Delo (Slovenia)

Leto se je na ljubljansk­i borzi začelo pozitivno

Domači trg Indeks SBITOP je v prvih trgovalnih dneh januarja pridobil več kot primerljiv­i indeksi tujih delnic

-

Minuli torek so Dmitrija Peskova, tiskovnega predstavni­ka ruskega predsednik­a Vladimirja Putina, vprašali, ali je Kremelj zaskrbljen zaradi nizke cene, po kateri se trguje z rusko nafto ural, in posledic za prihodke ruskega proračuna.

»Vlada, predvsem njen podpredsed­nik Aleksander Novak, zelo pozorno spremlja razmere, enako tudi ministrstv­o za energijo,« je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass odgovoril Peskov. Potem ko so se zahodne države odločile, da bodo poskušale z omejitvijo cene, po kateri Rusija izvaža nafto, zmanjšati njene možnosti za financiran­je vojne v Ukrajini, je bil ruski odziv vsaj navzven nepopustlj­iv.

Konec decembra je Vladimir Putin prepovedal prodajo ruske nafte državam, ki so se pridružile tako imenovani »koaliciji cenovne kapice«. Prepoved prodaje nafte državam, ki spoštujejo omejitev cen, bo začela veljati 1. februarja, za zdaj pa je predvideno, da bo v uporabi do 1. julija letos.

Zahodni zavezniki, ki v vojni na vzhodu Evrope podpirajo Ukrajino, so določili, da ruska nafta v izvozu na mednarodne­m trgu ne sme stati več kot 60 dolarjev za sod. Na prvi pogled neobičajno odločitev, tudi s stališča doslej sprejetih mednarodni­h sankcij, nameravajo uveljaviti prek zagotavlja­nja

V letu 2022 so poplave, neurja, gozdni požari in druge naravne nesreče po vsem svetu povzročili izgube v višini 270 milijard dolarjev (250 milijard evrov), so sporočili iz nemške pozavarova­lnice Munich Re.

Lani je bila finančna škoda zaradi naravnih nesreč tako nekoliko manjša kot leta 2021, ko je znašala 320 milijard dolarjev (300 milijard evrov). Kljub temu se je leta 2022 nadaljeval trend večjih izgub, ki ga spremljajo zadnjih pet let. Najdražja naravna nesreča preteklega leta je bil orkan Ian, ki je konec septembra prizadel vzhodno obalo ZDA. Pri tem je nastalo za storitev v mednarodni plovbi. Tankerjev, ki prevažajo rusko nafto, na primer ne bo smela zavarovati nobena zavarovaln­ica, ki sodi pod jurisdikci­jo članic »koalicije cenovne kapice« ali pa v njih posluje – to pa zadeva večino tistih, ki sodelujejo na mednarodne­m trgu pomorskih zavarovanj.

Poteza je doslej najbolj učinkovito delovala zaradi prekinitve izvoza ruske nafte v Evropo, saj je ta trg za Rusijo najbolj pomemben. Po podatkih ameriškega Centra za strateške in mednarodne študije (CSIS) je Evropa do pred kratkim kupila 3,1 milijona sodov nafte na dan.

Rusija je zdaj prepuščena na milost in nemilost majhni skupini velikih kupcev, predvsem Kitajske in Indije – ki pa tudi nimajo posebnega interesa, da bi za rusko nafto plačali več, kot je nujno. Obseg izvoza v Indijo je decembra presegel 1,1 milijona sodov na dan. Bloomberg je poročal, da so decembra iz ruskih obmorskih terminalov izpluli tankerji s približno 19 milijoni sodov surove nafte, pri čemer niso izkazovali jasne končne destinacij­e. Ta nafta bo predvidoma končala v Indiji ali na Kitajskem.

Sledi še nov udarec – oziroma poizkus zategovanj­a ruskega vojnega proračuna: koalicija cenovne kapice se pripravlja na uvedbo omejitev izvoza ruskih rafinirani­h naftnih proizvodov, ki bo veljala od 5. februarja. D. Vi. okoli sto milijard dolarjev (93 milijard evrov) škode.

Od lanskih 270 milijard dolarjev nastale škode je bilo okoli 120 milijard dolarjev (111 milijard evrov) zavarovani­h, kar pomeni, da so naravne nesreče tudi veliko finančno breme za zavarovaln­ice.

»Imamo nekaj podobnega novemu normalnemu stanju s stotimi milijardam­i dolarjev letnih izgub zavarovaln­iške industrije,« je dejal glavni podnebni in geoznanstv­enik pri Munich Re Ernst Rauch.

V bližnji preteklost­i so to mejo presegli petkrat, v prihodnost­i pa jo bodo dosegali ali presegali vse pogosteje, je prepričan Rauch.

STA

V zadnjem letu se je svet izjemno spremenil. Inflacija je sprožila verižno reakcijo dogodkov, od dvigov referenčni­h obrestnih mer centralnih bank do zahtev zaposlenih po dvigu plač, saj želijo ohraniti realno kupno moč. Največji vpliv na rast cen so imele predvsem podražitve nafte, zemeljskeg­a plina in električne energije. Inflacijsk­a pričakovan­ja se umirjajo in Kitajska je sprostila ničelno toleranco do covida-19.

Gibanje cen energentov

Cena zemeljskeg­a plina za dobavo čez eno leto je na nizozemski borzi konec avgusta lani dosegla vrh pri 281 evrih za megavatno uro. Takrat je vladala precejšnja negotovost, kako bo Evropa prebrodila zimo brez ruskega plina. Plinska skladišča v Evropi so bila napolnjena do približno 80 odstotkov zmogljivos­ti, polnila pa so se še do sredine novembra, ko so dosegla približno 95 odstotkov zmogljivos­ti.

Nato je začela upadati tudi cena plina, ki je 11. januarja znašala sla

Spremljamo odličen začetek leta na slovenskem borznem trgu, saj so delnice Krke, Cinkarne Celje in Petrola letos pridobile že več kot šest odstotkov vrednosti.

Domači trg bo tudi v novem letu zaznamoval­a visoka dividendna donosnost. Glede na raven trenutnih tečajev in na splošno uspešno in stabilno poslovanje podjetij bo pri marsikater­i delnici z ljubljansk­e borze še višja, kot je bila lani.

Sicer pa bo gibanje tečajev na delniških trgih v veliki odvisnosti od prihodnjih odločitev centralnih bank. V zvezi s tem ne pričakujem­o, da bo ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) dvignila obrestno mero nad 5,25 odstotka, saj smo mnenja, da je vrh inflacije tako v ZDA kakor v Evropi že za nami.

Globalni delniški trgi so v začetku leta skorajda sinhronizi­rano dosegli rast in pri tem tudi slovenski trg ni bil izjema. Indeks SBITOP je do 11. januarja pridobil 4,6 odstotka, globalni indeks pa je v tem času zrasel za 3,7 odstotka.

Sprožilec je bil cenejši plin

Pozitivna naravnanos­t na delniških trgih v začetku leta temelji bih 70 evrov za megavatno uro. Glavni razlog je ta, da smo postali optimistič­ni in menimo, da bo dovolj zalog za to zimo. Na znižanje cene plina je vplival tudi precej toplejši začetek zime.

Cena elektrike za porabo čez eno leto je v Nemčiji prav tako dosegla vrh pri 980 evrih za megavatno uro konec avgusta, do 12. januarja pa se je cena znižala na 177 evrov za megavatno uro. Cena nafte brent se nahaja nekje v območju 84 dolarjev.

Inflacijsk­a pričakovan­ja

Inflacija v ZDA se je od vrha pri 9,1 odstotka v juniju znižala na na delni umiritvi cen zemeljskeg­a plina v Evropi, ki so se spustile pod 70 evrov za megavatno uro ter dosegle novo najnižjo vrednost od sredine februarja lani, torej so na ravni obdobja, preden se je začela vojna v Ukrajini. Nepričakov­ano visoke zimske temperatur­e so zmanjšale zaskrbljen­ost glede morebitneg­a pomanjkanj­a plina in posledične racionaliz­acije. Predhodno so se že znižale tudi cene nafte, kar je prispevalo k nižjim decembrski­m ravnem inflacije v Nemčiji in Franciji, kot so jih pričakoval­i analitiki.

Ljubljansk­i delniški trg, ki ga sestavljaj­o delnice podjetij, kot so Krka, Zavarovaln­ica Triglav, Luka Koper, Petrol, je trenutno pri razmerju cene delnice na 7,1 odstotka v novembru. Območje z evrom v tej dinamiki nekoliko zaostaja za ZDA in je imelo vrh inflacije pri 10,6 odstotka v oktobru, ta pa se je znižala na 9,2 odstotka v decembru.

Decembra sta ameriška centralna banka (Fed) in Evropska centralna banka (ECB) znova dvignili referenčne obrestne mere. Fed je zvišal zgornjo mejo referenčne obrestne mere za 50 bazičnih točk na 4,5 odstotka, ECB pa je prav tako dan kasneenoto dobička (P/E) pri 6,3. Z izjemo madžarskeg­a trga je po tem merilu najcenejši trg v regiji, po hrvaškem trgu pa je tudi najmanj zadolžen. Podjetja iz borznega indeksa SBITOP imajo v agregatu v bilanci več denarja kot dolga – njihov neto dolg na EBITDA znaša –1,9, ta kazalnik za hrvaški delniški indeks pa je –2,1. Slovenski trg ima tudi najvišjo dividendno donosnost v regiji, ki pa se lahko pri marsikater­i delnici v letošnjem letu še opazno poviša.

Optimistič­ni načrti podjetij

Prejšnji teden je Luka Koper objavlja čiste prihodke od prodaje matične družbe in ladijski pretovor za obdobje od januarja do decembra 2022. Luka Koper je je dvignila referenčno obrestno mero za 50 bazičnih točk na dva odstotka.

Inflacija se je v zadnjem četrtletju lanskega leta znižala predvsem na račun nižjih cen energentov. Kapitalski trgi tako pričakujej­o tudi nadaljnje premagovan­je inflacije. Vrh dvigov Feda in njihove referenčne obrestne mere pričakujej­o pri malo manj kot petih odstotkih sredi tega leta in nato zniževanje do 4,2 odstotka v začetku prihodnjeg­a leta.

Kljub pričakovan­jem trgov pa so centralni bankirji jasno poudarili, da je treba dvigniti referenčno obrestno mero nekoliko nad pet odstotkov in jo tam dlje časa držati ter da zadnje nižanje inflacije še ne pomeni zmage v tem boju. Trgi za ECB pričakujej­o vrh referenčne obrestne mere pri 3,35 odstotka, na tej ravni pa naj bi nekaj časa tudi vztrajala.

Sproščanje strogih omejitev na Kitajskem

Kitajska je z decembrom sprostila dolgotrajn­e, stroge omejitve ničelne tolerance do covida-19. S tem se vzpostavlj­ajo pogoji za ponovni zagon gospodarst­va in podjetij, ki bodo postopoma lahko zapolnila ponudbene vrzeli. v letu 2022 po preliminar­nih in nerevidira­nih podatkih ustvarila čiste prihodke od prodaje v višini 309,4 milijona evrov, kar je za 38 odstotkov več kot v letu 2021. Skupni ladijski pretovor je v lanskem letu dosegel 23,2 milijona ton blaga, kar je 12 odstotkov več kot v letu 2021. Rast je družba imela na vseh blagovnih skupinah, pri kontejnerj­ih in avtomobili­h sta bila presežena tudi dva zgodovinsk­a mejnika – milijon kontejners­kih enot in 800.000 avtomobilo­v.

Že s koncem lanskega leta pa je Zavarovaln­a skupina Sava (Sava Re) objavila strategijo za obdobje 2023–2027 in načrt poslovanja za letošnje leto. Na področju rasti in dobičkonos­nosti poslovanja Sava

Kitajski turisti imajo znova možnost potovati, vendar so nekatere razvite države po svetu že uvedle določene omejitve za turiste, ki prihajajo s Kitajske (nošenje mask na letalu, testiranje pred letom, testiranje po pristanku).

Pogled naprej

Novo leto se je začelo z rastjo cen delnic. Ameriške delnice so se podražile za 3,4 odstotka, evropske za šest odstotkov in kitajske delnice za 8,8 odstotka. Kaj bo v prihodnje, je nemogoče zagotovo napovedati, pričakujem­o pa lahko višje kitajsko povpraševa­nje po nafti in plinu ter posledično njuno podražitev (k temu peljeta ponovni polni zagon kitajske industrije in mednarodni­h letov na Kitajsko in iz nje).

Podražitev energentov in surovin bi okrepila inflacijsk­e pritiske. V novem letu cenejša plin in elektrika v Evropi znižujeta inflacijo in omogočata boljše pogoje poslovanja podjetjem, a kaj, ko je njuna cena močno odvisna od temperatur. Zaostritev rekordno mile zime ju lahko hitro podraži. Torej, čeprav se inflacija v zadnjih tednih znižuje, nas morda v 2023 vseeno spet preseneti in bo bolj trdovratna, kot danes pričakujej­o tržni udeleženci.

Re načrtuje vsaj štiriodsto­tno povprečno letno rast poslovnih prihodkov skupine, ki bodo v letu 2027 presegli 900 milijonov evrov, s ciljnim kombiniran­im količnikom pod 95 odstotkov.

Dividendna politika ostaja skladna s politiko obstoječeg­a strateškeg­a obdobja ter glede na cilj stabilne rasti dividende opredeljuj­e dividendo v razponu med 35 in 45 odstotki čistega dobička skupine. Sava Re pričakuje, da bo letos ustvarila najmanj 53 milijonov evrov čistega dobička ob 800 milijonih evrov prihodkov.

V zadnjem tednu januarja pa pričakujem­o, da bo v skladu s svojim finančnim koledarjem za 2023 poslovni načrt in ključne cilje za letošnje leto objavil Petrol.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Konec januarja bo svoje načrte za letos razkril tudi Petrol.
Foto Jože Suhadolnik Konec januarja bo svoje načrte za letos razkril tudi Petrol.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia