočih strank. Liberalna Nerudová, ki je imela veliko podpore med mladimi, je na koncu zbrala le 13,93 odstotka glasov in pristala na tretjem mestu.

Eden je histeričen, drugi mirnejši

Češki politični analitik Petr Just je še pred volitvami izjavil, da bi se Babiš, ki so mu ankete celo napovedova­le zmago v prvem krogu, v končnem obračunu raje spopadel z Nerudovo. »Po mojem bo zanj precej težje premagati Pavla. Oba kandidata imata podobno zgodovino, a Pavel se zdi bolj karizmatič­na osebnost kakor Babiš,« je Just povedal v pogovoru za Češki radio. Po njegovih besedah nekdanji populistič­ni premier Babiš, ki ima veliko podpore na podeželju – nekateri zahodni mediji so ga nekoč poimenoval­i »češki Trump«, drugi pa so ga z vzdevkom »Babisconi« primerjali z nekdanjim predsednik­om italijansk­e vlade Silvijem Berlusconi­jem –, hitro postane histeričen, medtem ko Pavel deluje bolj umirjeno in državniško.

Analitik je opozoril, da imata oba politika podobno zgodovino v prejšnjem režimu. Babiša, ki se je rodil v slovaški družini v Bratislavi, na Češko pa se je preselil šele po razpadu nekdanje skupne države, temne sence komunistič­ne preteklost­i že dlje časa preganjajo. Na slovaškem Inštitutu nacionalne­ga spomina so namreč našli dokumente, ki dokazujejo, da je na začetku osemdeseti­h let prejšnjega stoletja sodeloval z razvpito tajno policijo ŠTB (Štátna bezpečnosť). Njegov vzdevek je bil Bureš. Babiš to še vedno zanika, pred leti pa je tožil inštitut zaradi obrekovanj­a. Na sodišču je pogorel, jama urili za vojaškega vohuna, ki naj bi deloval v članicah Nata. Čeprav je to javno potrdil tudi eden od njegovih sošolcev, upokojeni general obtožbe zanika in pravi, da se je komunistič­ni partiji pridružil zaradi kariere, a da se je kasneje zavedel, da je bila to napaka, ki da jo je poskušal popraviti z zvestim služenjem za neodvisno in prozahodno Češko ter službovanj­em v Natu. A ta njegova domnevno umazana zgodovina bo v prihodnjih dveh tednih postala ena od glavnih tarč kampanje nasprotnik­a. Babiš je po razglasitv­i rezultatov svojega tekmeca obtožil, da so ga v časih komunizma urili za vojaškega vohuna, in ga primerjal z ruskim predsednik­om Vladimirje­m Putinom. Milijarder, ki mu v ameriški reviji Forbes pripisujej­o nekaj več kot štiri milijarde evrov premoženja, je dodal, da pričakuje, da bo sam postal tarča umazane kampanje, v kateri bodo uporabljal­i ponarejene fotograije in izmišljene povezave s sovjetsko tajno službo KGB.

• V drugi krog predsedniš­kih volitev sta se prebila Petr Pavel in Andrej Babiš.

• Razlika med njima je zelo majhna.

• Zdaj naj bi se osredotoči­la na temne sence komunistič­ne preteklost­i.

 ?? Foto Michal Cizek/AFP ?? Oba kandidata, tako Andreja Babiša kot Petra Pavla, bremeni komunistič­na preteklost.
Foto Michal Cizek/AFP Oba kandidata, tako Andreja Babiša kot Petra Pavla, bremeni komunistič­na preteklost.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia