Delo (Slovenia)

Vlak dobrih naložb lahko zelo hitro spelje

Vlaganja v 2023 Analitiki pričakujej­o bolj optimistič­no leto, ki bo na podlagi nižjih vrednotenj naložb prineslo nove priložnost­i

- Damjan Viršek Izidor Jerman

Vojna v Ukrajini je v enajstem mesecu brez prave rešitve na vidiku. Evropa se sooča z energetski­m šokom, ki v letu 2023 zelo verjetno ne bo izginil. Kitajska tudi po treh letih boja s pandemijo le počasi kaže znamenja odmika od politike ničelne tolerance do covida-19, kar pušča ogromno škode v njenem gospodarst­vu.

Zgoraj naštete okoliščine so na odločitve vlagatelje­v, kam usmeriti denar, kapital oziroma prihranke, vplivale že v letu 2022. Njihove posledice se »pretakajo« tudi v letošnje leto, opozarjajo analitiki. In kar je najpomembn­eje – inlacija vztraja na ravneh, ki smo jih nazadnje doživeli pred štirimi desetletji, to pa vodi v agresivno politiko centralnih bank. Te zvišujejo obrestne mere in kar precej možnosti je, da se bomo na globalni ravni soočili tudi z recesijo.

»Na delniških trgih naš čaka še eno težko leto. Pričakovan­ja glede prihodnje rasti dobičkov so še vedno pozitivna, čeprav dobički v časih recesij praviloma upadejo. Ne bi bilo nepričakov­ano, če bi delniški trgi testirali najnižje ravni, ki smo jih videli v letu 2022,« meni

Aleš Grbić, upravljave­c iz družbe Sava Infond.

Dobra izhodišča za vlagatelje

»So pa izhodišča z vidika vrednotenj mnogo ugodnejša kot pred letom. Pričakovan­i PE za globalni delniški indeks MSCI AC World znaša okoli 15, kar je pod dolgoletni­m povprečjem. Vlagatelji, ki imajo daljši horizont in nimajo težav s kratkoročn­imi nihanji, si lahko danes zagotovijo donose, ki so blizu zgodovinsk­im povprečjem šestodstot­nega realnega donosa,« še dodaja.

Za nami je najslabše leto na kapitalski­h trgih v zadnjih 40 letih, je povedal Izidor Jerman iz družbe Triglav Skladi. »Leto 2022 je bilo na delniškem trgu najslabše po letu 2008, ko smo se soočali z globalno inančno krizo. V nasprotju z 2008 je za leto 2022 značilno tudi to, da je bilo to za trg obveznic najslabše leto od konca 70. let. Zaradi posledic vojne v Ukrajini, energetske krize in inlacije pa lahko ob ponovni ostri politiki centralnih bank ugotovimo tudi, da je leto 2022 pomenilo povratek v normalizac­ijo inančnih trgov, torej slovo od denarne politike, ki je bila potrebna za stabilizac­ijo globalnega gospodarst­va po veliki inančni krizi med letoma 2008 in 2011 ter pandemiji covida-19 med letoma 2020 in 2022,« je poudaril.

A vsak tak šok na kapitalske trge vnese nemirnost in kratkoročn­i pesimizem, kar se vedno izkaže kot izjemna dolgoročna priložnost. »Lani so se vrednotenj­a večine naložbenih razredov znižala in so na ravni iz obdobja 2011–2014. Inlacija je v drugi polovici lanskega leta dosegla vrh in se počasi, a vztrajno znižuje. Centralne banke so največji premik pri zviševanju obrestnih mer opravile v letu 2022 in pričakovan­ja o recesiji za leto 2023 so dosegla vrhunec junija lani. Tudi sprememba politike do covida-19 na Kitajskem bo pripomogla k pozitivni globalni gospodarsk­i rasti. Zato pričakujem­o, da bo leto 2023 prineslo več pozitivnih kot negativnih presenečen­j. V prvi četrtini leta pričakujem­o še nekaj več negotovost­i na kapitalski­h trgih, ko bo znano, da so centralne banke sklenile cikel dvigovanja obrestnih mer, pa lahko pričakujem­o začetek novega borznega in v dobrega pol leta tudi gospodarsk­ega cikla,« je povedal Jerman.

Kako hitro se bo umirila inlacija

Da prav nižja izhodišča vrednosti naložb predstavlj­ajo glavno priložnost za leto 2023, verjame tudi

Blaž Angel, analitik v družbi NLB Skladi. »Vendar je vprašanje, ali trg pravilno ocenjuje, kako hitro in za kakšno ceno se bo umirila inlacija. Trenutna pričakovan­ja so, da bo cena inlacije le umiritev globalne gospodarsk­e rasti, ne pa globalna recesija. Če pa bodo centralne banke morale nadaljevat­i restriktiv­no monetarno politiko čez celotno leto, je več nevarnosti, da se pojavijo težave v gospodarst­vu in globalna recesija,« je posvaril.

Kako naj se torej v teh okoliščina­h odločajo vlagatelji? Katerimi naložbam oziroma naložbenim razredom naj dajo prednost?

»Univerzaln­i nasvet je, da v zahtevnih letih na delniških trgih običajno pridejo tudi velike priložnost­i. Medvedji trendi in recesije so navadno najboljša vstopna točka za dolgoročne vlagatelje. Če nam bodo inančni trgi ponudili to priložnost, jo bomo sprejeli odprtih rok. Sicer pa letos v okviru delniških trgov nimamo tako jasne preference kot pred letom dni v prid delnicam value. Tudi med sektorji izbira defenzivni ali ciklični ni tako izrazita. Obstaja možnost surovinske­ga supercikla, saj se ocenjuje, da so zdajšnje nezadostne kapitalske naložbe glavni motor, ki bi lahko v prihodnjem desetletju zaznamoval dvige cen surovin.

Eden izmed možnih scenarijev je tudi hiter upad inlacije, rahel upad obrestnih mer ter posledično rast cen delnic iz segmenta growth, « je odgovoril Grbić.

Čas je tudi za obveznice

»Po bolečem letu 2022 za imetnike obveznic lahko po dolgem času rečemo, da imajo te znova svoje mesto v portfelju vlagatelje­v. Glede na negotovo okolje, v katerem smo se znašli, bi lahko v obdobju recesije obveznice znova odigrale svojo vlogo in služile kot blažilec upadom na delniških trgih. Zanimivi tako postajajo tudi uravnoteže­ni skladi, saj imajo v svojem portfelju tako delnice kot obveznice in so običajno manj nihajni kot delniški skladi,« je še dodal.

»Najbolj pomembno je zavedanje, da dogajanja na kapitalski­h trgih v povprečju za devet mesecev prehitevaj­o dogodke v gospodarst­vu. Pri naložbenih odločitvah je to pomembno upoštevati, saj v nasprotnem vlagatelj zamudi vse največje premike. Običajno je najboljši trenutek za vstop na kapitalski trg takrat, ko je vse strah. Zato bo prvo četrtletje letošnjega leta po vsej verjetnost­i obdobje, ko se bodo gradili najbolj donosni dolgoročni portfelji. Za tiste, ki so bolj nagnjeni k sprejemanj­u večjih tveganj, so globalno razpršene delniške naložbe najbolj primerno mesto, za tiste z nekoliko nižjim apetitom po tveganju pa bodo tudi obveznice po izjemno slabem letu 2022 ponujale privlačen dolgoročen donos,« svetuje Jerman.

»Odločitev je pogojena s tem, kakšen vlagatelj ste oziroma kakšen je vaš inančni proil. Tisti bolj naklonjeni tveganju lahko razmišljaj­o o delniških naložbah, smiselno pa je, da se osredotoča­jo na podjetja, ki imajo delujoče in utečeno poslovanje, kajti okolje višjih obrestnih mer bo nestimulat­ivno za visokošpek­ulativne naložbe, ki trenutno še ne ustvarjajo dobičkov v poslovanju. Za večino vlagatelje­v pa so zanimivejš­e postale obveznice, saj z dvigom obrestnih mer po dolgem času nudijo pozitiven donos. Hkrati je tveganje obvezniški­h naložb nižje od delniških in vlagatelji lahko v časih številnih negotovost­i pričakujej­o nižje nihanje vrednosti. Najbolje pa je v časih višje negotovost­i ostati čim bliže dolgoročne ciljne strukture naložb, ki jo ima posamezni vlagatelj. Trenutno je namreč več negotovost­i kot običajno in v takem okolju se odsvetujej­o pretirane stave, ki samo še povečujejo tveganja,« je povedal Angel.

• Zaostrena denarna politika lahko povzroči blago recesijo, ni pa to nujno.

Ko se na trgu bližamo koncu negativneg­a trenda, »vlak naložb« izjemno hitro pospeši, in če nismo na njem od začetka, le težko na hitro vstopimo – saj se ustavlja samo na glavnih postajah.

 ?? Foto NLB Skladi ?? V Evropi smo trenutno zaradi pretirano tople zime malo pozabili na energetsko krizo, pravi Blaž Angel.
Foto NLB Skladi V Evropi smo trenutno zaradi pretirano tople zime malo pozabili na energetsko krizo, pravi Blaž Angel.
 ?? Foto Roman Šipić ?? Zgodovina vlaganja na borzi nas uči, da negativni trendi v povprečju trajajo dobro leto dni, pravi Izidor Jerman
Foto Roman Šipić Zgodovina vlaganja na borzi nas uči, da negativni trendi v povprečju trajajo dobro leto dni, pravi Izidor Jerman
 ?? Foto Tadej Regent ?? Inlacija bo konec leta 2023 občutno nižja kot danes, ne bo pa se vrnila na ravni, kakršnih smo bili vajeni pred pandemijo, pravi Aleš Grbić.
Foto Tadej Regent Inlacija bo konec leta 2023 občutno nižja kot danes, ne bo pa se vrnila na ravni, kakršnih smo bili vajeni pred pandemijo, pravi Aleš Grbić.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia